Wbc Düşüklüğüne İyi Gelen Yiyecekler | Beyaz Kan Eksikliği Kanser Mi?

14.01.2021
2.207
Wbc Düşüklüğüne İyi Gelen Yiyecekler | Beyaz Kan Eksikliği Kanser Mi?

Tıpta lökosit, halk arasında beyaz küre olarak bilinen beyaz kan hücrelerimizin görevi vücudumuzu mikrop ve toksinlerden korumaktır. Beyaz kürelerin sayısının istenilenden az olması Wbc düşüklüğü olarak tanımlanır. İşte Wbc düşüklüğüne iyi gelen yiyecekler hep birlikte inceleyelim.

Wbc Düşüklüğüne İyi Gelen Yiyecekler; Yoğurt

Wbc Düşüklüğüne İyi Gelen Yiyecekler

Wbc düşüklüğüne ne iyi gelir diye sorulduğunda akla ilk gelen besinlerden bir tanesi yoğurttur. Yoğurt beyaz kan hücrelerinin sayısının yükselmesini sağlamaktadır. Yoğurt bolca çinko ve kalsiyum içerir. Wbc düşüklüğü için kullanılması gereken başlıca besinler arasındadır. Bu sayede vücudumuzun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olur.

  • Yoğurdu günde bir veya iki kâse tüketebilirsiniz.
  • Tek başına veya yemeklerin yanında tüketebilirsiniz.

Ceviz

Wbc düşüklüğü nasıl geçer. Beyaz kan hücrelerinizin sayısında azalma varsa bolca e vitamini içeren gıdalar tüketmelisiniz. E vitamini barındıran besinlerin başında ceviz gelir. Bu yüzden cevizin wbc düşüklüğü için en önemli besinler arasında olduğunu söyleyebiliriz.

  • Wbc düşüklüğü için cevizi günde bir avuç tüketebilirsiniz.
  • İsterseniz bir avuç cevizi yoğurt ile karıştırarak tüketebilirsiniz. İkisi de wbc düşüklüğü ile mücadele eden besinler arasında olduğundan daha etkili olacaktır.

Brokoli

Wbc düşüklüğü ile mücadelede yeşil sebzelerin yeri oldukça büyük. Vücuda birçok faydası bulunan brokoli beyaz kan hücrelerinin düşmesinin de önüne geçmektedir.

  • Brokoli mevsiminde taze olarak tüketilmelidir.
  • Brokoli çiğ olarak tüketilmelidir. Fazla pişirilmesi durumunda değerlerini kaybedebilmektedir.
  • Çiğ halde veya çok az haşlayarak brokoli salatası şeklinde tüketebilirsiniz. Yoğurt ile birlikte tüketmek en çok tercih edilen yöntemler arasındadır.

Wbc Düşüklüğüne İyi Gelen Yiyecekler; Sarımsak

Her derde deva olan sarımsak wbc düşüklüğü için de tedavi edici nitelik gösteriyor. Sarımsak vücudun bağışıklık sistemi için en yararlı besinler arasında olmasıyla biliniyor. Bu yüzen wbc düşüklüğü için bitkisel çözüm olarak sarımsak tüketilebilir.

  • Günde bir tane sarımsağı bol su ile yutabilirsiniz. Bu şekilde çiğ sarımsağı çiğneyerek yutmaktan daha az koku sorununa sebep olur.
  • Pişmiş haldeki sarımsağı yemeklerinizin içine katarak tüketebilirsiniz. Pişmiş hali de oldukça faydalı olmasının yanı sıra yemeklerin içinde az miktarda kullanılan sarımsak ağız kokusu gibi sorunlara yol açmaz.
  • Sarımsağın taze olması daha faydalı olacaktır.

Çilek

Wbc Düşüklüğüne İyi Gelen Yiyecekler

Wbc düşüklüğü yaşadığınızı yaz aylarında öğrendiyseniz oldukça lezzetli ve sağlıklı bir tedavi seçeneğiniz var. Çilek vücudumuz için en faydalı yaz meyvelerinden bir tanesi. Çilek, beyaz kan hücrelerinin yükselmesi ve kan değerlerinin normal seviyeye gelmesi için oldukça yararlı bir besin.

  • Çileği günde bir kâse olmak üzere tüketebilirsiniz.
  • Tek başına çilek tüketmeyi sevmeyenler yoğurt veya smoothieler hazırlayarak tüketebilir. Fakat içerisinde çilek yerine çilek aroması kullanılan hazır meyveli yoğurtlar veya meyve suları bir işe yaramayacaktır. Taze çilekle kendiniz hazırlayarak tüketebilirsiniz.

