Doğal Sağlık

İntermitent Fasting Diyeti | Aralıklı Diyet

11.02.2021
584
İntermitent Fasting Diyeti | Aralıklı Diyet

İntermitent fasting diyeti dediğimizde, önce bunun ne demek olduğunu çözmemiz gereklidir. ‘Intermitent’ (İng.) ‘aralıklı’, ‘fasting’ (İng.) ‘perhiz’ demektir. Intermitent fasting, aralıklı perhiz anlamına gelir.

Bu diyet, size kilo vermek unsuruyla birlikte, kararlılık, dayanıklılık ve sabır da sağlayacaktır. Günümüzün en büyük engellerinden biri, zihin dayanıksızlığı, kararsızlık, yorgunluk, odaklanamama ve sabırsızlıktır. Intermitent fasting sizi daha sağlam bir insan yapmak adına başvurulacak yöntemlerden biri olacaktır.

İntermitent fasting diyeti nedir diye sorulduğunda, kararlılık diyetidir diyebilmemiz de mümkündür.

İntermitent Fasting Diyeti

İntermitent Fasting Diyeti Nasıl Yapılır?

İntermitent fasting diyeti nasıl yapılır diye sorulduğunda, bunun birden fazla modellemesinin olduğunun altını çizebiliriz. Siz de kendinize uygun bir model seçebilirsiniz. Bu seçenekler aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir:

  • İntermitent fasting diyeti – Tip 1 / 16’ya 8 modeli…

Bu modele göre, her gün 8 saat yemek yenilir, geri kalan 16 saat aç kalınır. Buna göre, gününüz sabah 7:00 gibi başlıyorsa, 15:00’e kadar yemek yemeniz, geri kalan saatlerde aç kalmanız mümkündür. Aç kalmak derken, hiç yemek yemekten değil, arada salatalık, havuç, muz, elma, portakal gibi meyveler ve sebzeler tüketmenizden, ama asla yemek, bilhassa ekmek yememenizden bahsediyoruz. Bu durum da, ortalama bir akşam yemeğini ve gece atıştırmasını kapsadığı için, böylelikle oralarda ölçüyü kaçırmamanızı sağlamış oluyor.

  • İntermitent fasting diyeti – Tip 2/ 5’e 2 modeli…

Bu modele göre, haftanın 5 günü yemek yenilip, 2 günü yemek yenilmemektedir. Tabii ki, o iki gün tamamen aç kalınması mantıklı değildir. Haftanın beş günü düzenli bir beslenmeyle, az ekmekle, bol suyla donattığınız ve daha çok çiğ sebze, meyve, haşlanmış besin tükettiğiniz diyetinizde, kalan 2 günde de daha az aralıklarla sadece meyve ve sebze yemeniz mümkündür. Bütün diyetlerde olduğu gibi, bu diyette de altın kural önce ekmeği azaltmak, hatta mümkünse kesmektir.

İntermitent Fasting Diyeti

  • İntermitent fasting diyeti – Tip 3/ Ye-Dur-Yer modeli…

Bu modele göre, haftanın bir veya iki günü aç kalınacaktır. İki gün daha makuldür. Hatta, iş düzeninize göre, haftada bir ya da iki gün, hafta sonu vd. tatiliniz varsa, onlara da denk getirilebilir. Aç kalmak derken, bu günler içinde hiçbir şey yemeyin gibi bir mantıksızlık önerilmemekte; sadece, o gün ya da o günler içinde, az yemeniz; hatta, meyve, sebze, kuruyemiş, haşlanmış gıda, bir porsiyon yoğurt, kefir vd. gibi ürünler tüketmeniz salık verilir. O günler içinde bolca su içmeyi de ihmal etmemeli, ekmek, abur cubur, atıştırma, beyaz pilav, makarna vd. gibi unsurlardan kesinlikle uzak durmalısınız.

  • İntermitent fasting diyeti – Tip 4/ Savaşçı modeli…

Bu modele göre, gündüzleri yemek yememeli, geceleri de dengeli beslenmelisiniz. Gündüz, yanınızda taşıyacağınız, elma, portakal, çilek, kiraz, erik, muz vd. gibi meyveleri iki öğüne bölerek, sabah ve öğle şeklinde tüketebilirsiniz. Gece ise, kesinlikle ekmeğin olmadığı, sebze çorbası, haşlama et, balık, tavuk yaptığınız, bir kase yoğurt yediğiniz, yeşillik salatasının ve kuruyemişin olduğu bir tüketim düşünebilirsiniz. Bir yemek kaşığı bal ve pekmez de yiyebilirsiniz. Ayrıca, burada da özellikle, salatalık, havuç, armut gibi ısırılarak kolayca tüketilen gıdalar işinize yarayacaktır.

