Halsizliğe İyi Gelen Besinler | Halsizliğe Önlem Nasıl Alınır?
Halsizliğe İyi Gelen Besinler; Halsizlik, vücutta kasların zor hareket ettirilmesi, enerjinin düşmesi, günlük kalori kaybının hızlanması ve direncin tükenmesidir.
Halsizliğin kimi temel sebepleri vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
- Yaşam temposunun hızı
- Bilgisayar başında geçirilen saatler
- Cep telefonu kullanım oranının artması
- Manyetik enerji
- Düzensiz yaşam
- Uykusuzluk ya da uyku düzeninin bozulması
- Genetik faktörler
- Yaşın ilerleyişi
- Beslenme düzensizliği
- Alkol ve sigara kullanımı
Tüm bu başlıklara, insanların çöken psikolojilerini de eklersek, artık nefes almanın bile giderek zorlaştığı bir çağda, nasıl ayakta kalacağımızın hesaplarını yapmak zorunda gibi hissederiz. Bunun için de beden sağlığımızı korumak zorundayızdır. Halsizliğe iyi gelen yiyecekler, bir nebze de olsa size enerji verecektir.
Beden sağlığımızı korumak için, aşağıdaki besinlere başvurulması önemlidir:
İçindekiler
Halsizliğe İyi Gelen Besinler; Su
Halsizliğe ne iyi gelir diye sorulduğunda, ilk akla gelen besin kesinlikle su olmalıdır. Susuz hayat düşünülmeyeceği gibi, gün içinde tüketimin de en az 1 lt. olması gereklidir. Özellikle, yaz ayları sıkça terlediğimizden, su kaybederiz. O zamanlar, tüketim 2 lt.’ye kadar bile çıkabilir.
Terlemek, vücudun su kaybetmesi, halsizlik, hücrelerden sıvı çekilimi gibi nedenler ancak su tüketimiyle önlenebilir. Su renksiz ve kokusun bir materyaldir. Fakat, ışığı geçirmesinden ötürü rengi var gibi görünür. Vücutta dehidrasyon başladığı vakit, halsiz de artar.
Halsizliğe iyi gelen besinler arasında yer alan suyun kullanımı aşağıdaki şekillerde olabilir:
- Günde bir ya da iki lt. su içmeniz tavsiye edilir.
- Bir şişe suyun içine bir kabuk tarçın atıp, bir gün bekletip, ertesi gün içmeniz de fayda sağlayacaktır. Tarçınla birlikte su alakalize edilir. Vücudunuzun PH dengesi korunur.
- Bir şişe suyun içine limon sıkıp, maydanoz ve salatalık parçaları atıp, detoks içeceği de yapabilirsiniz. Hem enerjiniz yerine gelecektir, hem de dolaşım, boşaltım sisteminiz rahatlayacaktır. Formda kalmanız olanaklıdır.
- Her sabah bir bardak ılık suya bir çay kaşığı karbonat atıp, karıştırmanız ve içmeniz önerilir.
Suyu birçok malzemeyle çeşitlendirmeniz mümkündür. Hemen aromatik bir kıvama gelir. Fakat, malzemeleri seçerken, onların da vitamin sağlayacağına, özellikle C vitamini etkisi yaratacağına, kalsiyum, fosfor gibi içerikler taşıdığına emin olmanız gerekmektedir. O yüzden, kabuk tarçın suyla kullanılabilecek ana malzemelerden biridir.
Halsizliğe İyi Gelen Besinler; Yoğurt
Halsizliğe iyi gelen yiyecekler arasında probiyotik özellikler taşıdığı için, bünyeyi güçlendiren yoğurt da yer almaktadır. Probiyotikler bağırsak florasını muhafaza eden mikro organizmalardır.
Halsizliğe iyi gelen yoğurt, içindeki katkı maddelerinden ötürü de tercih edilmektedir. Sütün yoğurt kültüyle fermente edilmesiyle oluşan bu besin, protein, kalsiyum, fosfor, potasyum içerir.
Yoğurt tüketilirken aşağıdaki usullere de dikkat edilmesi fayda sağlayacaktır:
- Günde bir kase sade yoğurt tüketimi yararlıdır. Fırsatınız varsa, evde kendi yoğurdunuzu yapmanız daha fazla yarar sağlayacaktır.
