Fibromiyalji Tedavisi | Fibromiyaljiden Nasıl Kurtuldum?

09.09.2021
630
Fibromiyalji Tedavisi | Fibromiyaljiden Nasıl Kurtuldum?

Fibromiyalji Tedavisi; Fibromiyalji nedir; Fibromiyalji sendromu denilen durum FSM olarak kısaltılmıştır. Hastanın vücudunda aşırı ağrı hissetmesi, kas ve kemiklerinde ağrı, yorgunluk ve uyku düzensizliği problemlerinin belirmesidir. Romatizma ve benzeri rahatsızlıklarla karıştırıldığı için iyi bir gözlem ve muayene gerekmektedir. Bilişsel bozukluklara da neden olabilmektedir. Fibromiyalji tedavisi, uzmanlar tarafından uygulanmakta, terapi ve ilaçlarla mümkün olabilmektedir.

Fibromiyalji Hastalığı Neden Olur?

Yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemekte olan Fibromiyalji, travma sonrası olabilen hastalıktır. Beynin ağrı sinyallerini aşırı alması veya acı eşiğinin düşmesi durumlarında hastada, dengesizlik, sempatik sistemin aşırı çalışması, hormonal sistem bozukluğu, kas ve kas işlevlerine bozukluklar gözlemlenmektedir. Ağrı algılamada bozukluk en çok görülen santral sinir sistemi bozukluğu olarak adlandırılmaktadır. Bu durum, santral sinir sistemindeki, nöroransmitter maddesinin dengesizliğinden kaynaklanır.

Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir;

  • Yaygın ağrı ve hassasiyetin artışı
  • Baş arkası, sense, kalçalar, dizler, dirsekler ve üst göğüs ile omuz üstlerinde baskıda ağrı hissetmesi
  • Göğüs ağrısı ve ağrı kraplarının yaşanması
  • Zonklama ve yanma hislerinin oluşması
  • Uyku bozuklukları ve dinlenmiş hissetmemiş olma,
  • Gözlerde kuruluk, sistit ve odaklanmada problemler de Fibromiyalji belirtileridir.

Fibromiyalji Tetik Noktaları Nerelerdir?

Fibromiyalji tedavisi için öncellikle hastanın tetik noktalarının incelenmesi ve teşhis koyulması için iyi bir muayeneden geçmesi gerekmektedir. 18 tetik noktası bulunan Fibromiyalji hastalığında, özellikle omuz üstleri, üst göğüs, kalçalar, dizler, dirsekler ve baş arkasında ağrı gözlemlenmektedir. Hasta bu bölgelerde ağrı hissettiğini vurgular, görünürde hiçbir hastalık yokmuş gibi görülür.

Hastalık hastası olarak da adlandırılan Fibromiyalji, hastanın hikayesini iyi dinlemek ve tetkikleri iyi yaparak süreci değerlendirmek gerektirmektedir. Yaygın ağrı ve hassasiyet bulunuyorsa, hastanın mutlaka tedaviye alınması ve düzenli olarak kontrollerine giderek sürecin kazanımlarıyla tedaviye devam etmesi önerilmektedir.

Fibromiyalji Tedavi Yöntemleri Ve İlaçları Nelerdir?

Uzman tarafından verilen ibuprofen ve asetaminfen ile ağrı kesici kullanılması, hastanın zaman içinde sağlıklı ve kaliteli bir süreç yaşamasını sağlayacaktır. Anksiyete ve depresyon durumlarına da bakılarak, antidepresanlarla da hastanın rahatlaması sağlanmalı, stresten ve yorucu iletişimlerden uzak durmasına dikkat edilmelidir.

Travma, önceden geçirilmiş enfeksiyonlar, stres bozuklukları, anksiyete ve depresyon durumlarına bağlı olarak hastanın genetik faktörleri de incelenmeli ve tanım konulmalıdır. Fibromiyalji tedavisi uygulaması düzenli olduğu takdirde etkili olacaktır ancak hastanın öncellikle rahatsızlıkları hakkında iyi bilgi edinilmeli, muayenenin sağlıklı uygulanması beyin ve sinir sistemi semptomlarına da iyi bakılması önemlidir. Tetikleyici nedenlere göre kullanılacak ilaçlar da zaman içinde değişebilir.

