Işın Tedavisi | Işın Tedavisi Nedir Kimlere Uygulanır?

03.09.2021
1.349
Işın Tedavisi | Işın Tedavisi Nedir Kimlere Uygulanır?

Işın Tedavisi; Kanser tedavisinde son derece etkili olan radyoterapi, X ışınları üzerinden gerçekleşir. Aslen mor ötesi şeklinde ele alınan ışınların dokulara yoğun bir şekilde ulaştırılması esas alınır. Öyle ki doku üzerinden uygulanan ışınların kanserli olan hücrelerin genetik yapısını değiştirdiği kanıtlanmıştır.

Işın Tedavisi Nedir Kimlere Uygulanır?

Işın tedavisi aslen radyoterapi şeklinde ele alınır ve kanser hastaları için uygulanır. Birincil tedavi yöntemleri arasında yerini almıştır. Özellikle de:

  • Lenfoma yani lenf kanseri teşhisi üzerine hızlı bir şekilde uygulamaya geçilir.
  • Baş – boyun kanseri tedavisi sırasında da radyoterapi uygun görülür.

Işın tedavisi uygulamaları öncesinde hastaların genel sağlık muayeneleri ele alınır. Söz konusu kanserli hücrelerin tespitine bağlı olarak radyoterapi uygulamalarına geçilir ve hücrelerin genetik yapısında değişikliklere gidilir. Bu şekilde kansere karşı son derece etkili tedavi yöntemleri arasında gösterilir.

Işın Tedavisi Kaç Seans Olur?

Hastalığın teşhisi üzerine ışın tedavisi uygun görülebilir ve seanslarına netlik kazandırılır. Bunda hastanın genel durumundan hastalığın yayılım hızına kadar pek çok faktör göz önünde bulundurulur. Işın tedavisi seansları hastadan hastaya farklılık gösterir.

Haftada 5 kür olacak şekilde uygulanan ışın tedavisi için en az 3 seansa değinilir. En fazla da 9 seans kadar sürmesi üzerine etkili bir sonuca varılabilir. Günde yaygın olarak 1 kere uygulanması yeterli görülse de bazı hastalar için birkaç kere ele alınır. Ortalama 15 dakika süren seanslara düzenli katılım üzerine iyileşme süreci gözlemlenebilir.

Işın Tedavisi Acı Verir Mi?

Işın tedavisi hakkında merak edilen bir diğer husus ağrı ve acı hissi oluyor. Halk arasında bu tedavi yöntemine dair yanlış bir algı oluşmuştur. Söz konusu kanser tedavisi olduğu için ağrının ve acının fazla olduğuna inanılmıştır. Aksine:

  • Yüksek enerji söz konusu olsa da herhangi bir ağrı hissedilmez.
  • Işınların vücuda girişi sırasında acı duyulması mümkün olmaz.

Işın tedavisinde acı hissinin oluşması gibi bir durum söz konusu değil. Hastaların tıp ki MR çekilirlen olduğu gibi herhangi bir hissiyatla karşılaşmaları mümkün olmaz. Öyle ki tedavi aşamasında tomografi ile MR dikkate alınır. Tüm bu aşamaların ağrısız ve de acısız olarak sürdürülmesi söz konusudur.

Işın Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?

Acı ve ağrı kadar ışın tedavisinin yan etkileri de merak konusu haline gelmiştir. Hastadan hastaya farklılık gösterse de birkaç yan etkisinin öne çıktığı görülür. Tedavinin ardından:

  • Göğüs kafesinde oluşan daralma hissi nefes alışverişlerinizden sorun yaşatabilir.
  • Yutma zorluğu ile karşı karşıya kalınabilir.
  • Bulantı ve kusma gibi genel yan etkilerinden de söz edilir.

Işın tedavisi sonrasında bazı hastaların ishal şikayetlerini de dile getirdiğini görülüyor. Ancak yaygın olmayan yan etkileri arasında ishalin ve de bulantının olduğunu unutmamak gerekir. Daha çok daralma hissine neden olmaktadır. Bunun gibi yutma güçlüğü yaşayanların da sayıca fazla olduğu gözlemlenmiştir.

Işın Tedavisi Ne Zaman Uygulanır?

Işın tedavisi süresi hastalıklara ve de hastanın şikayetlerine bağlı olarak netlik kazanır. Kanser hastalarının hemen hemen hepsinde uygulanan etkili bir tedavi yöntemi olarak bilinir. Radyoterapi olarak adlandırılan ışın tedavisi hem cerrahi öncesinde hem de sonrasında ele alınabiliyor.

Uygulamalara kanser teşhisinin hemen arkasından geçilir. Öyle ki erken tanı ve tedavi kanser hastalıklarında önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle zaman kaybedilmez ve tedavi sürecine geçilir. İyileştirici etkisini hemen görmek adına ihmal etmemeli ve birkaç seanstan oluşan tedavi yöntemine başvurmak gerekir.

Işın Tedavisi Gören Hastalar Nelere Dikkat Etmeli?

Işın tedavisi alanlar yoğun iş temposundan ve yorucu spor faaliyetlerinden uzak durmak zorundadır. Çünkü tedavinin ardınsan halsizlik hissi başı çekecektir. Kendinizi daha yorgun hissetmeniz kaçınılmaz olacaktır. Bunun gibi:

  • Sağlıklı beslenmeye dikkat etmek ve tedavi sürecinde ağır yiyeceklerden kaçınılmaz gerekir.
  • Bolca su tüketmeyi de asla ihmal etmemeniz istenir.

Işın tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler olarak güneş ışınlarından da söz edilir. Güneş koruyuculardan faydalanmanız ve de cildinizi nemli tutmanız önem arz eder. Cilt bakımınızı bu süreçte ihmal etmemeye dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda pamuklu ve ince kumaştan kıyafet tercihinde bulunmanız gerekir. Rahatlıktan ödün vermemeli ve dinlenmeye dikkat etmelisiniz.

Işın Tedavisi Gören Hasta Ne Yemeli?

Işın tedavisi sırasında doktorunuzun önerdiği yiyecek – içecek listesine sadık kalmanız faydalı olacaktır. Tedaviden etkili bir sonuç elde etmek adına bol bol sıvı tüketmeniz tavsiye edilir. Sudan ziyade tedavi sürecinde:

  • Protein içerikli tavuk ile balık tüketimine özen göstermek gerekir.
  • Pekmez ve bal gibi enerji sağlayan yiyecekler öğünlere eklemelidir.

Bunlar kadar kefir ile yoğurt tüketimi de bağışıklık sistemi adına önem arz eder. Probiyotik bakımından zengin olan her türlü gıdanın öğünlere eklenmesi istenir. Düzenli beslenme hastalıkların tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Özellikle de söz konusu kanser olduğu zaman protein ağırlıklı beslenme programlarına değinilmesi istenir.

Radyoterapi sonrasında tüy dökülmesi yaşanır mı?

Kemoterapi gibi ışın tedavisinden sonra başta saç olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerin tüy dökülmesi yaşanabilir. Işın tedavisinden sonra deride değişiklik meydana gelebilir. Nadir görülen yan etkiler arasında deri değişimleri de yerini almıştır ve değişime dair cilt bakımına önem vermek gerekir.

Işın tedavisinden sonra oluşan yanıklar kalıcı mı?

Ortalama 2 – 3 hafta içerisinde yanıklar ortadan kalkacaktır.

İlginizi Çekebilir;

Kanal Tedavisi

Korona Tedavisi

Covid-19 Aşısı Yan Etkileri

Elma Yağı Faydaları

Acı Badem Yağı Faydaları

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.