Wbc Düşüklüğüne İyi Gelen Yiyecekler; Üzüm

Wbc düşüklüğü tedavisinde en önemli unsurlardan bir tanesi de folik asit alımı. Üzüm içerisinde bolca vücudumuz için faydalı olan folik asit içeriyor. Eğer ilaç şeklinde folik asit takviyesi kullanmak istemiyorsanız bunun için folik asit içeren besinlerden yardım almalısınız. Bu besinler arasında bulunan üzüm beyaz kan hücrelerinin artışına fayda sağlayarak wbc düşüklüğüne iyi gelen şeyler arasında kendisine yer ediniyor.

  • Günde bir salkım taze üzüm tüketebilirsiniz.
  • Üzüm mevsiminde olmadığımız zamanlarda kuru üzüm de tüketilebilir.
  • Tek başına veya wbc düşüklüğüne iyi gelen diğer besinler ile birlikte tüketilebilir. Örneğin sabahları yoğurt, kuru üzüm, çilek, ceviz ve sevdiğiniz diğer meyve ve kuru yemişlerle birlikte kendinize hem sağlıklı hem lezzetli bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz.

Portakal

Wbc Düşüklüğüne İyi Gelen Yiyecekler

C vitamini hemen hemen her hastalığa iyi gelen, en sağlıklı ve vücudumuz için en koruyucu vitaminler arasında yer alıyor. Elbette c vitamini denilince akla gelen ilk besin portakal. C vitamini açısından oldukça zengin olan portakal vücudumuzu soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı korumasının yanı sıra beyaz kan hücrelerimizin yükselerek doğal seviyelere gelmesine de yardımcı oluyor. Bu yüzden wbc düşüklüğü ile karşı karşıya olanlar beyaz kan hücrelerinin yükselmesi için mevsiminde bol bol portakal tüketmeliler.

  • Portakal reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıkları olanlara dokunabilmektedir. Bu yüzden mide sorunları yaşayanlar dikkatli tüketmelidir.
  • Her gün 1 adet portakal yiyebilirsiniz.
  • Meyve yemeyi sevmeyenler suyunu sıkarak tüketebilir. Her gün bir bardak portakal suyu içilebilir. Fakat hazır meyve suları yerine yüzde yüz doğal olanlar tercih edilmelidir.,
WBC Düşüklüğü Neden Olur?
Çeşitli hastalıklar ya da bazı metabolizma bozuklukları WBC düşüklüğüne neden olur. Yetersiz ve dengesiz beslenme, bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar, kemik iliği ile alakalı ya da karaciğerde ve dalakta meydana gelen hastalıklar WBC düşüklüğünün sebepleri nedir. Virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar çinko, vitamin ve bakır gibi mineral eksikliği ve WBC düşüklüğünün nedenleri içerisinde yer almaktadır.
Lökosit Yükseltmek İçin Ne Yapmalı?
Kanda lokosit seviyesinin düşmesi Bağışıklık sisteminin zayıfladığı anlamına gelir Bundan dolayı kolay hastalanma ya da hafif hastalıkları da bir ağır geçirme olasılığı artar. Düşük seviyelerde seyreden lökosit değerinin yükseltebilmek için gıdalardan destek almak gerekir. Omega 3 yönünden zengin gıdalar, selenyum ve folik asit içeren gıdalar içerisinde E vitamini bulunan gıdalar tüketilmelidir.
Beyaz Kan Kendini Yeniler Mi?
Beyaz kan lenfoid dokularda ve kemik iliğinde üretilmektedir ve sürekli kendini yeniler, herhangi bir rengi bulmaz. Yeni doğan bebeklerde ilk günlerde beyaz kan 9000 ile 30 bin arasında değişir, belli bir süre sonunda yetişkin insanlarda ki rakama ulaşır. Enfeksiyon nedeniyle bağışıklık sisteminin gösterdiği direnç beyaz kan sayısında düşüş ya da artışa neden olabilir.
Alyuvarları Çoğaltmak İçin Ne Yapmalı?
Alyuvarların sayısının artmasında özellikle kırmızı et, balık ve tavuk en iyi kaynaklardır. Aynı şekilde yumurta ile süt ve süt ürünleri de en iyi B12 kaynakları arasında yer alır. Halk arasında B9 vitamini olarak adlandırılan folik asit ya da folat böbrek üstü bezleri için gereklidir çünkü vücutta yeni hücrelerin üretilmesini destekler.

İlginizi Çekebilir;

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.