Zona Tedavisi | Zona Hastalığı İçin Ne İyi Gelir?

02.09.2021
981
Zona Tedavisi | Zona Hastalığı İçin Ne İyi Gelir?

Zona Tedavisi; Zona; vücudun herhangi bir bölümünde meydana gelebilen ve hem ağrılı hem de kızarıklık şeklinde görülebilen viral bir hastalıktır. Yani bu hastalığa sebep olan en önemli faktör; varicella foster virüsüdür. Peki, bu virüs vücudumuzda nasıl oluşuyor ve sonrasında zonaya nasıl sebep oluyor? Zona tedavisi yöntemlerine geçmeden önce ilk olarak zonanın nasıl meydana geldiğinden kısaca bahsedelim.

Küçükken pek çoğumuz suçiçeği hastalığı ile tanışmış ve bunu atlatmışızdır. İşte bu hastalığa yakalanmamıza sebep olan varicella foster virüsü, hastalığın tedavi edilmesinden sonra vücutta ( omurilik ya da beyin yakınlardaki sinirlerde ) uyku haline geçer ancak teorik olarak varlığını sürdürür. Yıllar içerisinde herhangi bir nedenden ötürü yeniden aktif hale gelerek bu hastalığa sebep olur bu da birey için oldukça acı verici bir rahatsızlık türüdür.

Zona Hastalığı İçin Ne İyi Gelir?

Zona tedavisi yöntemlerinde ilaçlardan ziyade daha doğal yöntemleri tercih edenler için bazı alternatiflerin bu hastalığa iyi geldiğini söyleyebiliriz. Ancak buna geçmeden önce ilk olarak kısaca zona belirtilerinden bahsedelim. Zonanın ortaya çıktığı kişilerde genelde; temasa duyarlılık, kızarıklık, kızarıklığın olduğu bölgede yoğun acı, döküntü, ateş, yorgunluk, içi su dolu kabarcıklar gibi belirtile görülür. Bu belirtiler tıbbi olarak da tasdiklendiğinde zona hastalığı onaylanmış olur. Peki, zonaya iyi gelen şeyler nelerdir? Doğal tedavi yöntemleri uygulanarak en azından zonanın verdiği acı yatıştırılabilir mi?

Bu hastalıktaki en önemli tedavilerin başında istirahat yer almaktadır. Yorgunluğunuz ve ağrıya olan duyarlılığınız sebebi ile yoğun tempo çalışmalardan uzak durmalı ve birkaç gün dinlenmelisiniz. Bunun arkasından kızaran ve ağrıyan bölgelerinize soğuk kompres uygulaması yapabilirsiniz. Yulaf ezmesi hazırlayarak jel haline getirebilir ve bunu bir süre kızarıklığın olduğu bölgede bekleterek sonrasında ılık bir duş alabilirsiniz.

Zona Tedavisi; Zona Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Zona tedavisi yöntemlerinde en çok ağrıyı dindirmeye yönelik çözümler aranmaktadır. Çünkü zonada en çok zorlayan belirti; kızarıklıkların olduğu yerdeki ağrılardır. Zona ağrısı tedavisi yöntemleri için aşağıdaki maddelere göz atabilirsiniz.

  • Ağrının olduğu bölgeye dokunmayın ve mümkün olduğunca temiz kalmasını sağlayın.
  • Ağrının olduğu bölgeyi sıktırmayın ve aynı şekilde bu bölgeyi sıkacak şekilde kıyafetlerden giymekten kaçının.
  • Ağrının olduğu bölgeye soğuk su ya da buz kompresi yapabilirsiniz, bu ağrınızı azaltacaktır.
  • Kalamin içerikli bir losyon sürün ki bu losyon zonayı yatıştıran etkili bir yöntem olacaktır.
  • Sinir ve stres gibi duygulardan uzak durun, çünkü bilindiği üzere stres tüm hastalıkların baş sebebidir.

Zona Hastalığında Banyo Yapılabilir mi?

