Horlama Tedavisi | Horlama Tedavisi Evde Nasıl Yapılır?

16.09.2021
595
Horlama Tedavisi | Horlama Tedavisi Evde Nasıl Yapılır?

Horlama Tedavisi; Horlama üst solunum yollarından geçen havanın, boğaz bölgesinde yumuşak dokuyu titreşmesi ile birlikte oluşan sestir. Horlama belirli kişiler için rahatsız edici bir hal almaya başladı takdirde horlama tedavisi uygulanır.

Horlama Nedir?

Uyku sırasında yutak bölgesinde, küçük dil ve bademcikler ile birlikte gevşeme oluşur. Bu gevşeme ile beraber yumuşak doku solunuma bağlı olarak titrer. Diğer bir ifade ile horlama şeklinde tanımlanır. Horlama kadınlara oranla, erkeklerde sıklıkla görülen bir fizyolojik rahatsızlıktır. Erkeklerin boyun bölgesi kadınlara bakıldığı takdirde daha yağlıdır. Bu durumda da uyku esnasında yumuşak doku daha fazla etkilendiği için daha fazla ses çıkarır ve bu ses de horlama olarak tanımlanır. Kilo arttıkça horlamanın şiddeti de beraberinde artar. Horlama uyku esnasında kişiye burun tıkanıklığı oluşturduğu için rahatsız etmeye başlar. Bu da uyku kesilmesine sebep olur. Horlama tedavisi olan bir durumdur.

Horlama Neden Olur?

Horlama, genel olarak pozisyona bağlı bir rahatsızlıktır.

  • Yorgunluk
  • Uykusuzluk
  • Sigara ya da alkol tüketimi gibi çeşitli etmenlerden dolayı kaynaklanır.

Geniz bölgesinde yer edinen yumuşak dokunun gevşemesi ile birlikte gerçekleşir. Bu gevşeme sonucunda, nefes alıp vermeyi güçleştirir. Nefes alıp vermenin güçleşmesi, yumuşak dokuda titreşimi oluşturur. Titreşimde horlama olarak tanımlanan bir sesin oluşmasını ortaya çıkarır. Horlama beraberinde oksijen alamama ya da almak için uğraşan kişinin sabah uyandığında halsiz ve yorgun uyanmasına sebep gösterir.

Horlama Nasıl Tedavi Edilir?

Horlama tedavisi, alanında uzman bir doktor kontrolünde yapılmalı.

Bununla beraber uyku pozisyonunun değiştirilmesi,

  • Yüksek yastıkta uyulması
  • Fazla kiloların verilmesi
  • Alkol ya da sigara kullanımının bırakılması
  • Doğru yiyecekler tüketilmesi gibi çeşitli etmenler, horlama probleminin giderilmesi adına yardımcı olur.

Horlama şiddeti artmaya başladığı takdirde kesinlikle kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır. Kişiyi uyku esnasında rahatsız etmeye başladığı takdirde cerrahi operasyon gerekebilir. Cerrahi operasyon öncesinde laboratuvar ortamında kişinin yatırılması ve uykusunun incelenmesi gerekir. Burada yapılan inceleme ile birlikte genel olarak 50 yaş üzerindeki kilolu erkeklerde bu oran, %50’ye kadar yükselir. Horlama tedavisi, uyku apnesini tetiklemeye başladığı takdirde kalp ve beyin damarlarını da etkileyebilir. Kesinlikle tedavi gerektirdiği takdirde doğru bir tedavi alınmalıdır.

Horlamadan Kurtulmak İçin Ne Yapmalıyız?

Horlamadan kurtulmak için belirli etmenlere dikkat edilmeli. Bunlar;

  • Uyku pozisyonunun değiştirilmesi,
  • Kilonun yaşa göre korunması
  • Alkolden uzak durulması
  • Uyku düzenin oluşturulması
  • Burnun açık tutulması
  • Yastığın değiştirilmesi ile birlikte gerçekleşir.

Gece uyumadan önce bol su tüketildiği takdirde horlama riski azalır.

