Kalp Yetmezliği Tedavisi | Kalp Yetmezliği Nasıl Tedavi Edilir?

27.09.2021
559
Kalp Yetmezliği Tedavisi | Kalp Yetmezliği Nasıl Tedavi Edilir?

Kalp Yetmezliği Tedavisi; Kalp yetmezliğinin kendisi de ciddi bir sorun iken, uzun vadede daha ciddi problemlere yol açabilecek bir hastalık olması nedeniyle de tehlikelidir. Kalp yetmezliği tedavisi ve yöntemlerinden önce, bu son derece ciddi olabilecek sorunun ne olduğunu ve nasıl meydana geldiğini beraber inceleyelim.

Kalp yetmezliği, kalbin artık eski performansına sahip olmaması, vücut ve organlar için gerekli olan kanı yeterli düzeyde pompalayamaması ya da bunu başarsa dahi fazlasıyla yorulması olarak tanımlanabilmektedir. Organlara yeterli seviyede kanın pompalanamaması vücudun çalışması konusunda da ciddi sorunlara ve hastalıklara davetiye çıkarabilmektedir. Sinsice ilerleyen bir rahatsızlık türü olduğu için genelde fark edilmemektedir. Fakat özellikle ilerleyen yaşlarda daha sık karşılaşılan bu hastalıktaki bazı belirtiler fark edildiği anda doktora gidildiğinde ciddi boyutlara ulaşmadan müdahale edilebilmektedir.

Kalp yetmezliği tedavisi ve yöntemlerine dair merak edilen diğer sorulara yazının ilerleyen kısımlarından ulaşabilirsiniz.

Kalp Yetmezliği Düzelir mi?

Kalp yetmezliği tedavisi ile bu sorunu yaşayan kişilerde iyileşme meydana gelir mi sorusu oldukça merak edilen konular arasında yer almaktadır. Fakat ne yazık ki kalp yetmezliği durumu, tedavi ile ya da ameliyat gibi durumlarla tamamen iyileşebilecek bir rahatsızlık değildir. Fakat hastalığın erken fark edilmesi, ilaç kullanımı, hastanın hayatında olumlu değişiklerin yapılması gibi yöntemler ile birlikte daha kaliteli, uzun ve sağlıklı bir yaşam şansına erişilebilmektedir.

Kalp yetmezliği düzelmesi durumu bu hastalığın tamamen ortadan kalkması anlamında soruluyorsa, yukarıda da belirttiğimiz üzere, ne yazık ki bu durum pek mümkün olamamaktadır.

Kalp Yetmezliği Tehlikeli mi?

Kalp yetmezliği tedavisi ve yöntemlerine geçmeden önce ilk olarak sık sorulan sorulardan birine daha cevap verelim. Kalp yetmezliği tehlikesi olan bir hastalık mı yoksa değil mi diye merak edenler için aslında bunun tamamen hastalığın aşamaları ile alakalı olduğunu söyleyebiliriz. Bilindiği üzere her hastalıktan erken teşhis durumu önemlidir. Sinsice ilerleyen bu hastalıkta da erken teşhis durumu hastalığın tehlikesini ve uzun vadede yaşanabilecek büyük sorunların önüne geçebilmektedir.

Kalp yetmezliğinin ilk aşamasında yüksek tansiyon ve damar tıkanıklıkları meydana gelir fakat kalpte herhangi bir hasar durumu söz konusu değildir. Bu yüzden bu evrede alınabilecek önlemler ile kişiye daha rahat ve standardı yüksek bir hayat sunulabilir.

Ancak ilerleyen evrelerde bu hastalığın çeşitli tehlikeler arz ettiğini ve son aşamalarda ise kontrol altına alınamaması nedeniyle ölümcül olabileceğini de söylemek gerekmektedir.

Kalp Yetmezliği Olan Bir İnsan Ne Kadar Yaşar?