Zona tedavisi ve hastalık esnasında yapılan durumlar, hastalığı olumlu yönde de olumsuz yönde de etkileyebilir. İşte bu bağlamda, zonaya yakalanan hastalarda zona hastalığında banyo yapmak konusunda merak ettiği şeyler yer almaktadır. Hastalık esnasında banyo yapabilirsiniz ancak suyun çok sıcak ya da sıcak olmamasına özen gösterin, ılık ve soğuk su da zona ağrılarına iyi gelecek bir yöntemdir diyebiliriz.

Zona Tedavisi; Zona Ağrısı Ne Kadar Sürer?

Zona tedavisi alan ya da tedavi sonrasında halen ağrıyı hisseden kişiler genel olarak bu ağrının ne zaman geçeceğini merak ederler. Çünkü zona ağrısı gerçekten de epey zorlayan bir belirtidir. Zona ağrısı ne zaman geçer sorusunun yanıtı için net bir cevap verilemese de bu süreç için genellikle 2- 3 haftalık bir zamandan söz edilmektedir. Çünkü zonaya neden olan virüs, sinirleri etkilemekte ve sinirlerde ağrıya neden olmaktadır. Bu yüzden zona sonrası sinirsel ağrı durumu gözlemlenmekte bu da uzun süreli bir zamana yayılabilmektedir.

Zona Tehlikeli Bir Hastalık mıdır?

Zona tedavisi kadar merak edilen bir diğer soru da bu hastalığın tehlikeli olup olmadığıdır. Bundan endişe eden hastalar için zonanın tehlikeli ya da ölümcül bir hastalık olmadığını söyleyebiliriz. Ancak tedavi edilmediğinde ve uzun sürdüğünde, kişilerde ciddi komplikasyonlara neden olabileceği de unutulmamalıdır. Bu yüzden evde tedavi uygulamaktan ziyade, ilk olarak bir doktora görünmeli ve daha sonrasında da alternatif yöntemler denenebilmektedir.

Zona Tedavisi; Zona Hastalığı Tekrar Eder mi?

Zona, normal şartlarda tekrar eden bir hastalık değildir. Ya da tekrar etmesi çok düşük ihtimal olan bir hastalıktır da diyebiliriz zona için. Ancak erken yaşlarda zona hastalığına yakalanmış bir birey için, ilerleyen yaşlarda zona hastalığının tekrar etmesi durumu mümkündür. Bu yüzden aşı olarak bu olasılığı daha da azaltabilirsiniz. Bu da zona tedavisi yöntemlerinden biri olarak kabul edilebilir.

Zonayı Ne Tetikler?

Zona tedavisi kadar, bu hastalığa neden olan durumlar da merak edilen konular içerisindedir. Bu hastalığa neden olan en belirgin belirtiler arasında tabi ki stres yer almakta. Daha sonrasında ise hastaların yaşam tarzındaki düzensizlikler, bağışıklık sisteminin düşmesi ya da kanser hastası olan kişilerin aldığı kemoterapi gibi tedavi yöntemleri de zonaya sebep olan hususlar arasında gösterilebilmektedir.

Zonayı tetikleyen sebepler arasında uyku ve beslenme düzensizliği de önemli br faktör olarak belirtilmektedir.

Zona Kalıcı Bir Hastalık mı?

Hayır, Zona kalıcı bir hastalık değildir ancak vücudun bağışıklık sistemi düştüğünde nadir de olsa yeniden kendisini gösterebilir.

Zona Stresten Olur mu?

Evet, bu hastalığın baş nedenleri arasında stres ve buna bağlı olarak bağışıklığın zayıflaması gösterilmektedir.

Zonaya Sirke Sürülür mü?

Evet, deride kaşıntı ve kızarıklık olduğu için seyreltilmiş elma sirkesini kızarıklık üzerine sürebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir;

Zonaya İyi Gelen Yiyecekler | Zona Nasıl Geçer

Tatlı Badem Yağı Saç Bakımı

Ayak Mantarı Nasıl Geçer? | Ayak Mantarı Nasıl Oluşur?

Saç Bakımı İçin Doğal Yağlar

Mantar Tedavisi

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM
Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.