Prematüre Bebeklerde Enfeksiyon Nasıl Geçer | Yeni Doğan Bebek Enfeksiyon Kaparsa Ne Olur?
Prematüre bebeklerde enfeksiyon nasıl geçer? Prematüre bebeklerde enfeksiyon sıklıkla görülür mü? Enfeksiyona yakalanan bebekler için neler yapılmalı? Anne sütü enfeksiyon için önemli mi? İşte detaylar!
Prematüre bebekler beklenen anne karnı gelişimini tam olarak tamamlayamadığı için bazı hastalık ve enfeksiyonlar beklenen durumlardır. Bu durumların engellenmesi ya da oluşum durumunda giderilmesi için ise uygulanması gereken önemli durumlar bulunur. Eğer dikkat edilmez ise bu durumlar ciddi sorunların oluşmasına neden olabilir ve kalıcı hasarlar görülebilir.
İçindekiler
Prematüre Bebeklerde Enfeksiyonlar
Prematüre bebekler ilk doğdukları zamanda kimi zaman doğrudan sorunlar ile doğrudan doğabilir kimi zaman ise sorunlar bebek doğduktan sonra başlayabilir. Ancak prematüre bir bebeğe doğum yapan annenin bu konuda şüphelenmesine gerek yoktur, iyi bir bakım ile bebeğin istenilen sağlığa kavuşması mümkün olacaktır.
Prematüre bebeklerde henüz bağışıklık sistemi çok gelişmediği için enfeksiyon en büyük risklerden biridir. Prematüre bebeklerde enfeksiyon nasıl geçer; eğer bebekte enfeksiyon belirtisi görülürse ya da teşhis konulursa tıbbi olarak müdahale yapılması gerekir. Evde bebeğin iyileştirilmesi için herhangi bir yöntem olmayacaktır.
Prematüre Bebeklerde Enfeksiyonlar Konusunda Nelere Dikkat Edilmeli?
Prematüre bebekler enfeksiyon açısından çok daha riskli bir konumda bulunduğu için bebeğinizin daha sağlıklı olması için dikkat edilmesi gereken konular bulunur;
- Bebeğin doğumunun ardından bebek iyi bir yeni doğan ünitesinde müşahede altında tutulmalıdır. Bu nedenle doğum için tercih edilecek olan hastane önemli olacaktır.
- Bebeğin bağışıklık sistemi gelişene kadar kalabalık ortamlarda bulunmaması, çok fazla insan ile temasa geçmemesi gerekir. Öpme, sarılma ve benzeri durumlar enfeksiyon riskini artırır.
- Prematüre bebeklerde enfeksiyon nasıl geçer; eğer bebeğinizin herhangi bir tanısı konulmuş ya da belirtilerinden şüphelenilmiş ise hastanede tedaviye başlanır.
Prematüre Bebeklerde Enfeksiyon İle Karşılaşılırsa Ne Yapılmalı?
Prematüre olarak doğmuş olan bebeklerde ortalama olarak 2 yaşına kadar enfeksiyon ve diğer riskler bulunmaya devam eder. Bu nedenle bebeğiniz beklenen sağlığa ulaşmış olsa da 0 – 2 yaş prematüre bebekler için önem teşkil eder.
Prematüre bebeklerde enfeksiyon nasıl geçer; eğer bebeğinizin enfeksiyon riski olduğunu düşünüyorsanız hiç vakit kaybetmeden hastaneye gitmelisiniz. Kan testi ve benzeri tetkikler ile bebeğinizin enfeksiyon durumu tespit edilir.
Eğer bebeğinizde enfeksiyon var ise yaşına uygun olarak antibiyotik tedavisine başlanır. Antibiyotik tedavisi bu konuda önem taşır. Çünkü tedavi edilmeyen enfeksiyonlar ölümlere kadar neden olabilir.
Prematüre Bebeklerde Enfeksiyon Tedavisi
Prematüre bebeklerde farklı birçok enfeksiyon türü ile karşılaşılması mümkün olacaktır. Kan, akciğer, üriner sistem, göbek kordonu kökü, farklı iç organlarında enfeksiyonlar ve mantar enfeksiyonları gibi farklı enfeksiyon türleri ile karşı karşıya kalınması mümkün olacaktır.
Prematüre bebeklerde enfeksiyon nasıl geçer; öncelikle yapılan taramanın ardından bebeğinizin sahip olduğu enfeksiyon türü belirlenir. Buna uygun olarak da antibiyotik tedavisine başlanır.
Enfeksiyon tedavilerinde ilk olarak antibiyotik tedavisine başlanır. Daha sonra ilerleme durumuna bağlı olarak antibiyotiğe devam, izlem ya da antibiyotiğin kesilmesi gibi önemli adımlar uygulanır.
Burada en önemli nokta bebeğin doğru zamanda hastaneye götürülmüş olmasıdır. Eğer bebeğiniz yeni doğan bakım ünitesi içerisinde yer alıyor ise daha şanslısınız demektir.
Tedavi sırasında türe göre amikasin, ampisilin, sefazolin, sefoktasim, seftazidim, klindamisin, linezolid, imipenem ve metronidazol gibi antibiyotik türleri kullanılır.
Bebeğin Enfeksiyona Yakalanmaması İçin Nelere Dikkat Edilmeli?
Prematüre bebeğiniz hastaneden çıktıktan sonra mutlaka el yıkama ve kendi hijyeninize dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca bebeğinizin anne sütü ile beslenmesi bu konuda büyük bir avantaj olacaktır.
Bunun yanında bebeğinizin gelişimini yakından takip etmeli, ziyaretçilerinizi sınırlamalı ve doktorunuzun size vermiş olduğu tavsiyeleri takip etmelisiniz.
S.S.S
Yeni Doğan Bebek Enfeksiyona Kapılırsa Ne Olur?
Yeni doğan bebeklerde enfeksiyon beklenen bir durumdur ve kısa süre içerisinde tedaviye başlanması gerekir. Ancak zamanında yapılmayan tedavilerde ölüm ile sonuç görülebilir. En kısa sürede antibiyotik tedavisine başlanması bebeğinizin iyileşme ihtimalini artıracaktır.
Bebeğin Enfeksiyon Kaptığı Nasıl Anlaşılır?
Enfeksiyon türü farklı olduğu için doğrudan bir tanı türü söylenmesi mümkün olmayacaktır. Enfeksiyon kaptığının anlaşılması için hastane ortamında kan testi, akciğer testi ve benzeri durumlar ile kesin tanı yapılır. Bu nedenle bebeğinizde herhangi bir aksi durum fark ederseniz doğrudan hastaneye gitmeniz önem taşır.
İlginizi Çekebilir;
https://www.dogalsaglik.com/bebeklerde-idrar-yolu-enfeksiyonu/
https://www.dogalsaglik.com/premature-bebeklerde-enfeksiyon/