Prematüre Bebeklerde Yutkunma Zorluğu | Yeni Doğan Bebeklerde Yutkunma Zorluğu Neden Olur?
Prematüre bebekler genellikle kas gücü ve koordinasyonu eksikliği nedeniyle yutma güçlüğü çekiyor. Bu, beslenme güçlüklerine ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Prematüre bebeklerde yutkunma zorluğu ve neler yapılması gerektiği konusunda tüm bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Prematüre bebekler, boğazları henüz gelişmediği için yutkunma zorluğu çeker. Bu, düzgün şekilde büyümek ve gelişmek için, ihtiyaç duydukları beslenmeyi almalarını zorlaştırabilir.
İçindekiler
Prematüre Bebeklerde Yutkunma Zorluğu Nedir?
Prematüre bebekler, daha rahimden ayrılmaya hazır olmadan doğar. Bu, solunum, beslenme ve uyku ile ilgili sorunlara neden olabilir. Prematüre bebeklerde yutkunma zorluğu, en yaygın sorunlardan biridir.
Prematüre bebekler; genellikle boğazları küçük olduğu ve gırtlakları henüz tam gelişmediği için, yutkunmakta zorlanır. Dilleri çok büyük olabilir ya da onu kontrol etmekte zorlanabilir.
Bazı durumlarda, bir bebeğin nefes borusu yuttuktan sonra tamamen kapanmayabilir ve bu da nefes almada zorluğa neden olacaktır.
Prematüre Bebeklerde Beslenme Nasıl Olur?
Prematüre bebekler, katı yiyecekleri sindirmekte zorlanır ve özel bir diyetle beslenmeleri gerekir. Prematüre bebeklerde yutkunma zorluğu sıklıkla rastlanan bir durumdur ve bu bebekleri beslemek için dikkatli olmak gerekir.
34 haftanın altında doğan bebeklerde, çene kası yeterli güçlü değildir ve emme/yutkunma refleksleri, soluma koordinasyonu gelişmediği için zorlaşır.
- Prematüre bebekler; doğduğu haftaya göre, ilk günlerde damar yoluyla beslenir.
- Çoğunlukla protein, yağ ve şeker desteği verilir.
- Az miktarda anne sütü de verilebilir.
Yoğun bakımda olan prematüre bebekler; yutkunma ve emme reflekslerinin gelişmesine kadar, ağız ya da burundan mideye sokulan sonda yoluyla beslenecektir. Emme ve yutkunma gelişen prematüre bebekler, sonrasında emerek beslenmeye geçebilir.
Bunun yanında emmeyi daha fazla geliştirmek için, emzik kullanılabilir. Prematüre bebekler yatma sürelerince, 3 saatte bir kere beslenir. Evde de bu rutinin devam ettirilmesi önemlidir.
Prematüre Bebek Sahibi Annenin Sütü Farklı mı?
Prematüre bebek sahibi olan annelerin sütü, oldukça yüksek besin değerine sahiptir. Bu konuda annelere, sütün sağılması konusunda destek verilmelidir. Eğer süt gelmiyorsa, mama formülleri tercih edilebilir.
Prematüre bebek sahibi annelerde;
- 2 ila 6 haftadan itibaren anne sütü verilir.
- 1800 ila 2000 gramdan daha küçük bebeklerde, hızlı büyümenin ve kemikleşmenin desteklenmesi için, anne sütü verilebilir.
- Anne sütüne; protein, mineral ve karbonhidrat gibi güçlendirici gıdalar eklenerek bebeğin emmesi sağlanır.
Prematüre bebeklerde yutkunma zorluğu döneminde, anne sütünün verilmesi oldukça önemlidir. Prematüre bebek sahibi annelerin sütü, ilk haftalarda, normal zamanda doğan bebek annelerinin sütünden farklıdır. Daha fazla besleyici özelliklere ve proteine sahiptir.
Prematüre Bebeklerde Beslenmede Hangi Zorluklar Yaşanır?
Prematüre bebekler; yiyecekleri düzgün sindiremedikleri ve mideleri küçük olduğu için, beslenmede zorluk çeker. Bazı prematüre bebeklerde nefes alma zorlukları yaşanabilir. Bu nedenle burunlarındaki bir tüpten ya da kollarındaki bir damardan beslenmeleri gerekir.
Aynı zamanda prematüre bebeklerde; yiyecekleri sindirme ve ihtiyaç duydukları besinleri emmede zorluklar da yaşanır. Prematüre bebeklerin midesi ve bağırsakları, zamanında doğan bebeklere göre daha küçüktür ve bu da sindirim sorunlarına yol açar.
Prematüre Bebeklerde Yutkunma Zorluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Küçük boyutları ve kırılganlıkları dolayısıyla Prematüre bebeklerde yutkunma zorluğu çekebilir. Tedavi tipik olarak; bebeğin baş ve boynunun dik hareket etmesine yardımcı olmak için, desteğin yanı sıra, içmeye ve yemeye nazikçe teşvik etmeyi içerir.
Bebek nefes almakta zorluk çekiyorsa, ek oksijene ihtiyaç duyabilir. Bebeğin ateşi varsa ve yutmakta zorlanıyorsa, solunum yolu enfeksiyona geçiriyor olabilir. Bebeğin nefes alması zorsa ve yutma güçlü çekiyorsa, bronkopulmoner displazisi (BPD) olabilir.
Prematüre bebek, bu belirtilerden herhangi birini gösteriyorsa, ebeveynler tıbbi yardıma ihtiyaç duyacaktır.
SSS
Prematüre bebeklerde emme refleksi gelişmiş mi?
Prematüre bebeklerde çoğunlukla emme ve yutma işlemi koordinasyonunun 32 ila 34 hafta içinde gelişmesi gerekir. Zamanından çok önce doğan bebeklerde bu beceriler ise daha erken zamanda olgunlaşmaya başlayacaktır.
Prematüre bebeklerde yutma bozukluğu belirtileri nelerdir?
Tıkanma, kilo kaybı, zayıf kilo alımı, ağlama, çoklu yutma, ağızdan sıvı taşması, duyarlılık kaybı, kendini arkaya atma gibi belirtiler gösterebilir.
İlginizi Çekebilir;
https://www.dogalsaglik.com/premature-bebeklerde-anne-sutunun-onemi/
https://www.dogalsaglik.com/sikilastirici-nemlendirici-krem/