Yanık Tedavisi | Yanığa En İyi Gelen Şey Nedir?

30.09.2021
654
Yanık Tedavisi | Yanığa En İyi Gelen Şey Nedir?

Yanık Tedavisi; Yanığa neden olan birkaç faktör bulunuyor ve her birine ilişkin en kısa sürede müdahale edilmesi önem arz ediyor. Gerek acının sona ermesi gerekse yara izlerinin kalmaması adına hızlı bir şekilde tedavinin gerçekleşmesi gerekiyor.

Yanık Ne Kadar Sürede Geçer?

Yanık tedavisi en kısa süre içerisinde uygulanmalı ve bunun üzerine iyileşme sürecine geçilmelidir. Sürecin hızlı bir şekilde ilerlemesi adına erken tanı ve tedavi önem arz etmektedir.

Yanık tedavisi süreci pansumanın yapıldığı evreye göre değişiklik gösterir. Yüzeysel olan yanıklara dair bu süre 1 hafta ile 10 gün arasında değişiklik gösterir. İkinci derece 2 – 3 haftaya değinilir. 3 ve 4. Evreler için de birkaç ayı bulan iyileşme sürecinden söz edilebilir.

İkinci Derece Yanıklara Ne İyi Gelir?

Söz konusu yanıkların 2. Dereceden olması üzerine evde uygulanabilecek tedavi metotlarına değinilebilir. Yanık tedavisi olarak ikinci derece için soğuk su uygulamalarına yer vermek gerekir. Bölgenin bir süre kadar soğuk suda bekletilmesi en doğrusu olacaktır. Bununla birlikte:

  • Antibiyotik kremlerin steril bir pamuk yardımı ile sürülmesi uygun görülür.
  • Enfeksiyona karşı bölgenin bandajla örtülmesi gerekir.

İkinci derece yanık için güneş ışınlarına karşı koruma sağlama da önem arz eder. Yanıkların iyileşme sürecini hızlandırmak adına korumak ve düzenli olarak nemlendiricilere başvurmak fayda sağlar.

Sıcak Su Yanığı Nasıl Tedavi Edilir?

Yanık tedavisi için öncelikle oluşan yanığın nedenine değinilir ve en uygun yöntemlere başvurulur. Söz konusu sıcak sudan kaynaklı oluşan yanıklar olduğu zaman doğal yöntemler ele alınabilir.

Sıcak su yanığı tedavisi için patates suyunu es geçmemeniz faydalı olacaktır. Şöyle ki patates suyunun ya da rendesinin yanık olan bölgeye nüfus ettirilmesi gerekir. Ortalama 15 dakika kadar bu bölgede bekletilmesi yeterli olacaktır. Aynı şekilde aloe vera eşliğinde yanığın sertleşmesi engellenir. Bu sayede iyileşme sürecinin hızlanması da mümkün hale gelir.

Yanık Su Toplarsa Ne Yapmalı?

Yanık tedavisi sırasında su toplama durumları ve de cilde ne kadar derece nüfus ettiği gibi hususlara değinilir. Söz konusu yanıkların su toplaması ise ayrı tedavi aşamalarına yer verilir. Yanık su toplarsa izlemeniz gereken adımlar şöyle:

  • Sadece hekim tarafından patlatılması en doğrusu olacaktır.
  • Patlatma üzerine deriye pansuman uygulanması fayda sağlar.

Bu aşamada kapalı olacak şekilde pansumana geçilmesi önem arz eder. Çünkü su toplarının patlaması halinde bölge enfeksiyona açık hale gelir. Ekstra enfeksiyon sorunlarına maruz kalmamak adına kapalı pansuman en doğrusu olacaktır. Ardından da yine doktorunuzun verdiği kremler ya da merhemler dahilinde tedaviyi tamamlamanız gerekir.

Yanık Tedavisi; Yanık En Çabuk Nasıl Geçer?