Kalp yetmezliği tedavisi ve yöntemlerine geçmeden önce yine sıkça dile getirilen bir sorudan bahsedelim. Kalp yetmezliği tanısı konulan bir insanın yaşam şansı ya da süresi nedir? Bu sorunun yanıtı da aslında yine yukarıda bahsettiğimiz üzere hastalığın evreleri ile alakalıdır. Yani erken teşhis durumlarında ve ilk evrelerde hasta uzun süreler yaşayabilir bu da ilaç tedavisi ve yaşamında yapacağı olumlu değişmeler ile mümkün olacaktır. Ancak ileri seviye bir kalp yetmezliği durumu söz konusu ise o zaman kalp yetmezliği olan bir insanın yaşam süresi olarak 5 yıllık bir süreçten bahsedilebilmektedir.

Kalp Yetersizliği Olan Hastalar Nelere Dikkat Etmeli?

Kalp yetersizliği tedavisi içerisinde hastanın doktor tarafından belirttiği komutların yerine getirilmesi de önemlidir. Bu hastalara düzenli olarak kontrollerinin yapılması ve bir değişiklik anında hemen sağlık kuruluşlarına başvurulması önerilmektedir. Bu yüzden kalp yetmezliği sorunu ile yaşayan kişilerin düzenli kontroller yapmaları önemlidir. Kalp yetmezliği olan hastaların dikkat etmesi gerekenler listesi aşağıda yer aldığı gibidir:

  • Düzenli olarak her gün tansiyon, nabız ve kilo gibi değerlerin ölçümlerini yapın.
  • Doktor tarafından verilen ilaçları düzenli ve saatinde kullanın.
  • Nefes darlığının artması ya da nefesinizde meydana gelen diğer sorunların bilincinde olun ve problemler artıyorsa doktora başvurun.
  • Belirtiler arasında ödem de yer aldığı için ödem kontrolünüzü de yapın.
  • Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durun.
  • Kalbinizi çok zorlamayacak şekilde egzersizlikler yapmaya çalışın.

Kalp Yetmezliği Olan Hastalar Neler Yemeli?

Kalp yetmezliği tedavisi çeşitli ilaçlar ile sağlanmaya çalışsa da en büyük etki hastanın yaşam düzeni ile birlikte görülüyor. Kişi uyku düzenine, beslenmesine ve sağlığına önem verdiği sürece bu hastalığın etkilerini azaltmak mümkün. Peki, kalp yetmezliği olan hastaların yemesi gereken besinler nelerdir?

Bu hastalıkla uğraşan kişilerin yağlı yiyeceklerden uza durması ve daha çok; meyve- sebze, potasyum açısından zengin ve hafif yiyecekler yemesi gerekmektedir. Örneğin; salata, Ispanak, patates, brokoli vs…

Kalp Çarpıntısı Hangi Durumlarda Tehlikelidir?

Kalp yetmezliği tedavisi gören biri için hastalığın evresine göre kalp çarpıntısı tehlike arz edebilir. Bu yüzden kalp çarpıntısı durumu yaşayan kişiler, eğer bu durum ile ilk defa karşılaşıyorlar ise mutlaka bir doktora görünmelidirler. Aksi takdirde bu durum tehlikeli bir semptoma işaret edebilir.

Kalp Yetmezliğinin Son Evresinde Ne Olur?

Kalp yetmezliğinin son evresinde kalp hasar görmüştür ve vücut için gerekli olan kanı pompalayamaz. Bu yüzden kişinin acilen kalp ameliyatına alınması durumu söz konusudur.

Kalp Yetmezliği Olan Hastalar Nelere Dikkat Etmelidir?

Bu konuda ilk olarak düzenli beslenme ve düzenli uyku önerilmektedir Kalp yetmezliği olan hastalar kilolu ise kilo vermeli ve sinir stresten uzak durmaya çalışmalıdır.

Kalp Yetmezliğinde Tansiyon Yükselir mi?

Evet, bu durum zaten kalp yetmezliği hastalığının belirtileri arasında da yer almaktadır.

İlginizi Çekebilir;

Çarpıntıya İyi Gelen Bitkisel Besinler

Çarpıntıya İyi Gelen Yiyecekler | Ne İyi Gelir?

Kalbe İyi Gelen Yiyecekler | Nelerdir, Listesi

Covid-19 Mide Bulantısı Yapar Mı?

Prematüre Ventriküler Atım Ekg

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.