  • İntermitent fasting – Tip 5/ Öğün atlama modeli…

Bu modele göre, her gün bir öğün atlanılabilir. Bunda da özellikle, akşam yemeğinin atlanılması tavsiye edilir. Çünkü, evde, buzdolabıyla ve mutfakla baş başa kalındığında, işler kontrolden çıkabilir. Baştan ev alışverişi, sağlık merkezinde yapılabilir. Bu yönde, akşamları aç kalırken, tabii ki hiçbir şey yemekten ziyade, bir salatalık, bir avuç maydanoz, bir diş sarımsak, bir kase yoğurt, bir elma, bir armut yenilebilir. Ekmeğe asla dokunulmamalıdır.

İntermitent Fasting Diyeti

İntermitent Fasting Diyetinin Faydaları

İntermitent fasting diyeti, bir çeşit oruç modeli olarak geçmişte uygulanmıştır. Ama, günümüzde aynı katılıkta uygulanmasından ziyade, 21. yüzyıla entegre edilmiş şekli uygulanabilir. Bu şekle göre de, birinci kural kararlı olmak, sağlıklı beslenmeye ve iradeyi kullanmaya söz vermektir.

İntermitent fasting  aşamaları, seçtiğiniz modele göre değişebilir. Her ay başka bir model de deneyip, kendi modelinizi bulabilirsiniz. Ayrıca, her ay bir modeli deneyim, 5 model bittikten sonra tekrar başa dönebilirsiniz.

Yahut, size en iyi gelen modeli seçebilirsiniz. Burada seçenek çoktur ve genelde mantık aynıdır. Tıka basa yemeniz değil de kararlı yemeniz tavsiye edilir. Ama, değişmeyen kural ekmek, hamur işi, tatlı, kek, atıştırma, abur cubur vb. kullanılmamasıdır.

İntermitent fasting sağlıklı mı diye sorduğunuzda, cevabı evettir. Farklı uygulamaları bulunan bu perhiz modelleri, günümüz hız çağında sizi biraz daha durdurabilir. Asla, metabolizmanızı zayıflatmak için tasarlanmamıştır. Aksine, koşullar ne olursa olsun, gereksiz tüketim yerine, kaliteli tüketim, makul beslenme için sizi yönlendirmektedir.

İntermitent fasting diyeti, ayrıca günde en az 1 lt. su içmeyi, spor yapmayı ve en 6 saat düzenli uykuyu da tavsiye etmektedir.

İntermitent Fasting Diyeti Yapanlar

İntermitent fasting diyeti yapanlar çoğunlukla kadınlardır. Bir bölümü deneyimlerini internet ortamlarında paylaşmış, hedeflenen 7 kiloyu, 20 günden daha az zamanda bile verdiğini belirtmiştir. Bu diyet modellerinden en çok, 16’ya 8 ve Öğün Atlama başlıklarının tercih edildiği görülmüştür.

Kadınlar iradeleri yüksek, kararlı ve kendilerine bakmaya niyetli insanlar oldukları için, intermitent fasting diyeti onlar arasında fazlasıyla rağbet görmüştür.

Aralıklı oruçla 1 ayda kaç kilo verilir?
Aralıklı oruçla, bir ayda 7 kilo verilmesi mümkün. Ancak burada 5 gün sağlıklı, 2 günde çok düşük kalorili beslendiğiniz takdirde 7 kilo verebilmeniz mümkün. Bunun dışında bir ayda 7 kilo verilmesi kesinlikle mümkün değildir. Aralıklı oruç diyetinin sizden istedi etmenleri karşıladınız taktirde yeterli düzeyde kilo verilir.
Aralıklı oruç diyetinde ne yenir?
Aralıklı oruç diyetinde karbonhidrat alım düzeyinin düşürülmesi önemli bir detaydır. Bitkisel ve protein açısından zengin ürünler tüketilmeli. Zengin kuru bakliyat, salata, et, balık ve yumurta gibi sağlıklı gıdalarla beslenmeniz önerilir. Hem hafif hem de son derece sağlıklı gıdalar, aralıklı oruç diyetinde önerilir.
16 saat oruç diyeti nasıl yapılır?
16 saat oruç diyeti yapmak için 16 saat boyunca oruç tutmanız gerekir. Yani 16 saat boyunca hiçbir şey yememeliyiz. 16 saat sonrasında ise sizden istenilen belirleyecekleri tüketmeniz gerekir. Bu diyet, metabolizması ve fiziksel olarak yapısı yetersiz olan kişiler için önerilmez. Riskli bir diyettir. Ancak tam anlamıyla uyulduğu takdirde etkili sonuçları görülür.
16-8 diyetinde ne yenir?
16/8 diyetinde her gün 16 saat su, kahve ya da belirli şekersiz içecekler kesinlikle tüketilmez. 8 saatlik dilimi içerisinde yemek yiyebilirsiniz. Atıştırmalığı da dilediğiniz gibi gerçekleştiriyorsunuz. Genel olarak 16/8 diyeti geceleri oruç tutarak, kahvaltı da günün ortasında yapıldığı zaman etkili sonuçları görülür. Bunun dışında 16/8 diyeti, gün içerisinde çalışan kişiler adına önerilmez.

İlginizi Çekebilir;

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM
Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.