Yanık tedavisi için evde uygulanacak birkaç metot ele alınabilir ve sürecin hızlanması mümkün olabilir. Şöyle ki yanığa iyi gelen şeyler olarak soğuk su kompresi es geçilmemelidir. Yanığın oluştuğu anda buz yerine soğuk suyun nüfus ettirilmesi daha uygun olacaktır.

Serin kompresler sayesinde yanığın ileri seviyelere taşınması engellenir. Üstelik bu sayede ağrı ve acı hissinin de ortadan kalkması mümkün olabilir. Ardından elinizde varsa antibiyotik kremleri ve de merhemleri uygulamaya özen göstermelisiniz. En hızlı şekilde soğuk kompreslere geçmek ve de merhemleri uygulamak iyi gelecektir. Bunlar kadar aloe vera yağının da yanık olan bölgeye pamuk yardımı ile uygulanması iyileşme sürecinin hızlanmasını mümkün kılar.

Yanık Tedavisi; Yanıklarda Deri Soyulmalı Mı?

Yanık tedavisi sırasında yanlış bilinenler arasında soyulma da yerini almıştır. Yanık derinin soyulması yapılan en büyük hatalardan bir tanesidir. Nitekim soyma neticesinde bölgede yanıktan kaynaklı izlerin kalması kaçınılmaz olacaktır. Bunun için:

  • Kabarcıkların oluşması üzerine kişinin patlatması hata olacaktır.
  • Kabarcıklardan kaynaklı ortaya çıkan fazla deriyi soymaya çalışmamalısınız.

Söz konusu kabarcık ve de soyulma olduğu zaman size en yakın sağlık kuruluşunu ziyaret etmeniz faydalı olacaktır. Böylece pansumana geçilir ve en uygun şekilde tedaviye yer verilir. Öyle ki pansuman aşamasına kullanılan kremler veya merhemler ile yanık izlerinin önüne geçilir. Soyulmanın ve de kabarcıkların rahatsız edici boyutta olması engellenir.

Yanık Tedavisi; Yanığa Neden Pansuman Yapılır?

Yanık tedavisi sırasında uygulanan pansuman çeşitli durumların önüne geçmek adına ele alınır. Örneğin ödeme karşı pansumana yer verilir ve sıvının hızlı bir şekilde emilmesi sağlanır. Bunların yanı sıra:

  • Yaranın korunması ve dağılmaması için tedaviye yer verilir.
  • Ağrının ve acının azalması adına da pansumana geçilir.

Yanık pansumanı sayesinde mevcut izlerin de önüne geçilir. Şöyle ki yanığın seviyesine bağlı olarak izle kalma ihtimalinin üzerinde duruluyor. Bu izlerin derin ve belirgin olmaması adına doğru tedavi yöntemlerine başvuruluyor.

Tedavinin yaygın olarak merhem ve de kremler ile sürdürülmesi uygun görülür. Her gün düzenli olarak kullanılan merhemlere ve de kremlere karşı yara izleri engellenebilir. Öncesinde ise yanıktan kaynaklı yaşanılan ağrının ve acının engellenmesi esas alınır.

Yanık tedavisi sırasında kaç dereceli yanıklara değinilir?

Yanıklar 1, 2, 3, 4, seviye olarak ayrı ayrı değerlendirilir ve tedaviye bu şekilde netlik kazandırılır.

Yanık tedavisinde etkili olan doğal yağ hangisidir?

Yanıklar için sıklıkla tavsiye edilen aloe vera sayesinde ilk müdahaleye geçebilirsiniz.

Yanık tedavisinde yaralar açık mı kapalı mı bırakılır?

Yanık seviyesine göre karar verilse de ciddi yanıklarda yaygın olarak kapalı tedavi metotlarına değinilir.

İlginizi Çekebilir;

Tatlı Badem Yağı

Celandula Yağı Faydaları

Yanmış Sarı Saç Bakımı

Patates Diyeti | Patates Diyeti Nasıl Yapılır?

Başarısız Kanal Tedavisi Belirtileri

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.