Prematüre Bebeklerde İştahsızlık | İştahsız Bebeklerin İştahı Nasıl Açılır?
Prematüre bebeklerde iştahsızlık oranları değişiklik gösterir mi? İştahsızlık neden oluşuyor olabilir? Bebeklerin iştahsız olması diğer hastalıklara işaret eder mi? İştahsızlık nasıl engellenebilir?
Prematüre olan ya da olmayan bebeklerde özellikle 6.ay yani ek gıdaya geçilmesi ile iştahsızlık problemi ortaya çıkabilir. Anne sütünden ek gıdaya geçiş sırasında hem çocuğun besin tüketmeye alışması hem de besinlerin tadını öğrenmesi için belirli bir süre beklenmesi gerekir.
İçindekiler
Prematüre Bebeklerde İştahsızlık Oranları
Bebeklerde iştahsızlık oranına baktığımız zamanda her 100 bebekten en az 40 tanesinin iştahsızlık ya da yemek seçme, tadına bile bakmama durumu ile karşılaştığını görüyoruz. Bu durum beklenen bir orandır ve çocukların yemek yemeleri için uygun adımların uygulanması gerekir.
Prematüre bebeklerde iştahsızlık oranlarına bakıldığında ise yaklaşık %80 oranında bebeklerin iştahsız olduğunu görüyoruz. Erken doğan bebeklerin %70’inde ciddi yemek yeme sorunlarının olduğu görülüyor.
Yemek yeme bozukluğu yani iştahsızlık denildiği zaman akıllara ilk olarak çocukların yemek seçmesi ya da yemek istememesi gelir. Ancak bu durum dışarıdan görüldüğü kadar sade bir sorun olmayabilir.
Prematüre Bebeklerde İştahsızlık Nedenleri
Prematüre bebeklerde iştahsızlık ile karşılaşılması durumunda ilk olarak bu sorunun altında yatan bir hastalık var mı bakılması gerekir. Kimi zaman yetersiz büyüme, çocuğun gıda tüketimin hazır olmaması ve farklı hastalıklarının bulunması iştahsızlığa neden olabilir.
İştahsızlık nedenlerine bakıldığı zaman karşımıza şu tablo tablonun sıklıkla çıktığını söyleyebiliriz;
- Çocuğun gelişimine uygun olarak hazırlanmayan diyet, çocuğun besin alerjileri ve yeme güçlüğünün olması iştahsızlık yapabilir.
- Anne ve bebek arasında gerçekleşen bağlanma bozukluğu da iştah probleminin başında gelebilir.
- Birinci çocuk olma, bebeğin prematüre doğumdan kaynaklı gelişiminin geriden olması, yenidoğan döneminde tüp ile beslenme ve deneyimsiz bakıcı gibi durumlar iştahsızlık oluşturabilir.
- Ayrıca düzensiz beslenme, gastroözefageal reflü, besinlere olan alerji, nöromotor ve anatomik anomalilerin oluşu, anne babanın çalışıyor olması ve ailede bulunan psikolojik stres de bu durumların oluşmasına neden olabilir.
Prematüre Bebeklerde Hastalıklara Bağlı İştahsızlık
Prematüre bebeklerde sindirim sistemi çok daha geç geliştiği için bu duruma bağlı olarak iştahsızlıklar gelişebilir. Prematüre bebeklerde iştahsızlık açısından özellikle böbrek, karaciğer ve akciğer sorunlarının olması bebeklerin iştahsız olmasına neden olabilir.
Bebeğin gıda yutmasını engelleyen sebeplerinin olması, kronik enfeksiyonlarının olması ve kusma, karın ağrısı, disfaji gibi problemler de bebeklerde iştahsızlık oluşmasına neden olabilir.
Prematüre Bebeklerde İştahsızlık Durumunda Neler Yapılabilir
Prematürelerde iştahsızlık durumunda uygulanacak olan işlemler şu şekildedir;
- Yemek yemeyi daha ilgi çekici bir hale getirmek için süslü tabakların oluşturulması ve çocuğa uygun besinler ile yemeye teşvik edilmesi sağlanabilir.
- Çocuğun kendisini aç hissetmesini sağlamak için yemekler 3 – 4 saat arayla sunulmalıdır. Ara öğünler ise yalnızca öğleden sonra 1 tane olmalıdır.
- Küçük porsiyonlar halinde servis yaparak bebeğin doyduğunu dikkate almalısınız. Bebeğin birden çok büyük porsiyonlar yemesini beklememeli, bebeğin yeniden talebine bağlı olarak porsiyon sunmalısınız.
- Yemek süreleri 20 ila 30 dakika arasında sınırlandırılmalıdır. Çok uzun süre yemek süresi vermek bebeğin yeme işlemini uzatmasına neden olur.
- Yaşına uygun yemek sunmalı ve yemek sırasında dikkatini dağıtacak unsurları kaldırmalısınız.
İştahsızlık Durumunda Yapılmasından Kaçınılması Gereken Durumlar
İştahsızlığın engellenmesi için bazı durumlardan kaçınılması gerekir. Prematüre bebeklerde iştahsızlık engellenmesi için;
- Öğün aralarında yiyecek sunumundan uzak durulması gerekir. Küçük atıştırmalar yapmak iştahın körelmesine neden olur.
- Zorla beslemek ya da üzerine baskı kurmak, yemediğinde çocuğunuza kızmak gibi davranışlardan kaçınmanız gerekir.
- Beslenme için yetişkin öğünlerini sunmak, belirli bir yaştan sonra besinleri sürekli ezmek ya da birbiri ile karıştırmak da istenmeyen bir durumdur.
S.S.S
Bebeğin İştahını Açmak İçin Ne Yapmalı?
İyi bir beslenme programı ile başlamak size yardımcı olacaktır. Çocuk ile beraber sofraya oturmanın yanında yemek için belirli saatler oluşturmak, yediğinden fazlası için zorlamamak gerekir. Ayrıca çocuğun beslenme için uygun porsiyonlarının olması gerekir.
2 Aylık Bebek Neden İştahsız Olur?
Özellikle küçük yaşlardaki bebeklerdeki iştahsızlık problemleri doğrudan bir diğer hastalık ile bağlantılı olacaktır. Çinko eksikliği, sindirim sistemi rahatsızlıkları, kronik rahatsızlıklar ve geniz akıntısı iştahsızlığa neden olabilir. En kısa sürede bir sağlık kuruluşu ile görüşülmesi iştahsızlık problemini kaldıracaktır.
İlginizi Çekebilir;
https://www.dogalsaglik.com/bebeklerde-ates-dusurmek-icin-dogal-yontemler/
https://www.dogalsaglik.com/bebeklerde-idrar-yolu-enfeksiyonu/