Aralıklı Oruç ve Sirkadiyen Ritim | Aralıklı Orucu Ne Bozmaz?

25.03.2021
1.197
Aralıklı Oruç ve Sirkadiyen Ritim | Aralıklı Orucu Ne Bozmaz?

Kilo vermek için yapılan birçok diyet ve birçok yöntem yıllardır denenmeye devam ediyor. Ama son yıllarda hayatımıza öyle bir yöntem girdi ve hızla yaygınlaştı ki herkesin ilgisini çekmeyi başardı. Peki bu yöntem nedir? Bu yöntem ile kolaylıkla kilo verebilir miyiz? İşte tüm bu soruların cevabını Şule Şentürk sizler için araştırdı.

Aralıklı Orucun (intermittent fasting), International Food Information Council (Uluslararası Gıda Bilgi Konseyi ) araştırması sonucu en popüler diyet olduğu açıklandı.

Peki bu diyeti bu kadar popüler yapan nedir? Nasıl uygulanır? Sirkadiyen ritime uygun olarak yapıldığında kilo vermek dışında vücuda ne gibi faydaları olur? Son yıllarda Aralıklı oruç diyeti her ne kadar popüler olmuş olsa da aslında, tarih boyunca çeşitli sebeplerden dolayı bu şekilde beslenilmiştir. Çok daha eskiye gidersek insanların avcılıkla beslendiği dönemde zorunlu aralıklı oruç uygulamış olduklarını görürüz.

Günümüzde en fazla tercih edilen zaman aralığı 16 saat açlıktır. Bu 24 saat açlık, 2 gün açlık gibi çeşitli zamanlara göre uyarlanarak uygulanabilir. Burada amaç; aç kalarak insülin seviyesinin düşürülmesine yardımcı olmak ve böylece daha fazla yağ yakabilmek. Aralıklı oruç sistem şu şekilde çalışıyor; uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glikozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci ve devamında kilo kaybı geliyor. Mantığını anladığımıza göre gelelim nasıl uygulayacağımıza. Saatlerle ilgili bir çok zaman aralığı tavsiyesi bulabilirsiniz. 12-20, 11-19 gibi yani sanki önemli olan 1-6 saat saat aç kalmakmış gibi bir durum var. Yanlıştır demiyorum ama en sağlıklısını, biyolojik ritmimize en uygun olanı uyguluyor ve tavsiye ediyorum. 9-17 veya açlık süresini 1-8 saate uzatarak 11-17 olarak uygulamak.. müthiş bir saat…

Çünkü sirkadiyen ritim, yani vücudumuzun saatine göre beslenmek, yaşamak, vücudumuzdaki muazzam sistemin düzgün çalışması için tek çaredir. Obezite diyabet, kalp hastalıkları, kanser vb. bircok hastalığın sebeplerinden biri sirkadiyen ritmimizi bozmaktan kaynaklanıyor.

Aslında durum çok basit. Günde iki kez sağlıklı gıdalarla besleneceğiz. En geç saat 17:00’da yemek yemeyi sonlandırarak yine en geç saat 23:00’da uyuyarak vücudumuzda ki muazzam sistemin görevlerini tam olarak gerçekleştirmesine destek olacağız. Gece açlık ve uyku esnasında vücudumuzun çalışma sistemi eski ve bozuk hücreyi yakalayıp parçalıyor ve sağlam kısımlarını yedek parça olarak tutuyor.

Peki gece yemek yersek neler oluyor?

Gece yemeği gün içerisinde toplam yemek yenen süreyi uzatarak, sindirim sisteminin toparlanma ve yağ yakma fırsatını azaltıyor. Çünkü yağ yakma süreci ancak organlarımız yeme işleminin bittiğini anladığı zaman başlıyor.

Yani aralıklı orucun sağlığımıza kattığı en büyük farkındalık; ne zaman yediğimiz en az ne kadar yediğimiz kadar önemli!

Sağlıklı günler..

Şule ŞENTÜRK

Sirkadiyen if nedir?
Sirkadiyen beslenme, kişinin biyolojik saatine ya da biyolojik ritmine göre farklılık gözetir. Sirkadiyen beslenme biçiminde, herhangi bir yiyeceğin tüketilmesinde yasaklama ya da belirli bir sınırlama bulunmaz. Ancak burada tüketilen yiyeceklerin zamanlaması, önemlidir.
Şeker hastaları aralıklı oruç yapabilir mi?
Aralıklı oruç, her kitlenin yapabileceği bir durum değildir. Özellikle hamileler, emziren kadınlar, gelişim çağında olan çocuklar ya da insülin kullanan şeker hastaları aralıklı oruç için uygun değildir. Burada kişiye özel ve sürdürülebilir bir beslenme şekli bulunduğu için belirli bir süreçten sonra rahatsız etmeye ya da farklı sağlık problemleri oluşturmaya başlar.
İnsülin direnci olanlar aralıklı oruç yapabilir mi?
Aralıklı oruç, aralıklı aç kalmayla yapıldığı için insülin direncine iyi gelir. Ancak kişinin kan şekeri seviyesi, burada önemlidir. Dengeli tuttuğu da görülür. Doktor kontrolü sonrasında şeker hastası olan kişiler, aralıklı oruç tutup tutamayacağı hakkında bilgi almalıdır.
Regl döneminde aralıklı oruç yapılır mı?
Aralıklı oruç regl döneminde olan kadınlar için regl dönemi bittikten sonra uygulanmalıdır. Regl dönemini oldukça ağır geçirenler için aralıklı oruç sağlık açısından problem oluşturabilir. Bu sebepten dolayı regl dönemi tamamen sona erdikten sonra aralıklı oruç uygulanması önerilir.

İlginizi Çekebilir;

İf Diyeti | Aralıklı Oruç Nasıl Yapılır?

İntermitent Fasting Diyeti | Aralıklı Diyet

Çarpıntıya İyi Gelen Bitkisel Besinler

Göz Ağrısına İyi Gelen Yiyecekler | Ağrı Nasıl Geçer?

Covid-19 Aşı Fiyatları

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM
Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.