Horlama Tedavisi; Gece Horlamayı Ne Keser?

Gece horlamayı belirli durumlar kesebilir. Bunlar B vitamini, nane ve çemen otu, nane yağı, altınmühür bitkisi kullanılabilir. Bunların tercihen suyu içilebilir. Tercihen direk olarak tüketilmesi mümkün. Kilo takibinin yapılması en önemli detaydır. Kilo takibi gece horlamayı tetikler. Bitkisel yağlar içerisinde çay ağacı yağı, gece uyumadan önce alın bölgesine uygulanabilir. Burnun iki tarafındaki kemiklere uygulanabilir. Çay ağacı yağı, derin nefes alabilmeyi sağlar. Uyku esnasında kişi burun tıkanıklığı yaşadığı için horlar. Ancak derin nefes alabilmeyi sağlayan çay ağacı yağı ile birlikte burun tıkanıklığı ve kesintisiz bir uyku da beraberinde gelir.

Horlama Tedavisi; Horlama Nedenleri Nelerdir?

Horlama, belirli kişilerde yorgunluk ya da uykusuzluktan dolayı kaynaklanabilir. Hava yolunun kısmen tıkanması ve kasların gevşemesi nedeniyle oluşur. Kişinin hava yolları tıkalı olduğu takdirde rahat nefes alamaz. Nefes alamama, boğazda titremeye meydana getirir. Boğazda titreme ile oluşan seste halk arasında horlama şeklinde ifade edilir.

Horlama Tedavisi; Horlamaya Ne İyi Gelir Evde Çözüm?

Zeytinyağı, günümüzde birçok probleme iyi gelmektedir. Bu problemler içerisinde horlamada yer edinir. Horlamaya iyi gelen muhteşem doğal yağlar içerisinde, zeytinyağı ilk sıradadır. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı bal karıştırılıp gece uyumadan önce tüketilmeli. Tercihen bunun içerisinde taze zencefil kökü de eklenebilir. Bu karışım içilip uyunduğu takdirde rahat bir uyku deneyimi yaşayabilirsiniz. Horlamayı azalttığı gibi şiddetli horlama yaşayan kişilere de faydalı olur. Her gece bir bardak tüketilmesi yeterlidir. Harici tüketme, yaş ya da kilo durumuna göre farklılık sağlayabilir.

Aşırı Horlama Neyin Belirtisi?

Aşırı horlama aşırı kilo, burunda deviasyon problemi, dilin normalden büyük olması, sinüzit, geniz eti, alt çenenin küçüklüğü gibi faktörlerden dolayı gerçekleşir.

Horlama Tedavisini Hangi Doktor Bakar?

Horlama burun ve boğaz arasındaki genizden dolayı kaynaklandığı için kulak-burun-boğaz bölümüne gidilmesi gerekir. Uzman bir doktor tedavisi önemlidir. Horlama tedavisi kısa bir süreç içerisinde sonuçlanır. Şiddetli horlama için çeşitli ameliyatlar gerekebilir. Burada doktorunuzla görüşmeniz önemli olur.

Horlama İlaçla Tedavi Edilir Mi?

Horlama tedavisi içerisinde, ilaç kullanılabilir. Ancak bu her tedavi için mümkün değildir. Belirli şiddetli horlamalarda şiddetin azalıp, horlamayla etkisinin de aynı oranda azaltılması adına ilaç kullanılabilir. Ancak aralıklı horlama problemi yaşayanlar için ilaç tedavisi önerilmez. Bu durum gün içerisindeki yorgunluktan kaynaklanabilir.

İlginizi Çekebilir;

Doğal Yöntemlerle Horlama Tedavisi

Uyku Apnesi Tedavisi

Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer? | Boğaz Ağrısı Nedir?

Uyku Apnesine İyi Gelen Yiyecekler | Ne Yenilip, İçilmelidir?

Uykusuzluğa İyi Gelen Yiyecekler | Ne İyi Gelir?

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM
Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.