Prematüre Bebeklerde Trombosit Düşüklüğü | Bebeklerde Trombosit Düşüklüğü Tehlikeli Midir?

04.10.2022
637
Prematüre Bebeklerde Trombosit Düşüklüğü | Bebeklerde Trombosit Düşüklüğü Tehlikeli Midir?

Prematüre bebekler 37. Gebelik haftasından önce doğarlar ve düşük Trombosit sayıları geliştirme riskleri yüksektir. Düşük Trombosit birçok hastalığa sebep olabilir. Prematüre bebeklerde Trombosit düşüklüğü hakkında bilmek istediğiniz her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.

Prematüre doğan bebeklerde Trombosit düşüklüğü, yaygın görülen komplikasyonlardandır. Kanama atakları ve enfeksiyonlar dahil birçok soruna yol açabilir.

Trombosit Düşüklüğü Nedir?

Her 200 prematüre bebekten birini etkileyen prematüre bebeklerde Trombosit düşüklüğü; düşük Trombosit sayısı ve kanın pıhtılaşma sürecindeki sorunlardan kaynaklanır.

Bu kemik iliği ile ilgili sorunlar olduğunda ya da bebeğin bağışıklık sistemi düzgün çalışmadığına ortaya çıkar. Düşük Trombosit sayısı; enfeksiyon, kanama, ölüm gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Trombosit Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

Trombosit düşüklüğü sebepleri arasında; yeni doğanlarda PLT değeri azlığı, gebelik süresince kullanılan ilaçların yan etkileri, toksik kimyasallara maruz kalma, anne ve bebek arasındaki kan uyuşmazlığı, kemik iliği hastalığı, lösemi gibi sebepler vardır.

  • Akyuvar ve alyuvar hücrelerinde azalma görülür.
  • Basit küçük kesiklerde, uzun süreli kanamalar baş gösterir.
  • Diş etlerinde fırçalama sırasında kanamalar olur.
  • Deride küçük kızarıklıklar ya da morarmalar görülür.
  • Gözün beyaz bölümünde ya da cilt üzerinde sarılık başlar.

Bunun yanında hafif ya da orta düzeyde olan Trombosit düşüklüklerinde çoğunlukla fiziki belirti görülmez ama hemogram sonuçlarında problemler oluşabilir.

Trombosit Düşüklüğü Nasıl Teşhis Edilir?

Prematüre bebekler, çeşitli faktörlerden dolayı, düşük Trombosit sayısı riski altındadır. Birçok prematüre bebek; vücudun trombositleri tam olarak gelişmediğinde, 37. Gebelik haftasından önce doğar.

Prematüre bebeklerde düşük Trombosit sayılarını teşhis etmek için kullanılabilecek birkaç yöntem vardır. Kapsamlı laboratuvar çalışması, tam kan sayımı, pıhtılaşma ekranı ve Trombosit sayımı gerekir

Düşük PLT’li bir bebek, nefes almakta zorluk çekebilir. Beyinden ya da kalpten kanama gibi ciddi komplikasyonlar için risk altında olabilir. Bu nedenlerle düşük PLT’yi mümkün olan en kısa sürede belirlemek ve tedavi etmek önemlidir.

Bunun yanında prematüre bebeklerde Trombosit düşüklüğü, ciddi sağlık sorunlarına işaret eder. Genellikle bebeğin Trombosit sayısını belirlemek için, kan testi yapılır.

Trombosit sayısı düşükse, bebeğin Trombosit sayısını artırmak için, tedaviye ihtiyacı olabilir.

Prematüre Doğanlarda Trombosit Değerleri Ne Kadardır?

Düşük Trombosit değerleri, prematüre bebeklerde büyük risk oluşturur. Prematüre bebeklerde Trombosit düşüklüğü kan pulcuklarının beklenen değerlerin altında olması sonucu oluşur.

Bebeklerde kandaki Trombosit sayısı, 1 mikro litre kan içinde 150binin altında olmasıyla, trombositopeni oluşur. Bu değerin bebeklerde 130bin mm3 olmalıdır. Ancak bu değer sınır değerdir.

Hemogram sonuçlarında değerin 130bin mm3 altında çıkması durumunda, bebeklerde Trombosit düşüklüğü meydana gelir. Kesin tanının konabilmesi için bazı testlerin ve muayenenin yapılması önemlidir.

Bebeklerde Trombosit Düşüklüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Prematüre bebekler, biyolojik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu nedeniyle, düşük Trombosit sayısı için, yüksek risk altındadır. Ciddi sağlık sorunlarını önlemek için, özel tedavi gerektirebilir.

Doktorlar genellikle prematüre bebeklerde Trombosit düşüklüğü tedavisi için, kan nakli reçete eder. Ancak bebeğin sağlığı risk altındaysa, başka seçenekler de bulunuyor.

Prematüre bebeklerde, düşük Trombosit sayısını tedavi etmenin tek bir çözümü yoktur. Çünkü en iyi yaklaşım, bebeğin sağlığına ve durumuna göre değişir. Bebeklerde ve yenidoğanlarda çoğunlukla tedavi gerekmez ve problem çoğunlukla kendiliğinden geçebilir.

  • Kendiliğinden geçen durumlarda, periyodik olarak kan sayımı yapılmalı ve bebeklerde PLT değerleri takip edilmelidir.
  • Tedavinin gerekli olduğu durumlarda; bağışıklığı baskılayan ilaçlar, kortikosteroidler kullanılabilir.
  • Trombosit transfüzyon yöntemleri kullanılabilir.
  • Çok nadiren de olsa, dalak alınması durumu oluşabilir.

Trombositopeni ciddi düzeyde seyrediyorsa ve tedavi edilmezse; iç kanamaya, beyin ve vücut sisteminin zarar görmesi sorunları ortaya çıkacaktır.

SSS

Trombosit düşüklüğü hangi hastalıkların habercisidir?

Trombosit düşüklüğü; hemolitik üretim sendromuna, romatoid artrit otoimmün bozukluklara, PLT düşüklüğüne, kanda bakteriyel enfeksiyon, dalak genişlemesine neden olacaktır.

Trombosit değerini yükselten nedenler nelerdir?

Trombosit değeri; kan sayımında ortaya çıkan PLT değerinin yüksek olması durumudur. Demir eksikliği, gizli kanser, prematüre doğum, enflamatuar hastalıklar, 1 yaş altı bebeklerde oluşabilecek bakteriyel ve viral enfeksiyonlardan dolayı yükselir.

İlginizi Çekebilir; 

https://www.dogalsaglik.com/wbc-dusuklugune-iyi-gelen-yiyecekler/

https://www.dogalsaglik.com/biberiye-ve-kekik-yagi-faydalari/

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.