Hazımsızlığa İyi Gelen Yiyecekler | Şişkinliğe Ve Hazımsızlığa Ne İyi Gelir?
Hazımsızlığa İyi Gelen Yiyecekler; Hazımsızlık, diğer adıyla dispepsi, karın bölgesinde hissedilen ağrı, şişlik ve nefessizlik halidir. Oradaki baskı sindirim ve solunum yollarına bağlı olarak tıkanır. Bunla birlikte, yanma, bulantı, kusma hislerini de taşıyabilir. Hazımsızlık, midede, bağırsaklarda sindirimin sağlıklı yapılamama hali de olduğu gibi, boşaltım sistemini de ilgilendiren bir konudur. Kimi zaman kişi, tuvalete çıkma isteği taşır yahut çıktığında, rahatsızlıkla karşılaşır.
Hazımsızlık tek seferde olabileceği gibi, sürekli şikayet edilen bir konu halini alabilir. Bağırsakların doğru çalışmaması, midenin ülser, gastrit vb. rahatsızlıklara gebe olması gibi sebepler, hazımsızlığı arttıran etkilerdir. Gaz sancısı çekme de bunun en büyük belirtilerinden birisidir.
Bu yönde, hazımsızlığa iyi gelen yiyecekler kullanıldığında, mide, bağırsaklar ve sindirim sistemi adına bir rahatlama sağlanır. Bu yiyecekler şunlardır:
İçindekiler
Rezene Çayı
Hazımsızlığa ne iyi gelir denildiğinde, aklı ilk rezene düşer. Keza, yeni doğmuş bebeklerde de aynı problem baş gösterdiği için, onların da hassas bedenlerini korumak adına, rezene bitkisine başvurulur.
Hazımsızlığa iyi gelen rezenenin, kokusundan tadına değin, baskın bir etki maddesi olduğu bilinmektedir. Maydanozgillerden sayılan, otsu bir bitki olan rezene, yaprakların içindeki tohumlardan elde edilir. A, C vitaminlerini içeren rezene, hazımsızlık için de şu şekillerde değerlendirilir:
- Bir tutam rezene tohumu sıcak suda bekletilir. Elde edilen çay, hazımsızlık durumuna göre, o anda içilir ya da periyodik rahatsızlık için, günde iki kere kullanılır.
- Ilık suya iki damla rezene yağı da iki damla damlatılır. Bu karışım bir dikişte içilir.
Anason Çayı
Hazımsızlığa iyi gelen yiyecekler arasında anason gelmektedir. Rezene gibi, maydanozgillerden olan bu bitki, rakının da ana maddelerinden biri şeklinde bilinmektedir. Tadı ve kokusu çok keskin olup, hazımsızlığa iyi gelen önemli besinlerden birisidir.
Anasonun içindeki anethol yağı, ona bu güçlü etkisini verir. Hazımsızlık giderilir.
Anason aşağıdaki şekillerde değerlendirilmektedir:
- Bir çay kaşığı anason bitkisi, kaynar suya karıştırılıp, içilebilir. Fakat, keskin ve acımsı olabileceği gibi, balla, pekmezle ya da şekerle de takviye edilebilir. Hazımsızlık sürekli seyreden bir rahatsızlıksa, günde iki defa bu çayın içilmesi salık verilir.
- Anason yağı iki damla olacak şekilde ılık suya damlatılır. Ardından, karışım içilebilir.
Hazımsızlığa İyi Gelen Yiyecekler; Papatya Çayı
Hazımsızlık nasıl geçer denildiğinde, papatya çayı da rahatlıkla önerilebilir. Papatyanın sakinleştirici özelliği, içindeki azulen maddesinin de yarattığı etkiyle oluşur.
Hazımsızlığa iyi gelen papatya, iki şekilde kullanılabilir:
- Papatya demlenilip, çay şeklinde içilebilir.
- Papatya yağı, ılık suya iki damla damlatılıp, içilebilir.
Hazımsızlığa İyi Gelen Yiyecekler; Kakule
Hazımsızlık için bitkisel çözüm diye düşünüldüğünde, zencefilgillerden olan kakule de imdada yetişebilir. Bilhassa, Güney Hindistan’da yetişen, özel bir bitki olan kakulenin tohumları kullanılır. Hazımsızlığa iyi gelen bu bitki, Farsça’da ‘hel’ ismiyle bilinmektedir. Nefes güzel koksun diye de kullanılır.
Kakule bitkisi hazımsızlık için şu şekilde hazırlanılır:
- Kakulenin küçük tohumları bir bardak sıcak suda bekletilir. Süzülüp içilir. Günde en fazla iki fincan tavsiye edilir.
- Kakule tohumları dövüldüyse, elde edilen toz bir bardak ılık suya, bir çay kaşığı olacak şekilde karıştırılır. Be karışım içilir.
- Kakule yağı, ılık bir bardak suya iki damla damlatılır ve içilir.
Hazımsızlığa İyi Gelen Yiyecekler; Yoğurt
Hazımsızlığa iyi gelen yiyecekler içinde yoğurt da bulunmaktadır.
Probiyotik etkisi bulunan bakteriler yardımıyla, sütün yoğurt kültürüne dönüşmesiyle elde edilen besin, sofraların önemli katkı maddesidir.
Keza, hazımsızlığa iyi gelen bir yiyecek olan yoğurt aşağıdaki şekilde tüketilebilir:
- Bir tas yoğurt sade şekilde yenilir. Hazımsızlık hissedildiği anda kullanılabilir. Sürekli tüketilirse de, yoğurduğun suyu, içindeki etken mikro organizmalar bu rahatsızlığı engeller.
- Yoğurda rezene ya da anason da karıştırılıp yenilmesi de etkiyi arttırır. Ayrıca, kefir içilmesi de hazımsızlığı önlemek için isabetlidir.
Yeşil Çay
Hazımsızlığa iyi gelen şeyler denilince, yeşil çay da anılabilir. Çayın içindeki kateşin maddesi, flavonoid ve polifenoller, mideye ve bağırsaklara da yarar getirir.
Yeşil çay şu şekillerde değerlendirilebilir:
- Bir tutam kurutulmuş yeşil çay, sıcak suya karıştırılıp, içilir. Günde en fazla iki fincan tavsiye edilir.
- Yeşil çay yaprakları, kurutulup, öğütülebilir. Toz halindeki yapraklar, yoğurda karıştırılıp yenilebilir. Yahut, bir çay kaşığı olacak şekilde suyla yutulabilir.
İlginizi Çekebilir;
Anason Çayı Zayıflama | Anason Çayı İle Kilo Verme