Polikistik Over Tedavisi | Polikistik Over Nasıl Yok Edilir?
Polikistik Over, gebelik çağında olan kadınlarda görülen ve yumurtalıklarda iyi huylu, birden fazla kistin oluşması ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. En sık görülen kadın hastalıkları arasında yer alan Polikistik Over Sendromunda genellikle; sivilcelerde artış, aşırı tüylenme ve kilo artışı gibi belirtiler baş vermektedir.
Polikistik over tedavisi ve yöntemleri ilaç gibi tıbbi, ameliyat gibi cerrahi yöntemlerle sağlanabilmektedir. Ancak buna ek olarak evde doğal yöntemler ile hazırlayabileceğiniz kürleri de deneyebilir, aynı zamanda da dikkat edilmesi gerekenlere dikkat ederek hastalıktan kurtulabilirsiniz.
Yumurtalıklarda meydana gelen bu rahatsızlıklarda kişilerde yumurtlama bozukluğu ortaya çıkar ve bu da kısırlık gibi ciddi bir soruna neden olabilir. Polikistik Over sendromu yaşayan kadınlardan büyük bir çoğunluğunun karşılaştığı en büyük sorun da budur.
İçindekiler
Polikistik Over Hangi Hastalıklara Yol Açar?
Polikistik over tedavisi ve bu tedavide kullanılan yöntemlere geçmeden önce, bu hastalık hakkında biraz daha önemli bilgiler verelim. Buna da bu rahatsızlığın ciddi bir hastalık olduğunu ve tedavi edilmediği takdirde başka önemli sorunlara da yol açabileceğinden bahsederek başlayalım. Peki, polikistik overın yol açtığı hastalıklar nelerdir?
Polikistik over tedavi edilmezse, depresyon başta olmak üzere pek çok rahatsızlığa sebep olabilir. Vücudun yapısını ve hormonal dengeyi bozduğu için çok fazla kadında bu rahatsızlık dahilinde depresyon belirtileri de gözlemlenmiştir. Ayrıca bu hastalıkta buna ek olarak; kısırlık, hipertansiyon, uyku apnesi, diyabet, karaciğerde yağlanma, anksiyete gibi rahatsızlıklar da gözlemlenebilmektedir. Bu yüzden polikistik over belirtilerini yaşayan kişilerin doktora görünmesi ve doktorun önerilerini uygulaması gerekmektedir.
Polikistik Over Kanser Yapar mı?
Polikistik over tedavisi ve yöntemlerinden önce önemli bir konuya daha değinmek gerektiğini belirtebiliriz. Yukarıda da söylendiği üzere, PCOS yani Polikistik Over Sendromu; pek çok rahatsızlığa yol açabilir. Bunlar kısa vadede meydana gelebileceği gibi uzun süreler sonunda da tehlikeli rahatsızlıklara mahal verebilir. Bu hastalıklar arasında ne yazık ki kanser riski de bulunmaktadır. Çünkü normal bir kadın bedeninde progesteron ve östrojen birbirilerini dengeleyici bir şekilde salgılanmaktadır. Fakat, yumurtalama bozukluğu olduğu için, PCOS’lu kadınlarda östrojen artık tek başına salgılanmaya başlar. Bu da uzun süre boyunca devam ederse rahim ağzı kanseri, rahim kanseri ve yumurtalık kanseri gibi durumlara sebep olabilir. Yani polikistik over kanser hastalığına zemin hazırlayabilmektedir.
Polikistik Over Psikolojik mi?
Polikistik over sendromuna sahip olan kadınlarda hastalık evresinde olduğu gibi hastalık öncesinde de psikolojik bir takım sorunlar meydana gelmiş ya da gelebilmektedir. Bilindiği üzere stres, dünyamızdaki insanların genel ve ortak bir sorunu. Bu yüzden Polikistik over ve stres arasında büyük bir bağlantı olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca sadece stres değil, düzensiz yaşam, sağlıksız beslenme, genetik problemler gibi nedenler de bu hastalığın görülmesinde ya da ortaya çıkmasında önemli etkenlerdir.
Bu yüzden gerek hastalık öncesinde gerekse polikistik over tedavisi esnasında genelde stresten uzak kalınması tavsiye edilmektedir. Unutmamak lazımdır ki her şeyin tedavisi öncelikle beyinlerimizde başlamaktadır.
Polikistik Over Adet Kaç Gün Gecikir?
Polikistik over belirtileri içerisinde en başta gelen semptomlardan bir tanesi adette meydana gelen gecikmelerdir. Bilindiği üzere doğurganlık dönemine giren bir kadın ortalama 28 günde bir adet döngüsü içerisine girmektedir. Yani ortalama döngünün 28 günde bir tekrar ettiğini söyleyebiliriz.
Peki, polikistik overda adet gecikmesi kaç gün olmaktadır? Yani bu sendromda adet kaç gün gecikmektedir. Bunun için kesin bir yanıt veremesek de genellikle 7- 10 gün içerisindeki sürekli gecikmeler, polikistik over hastalığının belirtisi olarak kabul edilmektedir. Ancak bu gecikmenin birkaç kereden fazla yaşanmış olması gerektiğini de söyleyelim.
Polikistik Over Nasıl Tedavi Edilir?
Polikistik over tedavisi esnasında kişilere ilk olarak, aldıkları fazla kiloları vermeleri önerilir. Bu kiloların verilmesi yani olumlu düzen değişikliği; kişilerin tansiyon, diyabet gibi hastalıklara yakalanmalarını da engeller. Daha sonrasında hastalara doğum kontrol hapı ya da hormon düzenleyici bir takım ilaçlar verilebilir. Eğer kistler gündelik hayatı etkileyecek büyüklükte ve fazlası ile ağrı verici ise o zaman, ameliyat da düşünülebilmektedir.
Polikistik over tedavi yöntemleri arasında en sık; doğum kontrol hapı ile yani ilaç tedavisi ile çözüm sağlanmaya çalışılmaktadır.
Polikistik Over Tamamen Geçer mi?
Polikistik over tedavisi alan ya da tedaviye başlayacak olan kadınlar genellikle bu hastalığın tamamen geçip geçmediğini merak etmektedir. Çünkü PCOS, gebeliğin önüne set çeken bir hastalık olarak görülür ve bu da birçok kadının korkulu rüyasıdır. Polikistik over sendromu tamamen ortadan kaybolan bir rahatsızlık değildir. Zaman içerisinde kistler yeniden ortaya çıkabilir ya da küçülmesine rağmen bu kistler hiç ortadan kalkmayabilir. Bu yüzden eğer gebeliğe ya da günlük yaşama engel olan bir durum varsa o zaman ameliyat yöntemi düşünülebilir. Ancak, stres, kalitesiz hayat düzeni gibi şartlardan kaynaklı olarak, ameliyat sonrasında dahi bu hastalık tekrarlayabilir.
İlginizi Çekebilir;
Covid-19 İlaçları Adet Geciktirir Mi?