Fibromiyalji Tedavisi; Fibromiyalji Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemekte olan Fibromiyalji, tedavi edilmediği takdirde ağrılar sıklaşacak ve şikayetler de artacaktır. Uzun süren ağrılar hastanın uyku düzensizlikleri ve yeme bozukluklarıyla birlikte depresyona girmesine neden olacaktır. Hastalık hastası olarak adlandırılan bu durumda, hastanın mutlaka bir uzmana görünmesi, sürecin takip edilmesi önemlidir.

Fibromiyalji hangi hastalıklara yol açar; Fibromiyalji hastalığı tedavi edilmediği takdirde, zaman içinde bilişsel bozuklukların artmasına ve uyku problemlerinin yaşanmasına neden olur. Vücudunda uzun süren ağrılar ve sancılar hisseden hasta, iştahsızlık, yorgunluk ve aşırı stresten kaynaklı sürekli mutsuz olacaktır. Depresyon ve anskiyete gibi psikolojik rahatsızlıklar yaşaması da olasılıklar arasındadır.

Fibromiyalji Tedavisi; Fibromiyalji Hangi Testler Yapılır?

Kan testi ve röntgenlerle birlikte, hastanın sinir sistemi ve ağrı eşiğine yönelik testler de yapılacaktır. Fibromiyalji tedavisi başlamadan önce mutlaka kasların ve kemiklerin ağrıma nedenleri incelenmelidir. Kas ve kemik ağrısından kaynaklı romatizma durumlarına yönelik belirtiler gözlemlenebilmektedir. Bu nedenle, hastanın muayenesinin uzun sürmesi ve teşhisin hemen konamaması durumları olabilmektedir.

Fibromiyalji testi için mutlaka bir uzmanla görüşülmeli ve süreç değerlendirilmelidir. Kasların ve kemiklerin, Fibromiyalji tetik noktalarının tektiklerinin iyi yapılması, kan testi ve röntgenlerle birlikte hastanın psikolojik olarak da tedavi alabileceği bir uzmanla görüştürülmesi önemlidir. Kısa süren tetkikler sonrasında, hastanın tedavi süreci başlayacak ilaçlar ve psikolojik tedavilerle birlikte süreç takip edilecektir.

Fibromiyalji Hangi Yiyecekler İyi Gelir?

Fibromiyalji sinir ve kas sisteminin güçlendirilmesi, hastanın vücudundaki ağrı ve acı eşiğinin zaman içinde tedavi ile hafifletmesi amaçlanmaktadır. Yiyecek olarak ceviz, badem ve fındık tüketilmesi, kiraz ve çilek gibi kırmızı meyvelerin bol bol yenmesi tavsiye edilir.

Ağrısının azalması, kuruyemiş ve meyvelerle vücuttaki sinir sisteminin güçlendirilmesiyle de mümkün olacaktır. Düzenli beslenmek, uyku düzeni ve hastanın depresyon ve stres gibi rahatsızlıklardan uzak durması da bu evrede önemlidir. Magnezyum ağırlıklı beslenmesini sağlamak da sağlıklı ve iyileşebilir bir sürece girilmesinde etkili olacaktır. Bitkisel ve tıbbi çözümlerle Fibromiyalji tedavisi uygulandıktan sonra hasta sağlığına kavuşabilecektir.

Fibromiyalji Yürüyüş İyi Gelir Mi?

Ağrılardan kurtulmak için  düzenli yürüyüş yapmak, sinir sisteminiz ve kaslarınız için olumlu etki bırakacaktır.

Fibromiyalji Sporla Geçer Mi?

Düzenli egzersiz yapmak ağrıların azalmasında ve yorgunluk hissinden kurtulmak için faydalı olacaktır. Ancak egzersiz ve yürüyüşler tedavi için yeterli olmayabilmektedir.

Fibromiyalji Nefes Darlığı Olur Mu?

Çarpıntı, yumuşak dokuda şişlik, nefes darlığı ve yoğun hissetmek, karıncalanma gibi semptomlar olabilmektedir.

İlginizi Çekebilir;


Depresyon Tedavisi

Depresyona İyi Gelen Yiyecekler | Ne İyi Gelir?

Uyku Apnesine İyi Gelen Yiyecekler | Ne Yenilip, İçilmelidir?

Strese İyi Gelen Yiyecekler | Ne Yenir?

Uyku Apnesi Tedavisi

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.