Uyku Apnesi Tedavisi | Uyku Apnesi Nasıl Tedavi Edilir?
Uyku Apnesi Tedavisi; Bir uyku bozukluğu olan uyku apnesi uyuma esnasında tekrarlayan ataklar ile nefes alıp vermenin kesintiye uğradığı bir durumdur. Uyku apnesi tedavisi uygulanmadığında tehlikeli boyutlara varan hastalık özellikle Tip 2 şeker hastalığına sahip olanlarda görülür, inme ya da kalp krizi sonrası ortaya çıkmaktadır.
Uyku apnesi tedavisinde öncelikle hastalığın seviyesine göre kişinin yaşam tarzını değiştirmesi gerekir. Cerrahi tedavi ya da pozitif hava basıncı tedavisi de planlanır, hasta fazla kilolarından kurtulmalı, sigara ve alkol kullanımından kaçınılmalıdır.
Üst solunum yollarında ileri derecede darlık oluşması halinde uyku apnesi tedavisinde cerrahi müdahale gerekir ancak en yaygın olarak kullanılan yöntem pozitif hava basıncı veren halk arasında uyku apnesi cihazı olarak tanımlanan CPAP kullanımıdır.
İçindekiler
Uyku Apnesi Neden Yaşanır?
Santral, obstrüktif ve karma olmak üzere 3 farklı başlık altında değerlendirilen Uyku apnesi tedavisi olmazsa uyku esnasında solunumun kesintiye uğramasına sebep olur. Santral uyku apnesi beynin nefes al komutu vermemesinden ya da solunumun beyin kaynaklı durmasından dolayı oluşur.
Obstrüktif uyku apnesinin nedeni büyümüş bademcikler, kiloya bağlı damarlarda daralma ya da yumuşak damak sarkmasıdır. Ayrıca burun içinden başlayan ve hava yollarını daraltan üst solunum hastalıkları, yüksek tansiyon, düzensiz kalp atışı, gündüz uyku hali, inme, kalp krizi, ilaç kullanımı, geniz eti, aşırı kilo, madde bağımlılığı uyku apnesine neden olan durumlardır.
Uyku Apnesi Hangi İlaç Tedavisi?
Kadınlara göre erkeklerde daha sık rastlanan uyku apnesi sendromunda en sık kullanılan tedavi yöntemi CPAP cihaz kullanımıdır. Bunun dışında uyku apnesi tedavisi için önerilen ilaç tedavileri içerisinde seks hormonları, asetazolamid, teofilin, uyarıcılar, opiod antagonistler, antihipertansif ajanlar, klonidin trisiklik antidepresanlar etkilidir.
Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir?
Hem yetişkinlerde hem de küçük yaştaki gruplarda etkili olan uyku apnesi sendromu belirtileri hastanın yaşına göre farklılık gösterir. En yaygın belirti yüksek sesli horlamadır, kişinin yanındakinin şahit olduğu uykuda solunum durması atakları ve ani uyanmalar uyku apnesinde en sık karşılaşılan belirtiler.
Uykudan uyanıldığında yaşanan ağız kuruluğu ve boğaz ağrısının yanı sıra baş ağrısı, gün boyu uykusuzluk hali, sinirlilik, depresif bir ruh halinin sürekliliği ve dikkat sorunları uyku apnesinin belirtileri olarak değerlendirilmektedir.
Küçük çocuklarda en sık rastlanan belirtiler horlama ve soluk alıp vermede çekilen güçlüğün yanı sıra öksürük ve aşırı terlemedir. Çocuklarda uyku apnesi tedavisi olmaması sonucu uyanıkken de belirtiler göstermektedir, zamansız uykuya dalma, sık yaşanan bademcik ya da geniz eti sorunları, sinirlilik hali, çocuğu büyümesinde ve gelişmesinde gerilik uyku apnesine eşlik eder.
Uyku Apnesi Kendiliğinden Geçer Mi?
Uyku apnesi sendromunun kendiliğinden düzelmesi çoğunlukla mümkün değildir. Tedavide birçok farklı yöntem bulunmaktadır, tıkanan hava yolunu açabilmek için farklı araçlar kullanılır.
Gerekli olduğu durumlarda cerrahi operasyonlarda tedavide iyi sonuçlar elde etmeyi sağlar. PAP cihazları kullanmak, cerrahi tedaviler, ağız içi aparatlar, uyku apnesine neden olan sağlık sorunlarının tedavi ve oksijen desteği gibi uyku apnesi tedavisi uygulanır.
Uyku Apnesi Ne İyi Gelir
Uyku apnesi hastalığında tıbbi anlamda uygulanacak birçok farklı yöntem bulunmaktadır aynı zamanda uyku apnesi doğal tedavi yöntemleri de dikkat çekmektedir. Doğal tedavi yöntemleri içerisinde ilk sırada papatya çayı yer alır, papatya çayı doğal bir sakinleştiricidir, sabah ve akşam iki fincan içilmelidir.
Uyku apnesi tedavisi doğal tedavi yöntemleri içerisinde altın mühür bitkisi, sarmaşık bitkisi, aloe vera, nane yaprağı ve adaçayı etkilidir. Yatmadan önce bir fincan altın mühür çayının içilmesi horlama sorunu ortadan kaldırır, aloe vera ve sarmaşık bitkisi odadaki toksin miktarını azaltır.
Nane yaprağından yapılan bitki çayı horlamanın yanı sıra kronik yorgunluk ve baş ağrısına da iyi gelir. Uyku apnesi sendromunda adaçayına bal ilave edilerek içilmesi halinde içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller uyku bozukluklarını düzenler.
Uyku Apnesi Ameliyatsız Geçer Mi?
Uyku apnesi tedavisi için ameliyatın gerekli olup olmayacağı yapılan muayene ve araştırmalar sonrası belli olur tespitler sonrası uygun olan tedavi yöntemi planlanır, ameliyat dışında hastalara tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Dolayısıyla uyku apnesi sendromunun ameliyat dışında değişik birçok farklı tedavi şekli bulunmaktadır ve uyku apnesi ameliyatsız geçen bir sendromdur.
Uyku Apnesinin Risk Faktörleri Nelerdir?
Uyku apnesi sendromunda en önemli risk faktörü obezitedir, aynı zamanda burun boğaz çene yapısındaki bozukluklar ile genetik yatkınlık ve bazı endokrin bozuklukları da hiç faktörleri arasında yer alır. Vücut kitle indeksi ile boyun çevresi artışı uyku apnesi sendromu riskini arttıran faktörler arasında ilk sırada yer almaktadır.
İlginizi Çekebilir;
Uyku Apnesine İyi Gelen Yiyecekler | Ne Yenilip, İçilmelidir?
Uykusuzluğa İyi Gelen Yiyecekler | Ne İyi Gelir?