Prematüre Bebeklerde Nelere Dikkat Edilmeli | Prematüre Bebekler Ne Zaman Normale Döner?
Prematüre doğumlar aslında hem dünyaya gelen bebek hem de ailesi için oldukça zorlu bir sürecin başlangıcı anlamına gelmektedir. Bebekler doğduktan sonra kilosu ve boyutları aslında hastalıklar yani riskler açısından büyük önem taşımaktadır. Prematüre yani erken doğumlarda risk hemen anlaşılamayabilir. Bazen de böyle durumlarda ilk etapta var olmayan hastalıklar, doğumdan belli bir süre ortaya çıkabilmektedir. İşte gerek hamilelik gerek doğum gerekse doğumdan sonra ailelerin prematüre bebek bakımı konusunda son derece dikkatli olması gerekmektedir. İşte bu konuda ne yapılması gerek, prematüre bebeklerde nelere dikkat edilmeli gibi soruların yanıtları için bu yazıyı okuyabilirsiniz.
İçindekiler
Prematüre Doğum Bebekte Ne Gibi Sorunlara Yol Açar?
Yapılan araştırmalar doğrultusunda her yıl yaklaşık olarak 130 milyon bebek hayata gözlerini açmakta ve bunlar arasında 13 milyon bebek da prematüre olarak dünyaya gelmektedir. Erken doğum ne yazık ki bebeklerde bazı sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere bazı sorunlar doğum anında belli olabileceği gibi ne yazık ki bazı sorunlar da doğum sonrasında ortaya çıkabilmektedir.
Peki, doğum sonrası ya da doğum anında prematüre yani erken doğan bebekleri ne gibi sorunlar bekliyor?
- Prematüre doğan bebeklerde doğum ağırlığı ve kilo ne kadar küçükse riskler o kadar büyük olabiliyor.
- Bu bebeklerde ilk ortaya çıkan sorunlardan bir tanesi solunum ve akciğer rahatsızlıkları olabiliyor.
- Çünkü 37. Haftaya kadar gelişimi devam eden organlardan bir tanesi de akciğerlerdir. Bunlar yeteri kadar gelişmedikleri takdirde haliyle ortaya bu konuda ciddi problemler çıkabilmektedir.
- Bir diğer sorun bağırsaklarda olabiliyor ve prematüre doğumlarda zaten en sık rastlanan hastalıklar arasında; bağırsak delinmesi- şişmesi gibi sorunlardır.
- Kalp ve damar rahatsızlıkları da ne yazık ki erken doğan bebeklerin yaşadığı zorluklar ya da taşıdıkları riskler arasındadır.
- Son olarak beyinde meydana gelen ciddi rahatsızlıklar; beyin kanaması, zeka geriliği, kistler ve bunun gibi belli başlı sorunlar da sıklıkla görülebilmektedir.
İşte tüm bunlar akıllara Prematüre bebeklerde nelere dikkat edilmeli sorusunu getirmektedir. Dilerseniz şimdi ailelerin bu konuda ne yapmaları ve nasıl bir bakım uygulamaları gerektiğinden bahsedelim.
Prematüre Bebek Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Normal bir doğum süreci 39 hafta civarında sonlanırken 37 ya da daha da altında bir sürede dünyaya gelen bebeklere artık prematüre isminin verildiğini biliyoruz. İşte bu bebeklerde yukarıda belirttiğimiz türden hastalıkların hem doğum anında hem de doğum sonrasında ortaya çıkabilmesi oldukça olası bir durum. Bu gibi durumlarda riski en aza indirmek adına prematüre bebeklerde nelere dikkat edilmeli sorusundaki maddeleri yerine getirmek gerekmektedir. Bunun için hastaneden taburcu olmadan önce annenin mutlaka bu konular hakkında bilgilendirilmesi gerekmektedir. Ev ortamı ve anne hakkındaki bazı önemli noktaları sizler için şu şekilde sıralayabiliriz:
- İlk olarak ev ortamının belirli kurallara uygun bir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.
- Eve çok fazla ziyaretçi kabul edilmemesi, olabildiğince az insanın bulunması idealdir.
- Evin sürekli olarak havalandırılması ve sigara içilmemesi de önemlidir.
- Ayrıca ev ortamındaki ideal sıcaklık için 23- 24 derecenin yakalanması gerekmektedir.
- Annenin dikkat etmesi gereken en önemli konulardan biri de yavrusunu besleyeceği sütüdür.
- İşte bu yüzden bebek en az 2,5 kiloya gelene kadar emzirmesi önerilmemektedir.
- Sütün içerisindeki yararlı bileşiklerin artması ve sütün yeterli olması için mutlaka doktor tarafından önerilen bazı ek gıdalarla anne sütünün güçlendirilmesi gerekmektedir.
Prematüre Bebeklerin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Yukarıdaki ortam ve anne sütü hakkındaki önemli bilgilendirmelerden sonra bir de bu bebeklerin bakımı hakkında ufak tavsiyelerden bahsedelim. Prematüre bebeklerde nelere dikkat edilmeli sorusu için bakım da çok büyük bir önem taşımaktadır. Burada en önemli kural hijyenden geçmektedir. Bebeğinizin altını değiştirirken, kıyafetlerini temizlerken ve enfeksiyonlardan korumak için bu konulardaki hijyene mutlaka çok fazla dikkat etmelisiniz.
S.S.S
Prematüre Bebekler Gelişir mi?
Evet, özellikle 1 kilonun altında olamayan bebekler biraz yavaş olsa da yaşıtlarını yakalayabilir ve gelişimlerini tamamlayabilirler.
En Küçük Prematüre Bebek Kaç Haftalık?
Prematüre doğum 37. Haftadan önce sonlanan gebeliklere verilen isimdir. Bu bağlamda en erken prematüre bebek 26 ila 27. Hafta içerisinde dünyaya gelenlerdir diyebiliriz.
İlginizi Çekebilir;
https://www.dogalsaglik.com/premature-bebeklerde-enfeksiyon/
https://www.dogalsaglik.com/5-aylik-premature-bebek-kac-kilo-olmali/