Renk Körlüğü Tedavisi | Renk Körü Olanlar Ne Olamaz?
Bir görme bozukluğu rahatsızlığı olan renk körlüğü, renklerin kendi aralarındaki farkın algılanmadığı veya renklerin tam olarak seçilemediği bir hastalık olarak tanımlanır. Renk körlüğü tedavisi, bu noktada kişinin duruma göre uygulanmaktadır.
İçindekiler
Renk Körlüğü Kalıcı Mıdır?
Renk körlüğü kalıcı bir rahatsızlık olmasına rağmen, özellikle son dönemde gelişmiş olan lens sistemleri sayesinde sorun ortadan kaldırılabilmektedir. Renk körlüğü tedavisi söz konusu değildir. En çok merak edilen konuların başında gelen cerrahi müdahale ne yazık ki bu hastalığı sonlandırmaz. Fakat ortaya sunulmuş olan bir çözüm yolu vardır.
Chroma Gen olarak bilinen bir sistem mevcuttur. Buna göre öncellikle hastanın renk körlüğünün hangi tipte olduğuna bakılır. Bunun sonrasında özel tasarlanmış, filtresi olan kontak lensler kullanılır. Bunun gözlük versiyonu da mevcuttur. Bu sayede kişi, yaşamış olduğu renkleri ayırt edememe durumundan kurtulmuş olur. Başarı sağlamadaki oranı ise tam yüzde 97 olarak dikkat çeker. Üstelik FDA tarafından verilmiş bir onay belgesi de mevcuttur.
Renk Körlüğü Geni Kimden Geçer?
Renk körlüğü geni, yapılan araştırmalar sonrasında kişiden kalıtsal olarak geçmektedir. Bu noktada anneden onun oğluna geçmesi gibi bir durum söz konusudur. Cinsiyete bağımlı bir gen olmasından dolayı ilgili araştırma çok büyük önem arz eder. Buna göre kadınlar taşıyıcıdır. Renk körlüğü onlarda bulunur. Kadınlar, ilgili hastalığın bulgularını genellikle tam olarak göstermezler. Erkeklerde ise bu durum çok daha bariz bir şekilde yaşanmaktadır. Renk körlüğü tedavisi kapsamında lens kullanımı sorunu ortadan kaldırır.
Sonradan Renk Körlüğü Neden Olur?
Sonradan renk körlüğü gibi bir durum söz konusudur ve bunun nedenleri ise şöyledir;
- Multipl skleroz adı verilen hastalık en temel gerekçelerden birisidir. Özellikle optik anlamdaki sinirin hasar görmesi, renk körlüğünün kişide sonrada ortaya çıkması demektir.
- Bunun yanı sıra beynin farklı sebeplerden dolayı hasar almasını da unutmamak lazım.
- Tüm bunlara ek olarak dijital ilaç alımlarının ardından renk körlüğüne rastlanılan kişilerin olduğu görülmüştür.
- Kimyasal maddelere maruz kalınması da bunun nedenleri içinde dikkat çeker.
Renk körlüğü tedavisi kapsamında en yeni teknolojilerin tercih edilmesi mantıklıdır.
Renk Körlüğü Tedavisi; Renk Körlüğü Gözlükle Düzelir Mi?
Renk körlüğünün gözlükle düzelmesi merak edilen bir konu olmakla beraber, artık bunun mümkün olduğunu görmekteyiz. Dünya üzerinde kadınların yüzde 0.5, erkeklerin ise yüzde 8’lik kısmının maruz kaldığı bu rahatsızlık, gözlükle sonlanabilmektedir.
Renk körlüğü tedavisi kapsamında Chromagen adındaki özel bir lens sistemi devreye girmektedir. Özel renk filtreleri öne çıkarken, göze her zaman gelen ışıkların dalga boyu işte bu lens sayesinde değiştirilir. Böylelikle hasta olan kişi hem renklerin ne olduğunu algılar hem de renklerin arasındaki farklılığı da algılayabilme yeteneğine kavuşur.
Tedavi sırasında hastaların bir kısmında sadece birkaç saat sonrasında hemen sonuç alınabilmektedir. Bunun bazılarında daha uzun sürmesi de söz konusu olabilir. Yaşam kalitesini kesinlikle olumlu bir biçimde etkiler. Renklerin daha canlı görülmesi mümkündür. Birçok kişi bu tedavinin ardından renklerin bir kısmını ilk defa gördüklerini ifade etmişlerdir.
Renk Körlüğü Tedavisi; Renk Körlüğü Sonradan Oluşan Bir Hastalık Mıdır?
Renk körlüğü ortaya çıkışı farklılık göstermektedir. Bazı kişilerde doğuştan gelmektedir. Erkeklerde daha sık görülmesine rağmen kadınların bu noktada taşıyıcı olduklarını hemen ifade etmek lazım. Retina kısmında yer alan ve renkli bir biçimde görülmesini sağlayan koniler içinde 3 tane pigment mevcuttur. Mavi, yeşil ve son olarak kırmızı renge sahiptir. Renk körü olanlarda bunlardan en az 1 en çok ise 3 tanesi zarar görmüştür.
Renk körlüğü sonradan da yaşanabilir. MS adı verilen beyindeki bazı bölgeleri etkileyen hastalık bunun en yaygın sebeplerinden birisi olarak karşımıza çıkar. Bunun yanı sıra özellikle kimyasala maruz kalmış olanlarda da yine bu rahatsızlığın ortaya çıkması, yapılmış olan araştırmaların bir sonucudur. Renk körlüğü tedavisi kapsamında mercekleri özel gözlükler ya da lensler kullanılmalıdır.
Renk Körlüğü Kendiliğinden Geçer Mi?
Renk körlüğünün kendiliğinden geçmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak bu durum ilgili rahatsızlığın sonradan ortaya çıkması halinde farklılık arz eder. Tam olarak tedavisi mümkün olmasa da, özellikle ilerlemesinin durdurulması gibi bir sonuç alınır. Görme siniri üzerinden zayıflığa bağlı olan bozukluklarda buna uygun olan farklı bir tedavi mevcuttur.
Bu yüzden ilk olarak yapılması gereken şey renk körlüğünün hangi seviyede ve hangi tip olduğunu belirlemektir. Renk körlüğü tedavisi bunun ardından bahsedilen yöntemlerle yapılır. Başarı oranının çok yüksek olmasıyla dikkat çeken özel lenslerin kullanılması her daim tavsiye edilmektedir.
Renk Körlüğü Tedavisi; Renk Körlüğü Babadan Kıza Geçer Mı?
Renk körlüğünün babadan kıza geçmesi belli şartlarda söz konusu olabilmektedir. Eğer bir baba renk körü ise annede de taşıyıcılık varsa, çocukların renk körü olma ihtimali yüzde 50 olarak tanımlanmıştır. Buna genetik geçiş adı verilmektedir. Renk körlüğü olmayan erkeklerin çocuklarında ise bu görülmez.
İlginizi Çekebilir;
En iyi BB Krem | En Doğru BB Krem
Beyaz Saçları Kapatmak İçin Doğal Yöntemler