- Yoğurdun içine pekmez katarsanız, enerjiniz daha da yükselecektir.
Komposto
Halsizlik nasıl geçer diye sorulduğunda, bir tas taze komposto içerek cevabı kulağa hoş gelecektir. Komposto genelde özel zamanlarda, Ramazan sofralarını süslemek için, bayramlarda yahut yazın yapılmaktadır. Tabii ki, böyle bir genelleme tamamen doğru sayılmasa da, komposto ağırlıkla yaz içeceğidir. Ama, kışın da içilebilir.
Komposto; içine kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik, elma, armut ayva gibi malzemeler koyulabilir. İçine koyulan malzemeler de halsizliğe iyi gelen yiyecekler arasında yer alır.
Kompostonun içine, bal, pekmez gibi ürünler de koyulabilir. Onlar da enerji verir.
Komposto aşağıdaki şekilde tüketilebilir:
- Kompostoyu yaparken, içine pekmez, bal, dut kurusu, badem, fındık gibi kuruyemişler koymanız mümkündür.
- Kompostoya, kuru üzüm, kırmızı çekirdeksiz erik, yaban mersini koymanız mümkündü.
Kompostonun içine çeşit çeşit mamuller koyarak, onu zenginleştirebilirsiniz.
Pekmez
Halsizlik için bitkisel çözüm önerisi adına, pekmez de dikkate alınabilir. Pekmez, her derde deva bir ilaç gibidir. Yalnızca, şeker hastalığı olan kişiler için tatlandırıcılı pekmezler tavsiye edilir.
Pekmezin kan yaptığı, kan dolaşımını hızlandırdığı bilindiği gibi, halsizliğe iyi gelen tatların da başını çekmektedir. Yoğurt, komposto, kek, tatlı vd. gibi türlü mamulle de kullanılabilir.
Pekmez şu şekillerde tüketilebilir:
- Her gün bir yemek kaşığı tüketilebilir.
- Diğer katkı maddelerinin içine konulabilir.
- Dilenirse, içilen çaylara da karıştırılabilir. Sık çay için biriyseniz, şeker yerine pekmez kullanmanız daha fazla enerji verecektir.
Halsizliğe İyi Gelen Besinler; Yulaf
Halsizliğe iyi gelen şeyler arasında yulaf da yer almaktadır. Yulaf, vitamin, mineral, antioksidan deposu olup, lif yönünden de çok gelişmiştir.
Bolca protein içeren yulaf, kan şekerinizi dengede tutarak enerjinizi dengeler.
Yulafı halsizliğe iyi gelen bir yiyecek olarak aşağıdaki biçimlerde tüketebilirsiniz:
- Yulaf ezmesini, soya sütüyle tükettiğinizde büyük enerji sağlarsınız. Keza, soyada da halsizliğe iyi gelen posalar vardır.
- Omlet yapıp, içine koyduğunuzda, hem yumurtadan hem de yulaftan enerji alırsanız. Böylelikle, halsizliğinizin giderilmesinin hacmi artar. Dinç kalırsınız.
- Yulaflı kekler ve poğaçalar yapabilirsiniz.
- Meyve suyunuza bir yemek kaşığı yulaf ekleyebilirsiniz. Her gün bir bardak içebilirsiniz.
Ispanak
Halsizliğe iyi gelen yiyecekler arasında olan ıspanak, hemen hemen çoğu insanın demir ihtiyacını gidermekle bilinmektedir. A, C, E, K vitaminlerini de barındıran bu sebze halsizliğe iyi gelen yiyecekler arasındadır.
Ispanak aşağıdaki şekillerde tüketilebilir:
- Ispanak haşlanıp, bol yoğurtla yenilir ki, zaten her iki besin de enerji deposudur.
- Ispanaklar küçük küçük doğranıp, yumurtayla karıştırılıp, omlet biçiminde de yenilir. Yumurtadaki protein de insana ayrıca güç verecektir.
İlginizi Çekebilir;
Halsizliğe İyi Gelen Yiyecekler | Halsizlik Nasıl Geçer
Demir Eksikliğine İyi Gelen Yiyecekler