Restoratif Diş Tedavisi Nedir | Restoratif Diş Tedavisi Ne İş Yapar?
Restoratif diş tedavisi nedir; Çürük ya da kırıklardan kaynaklı diş dokusunda kalıcı kayıplar yaşanır. Bu kayıplar kişilerin daha fazla diş problemlerine sahip olmasını sağlarken estetik olarak görünümünü de etkiler. Yapılan onarım tedavisi ile kişiler hem sağlıklı hem de güzel görünen dişlere sahip olur.
Diş problemleri özellikle ağız kokusu, mide problemleri, sindirim problemleri ve diş kesikleri gibi olumsuz etkiler oluşturur. Bu nedenle dişlerin olabildiğince tedavi ettirilmesi önemlidir.
İçindekiler
Restoratif Diş Tedavisi Dolgu Yapar Mı?
Restoratif diş tedavisi nedir; dişlerdeki doku kaybının ortadan kaldırılmasıdır. Diş çürükleri de kişilerin diş dokusu kaybetmesi altında yatan en önemli faktörlerden biridir.
Tedavi sırasında dişte çürük ve doku kaybının oluştuğu alan detaylı bir şekilde temizlenir. Daha sonra bu alana dolgu olarak adlandırılan, dişin sağlam bir şekilde kalmasını sağlayan ve diş ile uyum gösteren yeni doku yerleştirilir. Bu işlem restoratif diş tedavisi dolgu olarak isimlendirilir.
Restoratif Diş Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Restoratif diş tedavisi süresi şu durumlara göre değişiklik gösterebilir;
- Restoratif diş tedavisi nedir; kişilerin dişlerinde bulunan doku kayıplarının giderilmesidir. Dişlerinizde ne kadar doku kaybı olduğu önemlidir.
- Eğer birden fazla dişiniz için tedavi uygulanması gerekiyorsa işleminiz birkaç seans sürebilir.
- Az miktarda bir restore çalışması yapılması gerekiyor ise işlem 1 seansta tamamlanabilir. 1 ya da 2 dişin tedavisi tek bir seansta yapmak için uygundur.
- Tedavi sırasında başka durumlar ile karşılaşılması tedavi sürenizi uzatabilir. Örneğin dolgu uyumsuzluğu, dişin kanal tedavisi ile yapılacak olması, diş çekiminin zorunlu olması gibi durumlar tedavi sürenizi değiştirir.
Restoratif Diş Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Restoratif diş tedavisi uygulanan kişiler şu şekildedir;
- Ağız ve çene yapısında bir travma ya da kaza ile kalıcı bozukluk oluşmuş olan kişiler bu tedaviden yararlanabilir.
- Eğer kişinin diş etlerinde bulunan bir problem bulunuyorsa diş etlerinin ve buna bağlı dişlerde oluşmuş problemlerin ortadan kaldırılması sağlanır.
- Bazı kişilerin dişlerinde kalıcı leke problemleri oluşabilir. Bu durumda restoratif diş tedavisi nedir tanımına uyumlu doku kaybı yaşandığı için bu tedavi kullanılabilir.
- Kişiler geriatri ve onkoloji hastalarından biri ise bu tedaviden yararlanabilir.
- Eğer kişilerin dişlerinde birden fazla problemli ve diğer durumlar için temel oluşturan diş hastalıkları varsa kişiler bu tedaviyi kullanabilir.
Restoratif Diş Hekimi Ne Yapar?
Restoratif diş hekimi aşağıdaki durumları yaparak kişilerin ağız sağlığına yardımcı olur;
- Restoratif diş tedavisi nedir tanımına uygun olarak kişilerin ağzında bulunan problemlerin tespitini sağlar.
- Tespit edilen ve doku kaybının yaşanmış olduğu kesinleşen dişlerde kaybedilmiş dokuların diğer dişlere zarar vermesini engellemek için gerekli çıkarma işlemini yapar.
- Kişinin diş sağlığında bulunan kayba bağlı olarak kaybın onarılmasını ve dişlerin yeniden eski görünümüne ulaşmasına yardımcı olur.
- Böylece bu bilim dalında çalışan kişiler vatandaşların ağız sağlığının ve estetiğinin korunması için büyük adımlar atar.
- Diş sağlığından kaynaklı sindirim sistemi ve diğer organların etkilenmesi engellenir.
Diş sağlığı kişilerin en çok önemsemesi gereken konulardan biridir. Kişilerin diş problemlerine sahip olması ilerde farklı birçok problemin çıkmasına neden olacaktır.
Restoratif diş hekimleri kişilerin dişlerinde olan problemlerin profesyonel bir şekilde tespit edilmesini sağlayacaktır. Eğer dişlerde bulunan problemler yeterince fark edilemez ve çözülemez ise o dişte ilerleyen dönemde ağrı, şişlik ve benzeri etkiler çıkacaktır.
Tamamen tedavi edilememiş olan dişin ileride yeniden tedavisi daha güç olur. Bu durum çoğu zaman kişilerin dişini kaybetmesine kadar ilerler. Profesyonel doktorlar ve adımlar ile alınacak tedavi önemlidir.
Diş Neden Restore Edilir?
Restoratif diş tedavisi nedir; dişin tamamen restore edilmesidir. Dişin restore edilmesi nedenleri ise şu şekildedir;
- Restore edilmeyen dişler kişilerin ağzında ağrı, yara, iltihaplanma ve şişme gibi nedenlere olur.
- Tedavisi yapılmayan dişler acı sağlamanın yanında o dişin tamamen kaybedilmesine neden olur. Kaybedilen diş yeniden çıkmayacaktır.
- Restore edilmemiş diş özellikle ağız kokusu probleminin ortaya çıkmasını sağlar. Ağız kokusu istenmeyen durumlardan biridir.
- Restoreye ihtiyacı olan bir diş tedavi edilmezse zamanla diğer dişlerin zarar görmesi kaçınılmaz olacaktır.
- Tedavi edilmemiş dişler sağlık sorunlarının yanında kişilerin dişlerinde estetik görünümün ortadan kalkmasına neden olur. Gülüşünü beğenmeyen kişiler zamanla toplum içerisinde kendini rahat hissedemeyecektir.
- Diş sayısının eksik olması, dişlerde problemler olması gibi durumlar kişinin çiğneme eylemini etkiler. Çiğnemenin başarısız olması ileride kişilerin mide ve sindirim problemleri yaşaması, hızlı kilo alımı gibi problemlerle karşılaşmasını kaçınılmaz kılacaktır.
Dental Restorasyon Nedir?
Dental restorasyon, hem diş problemleri olan hem de dişlerinin çok daha güzel görünmesini isteyen kişilere uygulanan tedavi işlemidir. Bu işlem sırasında dişler ilk olarak gerekli hastalıkların giderilmesi için restore edilir.
Dişlerin kötü görünümü farklı tedavi yöntemleri ile beraber giderilir. Böylece dişlerin eski ve sağlıklı görünümü elde etmesi sağlanır. Restoratif diş tedavisi nedir; ağız durumunuza göre doktorunuz tarafından belirlenecektir.
İlginizi Çekebilir;