Faranjite İyi Gelen Yiyecekler | Faranjit En Hızlı Nasıl Geçer?

14.01.2021
1.085
Faranjite İyi Gelen Yiyecekler | Faranjit En Hızlı Nasıl Geçer?

Faranjite iyi gelen yiyecekler denildiğinde, daha çok kışın kullanılan ürünler düşünülmektedir. Keza, faranjit genellikle kışın kendisini belli etmeye başlar.

Boğazda farenks adı verilen yutkunma bölgesinde olan iltihaplanma sonucu çıkan ağrıya faranjit denilmektedir. Mevcut rahatsızlık, yutkunma güçlüğü çekmeye sebebiyet verir. Boğazı yakar, kaşıntıya ve acı hissini arttırır. İlerlediği zaman, nefes alma güçlüğüne yol açtığı gibi, yüksek ateş, ishal, genizden gelen akıntı gibi belirtiler de gösterir. Bununla birlikte, kalp rahatsızlığının da baş göstermesini sağlar. Faranjitin ileri seviyede böbreklere değin yayılması da mümkündür.

Bu hastalığın önleminin muhakkak alınması gerekir. Bunun için uygulanabilecek kimi yiyecek, içecek takviyeleri şunlar olabilir:

Adaçayı

Faranjite ne iyi gelir denildiğinde, akla ilk gelen adaçayı olabilir. Adaçayı, yaz-kış tüketilebilecek hem harareti alan, hem de içi ısıtan bir özelliğe sahiptir. Mikropları öldüren, güçlü bir antiseptik özellik taşımaktadır.

Faranjit için adaçayı bir numaralı içeceklerden biridir. Adaçayının Latince ismi ‘salvia’, korumak anlamına gelmekte olup, içindeki ‘cineol’ etken maddesi de öksürüğü sökmektedir. K, B, E vitaminleriyle birlikte, çinko, magnezyum, bakır da içeren adaçayı, faranjit için iki şekilde kullanılmaktadır:

  • İlk olarak, adaçayı demlenilip, günde iki bardak şeklinde tüketilebilir.
  • İkinci olarak, demlenilip, soğutmaya bırakılır. Ardından, günde üç kez adaçayı gargarası yapılır.

Adaçayını hem demlemek, hem de gargarasını yapmak etkiyi daha da arttıracaktır. Fakat, bu çay gün içinde iki fincandan fazla tüketilmemelidir.

Faranjite İyi Gelen Yiyecekler; Zencefil

Faranjit nasıl geçer diye sorulduğunda, etkisi her alanda hissedilen, güçlü bir baharat olan zencefilden de bahsedilebilir.

Zencefil, yemeklerde kullanıldığı gibi, özellikle kış hastalıklarının da önleyicilerinden biridir. Zencefilde karbonhidrat, lif, potasyum, magnezyum, fosfor, demir, C vitamini gibi içerikler bulunmaktadır.

Faranjit için zencefil aşağıdaki gibi değerlendirilebilir:

  • Toz zencefili bir tatlı kaşığı balla karıştırıp yiyebilirsiniz.
  • Bir çay kaşığı toz zencefili ılık suya karıştırıp, bir dikişte içebilirsiniz.
  • Kök zencifili ise bir tutam kadar rendeleyip, üstüne limon sıkıp, yutabilirsiniz.

Zencefil kullanırken dikkat etmeniz gereken mesele, onu yeterli miktarda ve anında tüketmenizdir. Çünkü, zencefil oldukça sert bir yiyecektir. Ama, yararı da aynı oranda yüksektir.

Fesleğen

Faranjite iyi gelen şeyler arasında fesleğen de bulunmaktadır. Fesleğenin içinde linalol, pinen, cineol gibi etken maddeler bulunmaktadır. Bu maddelerin çoğu öksürük söktürücü ve yumuşatıcı vasıflara sahiptirler. Bu yüzden, faranjit için fesleğenin kullanılması isabetlidir. Bitkinin, faranjit için kullanımı aşağıdaki biçimlerde olmaktadır:

  • Bir tutam fesleğen yaprağı, sıcak suda bekletilir ve bunun çayı içilir.
  • Bir tutam fesleğen suyla beraber hızla yutulur.

Faranjite İyi Gelen Yiyecekler; Zerdeçal

Faranjite iyi gelen yiyecekler arasında zerdeçal da bulunmaktadır. Zerdeçal içindeki biyoaktif maddeler yüzünden, özellikle karabiberle birlikte kullanıldığında büyük etki sağlamaktadır. Faranjit için zerdeçal şöyle kullanılmaktadır:

  • Bir bardak ılık suya bir tatlı kaşığı zerdeçal katabilir, bununla boğazınıza da ulaşacak şekilde gargara yapabilirsiniz. İçine yarım çay kaşığı karabiber karıştırmanız da etkenliği kuvvetlendirecektir.
  • Zerdeçalı bir tatlı kaşığı balla karıştırıp, o şekilde de yiyebilirsiniz.

Ekinezya

Faranjit için bitkisel çözüm önerilerinden biri de ekinezya olarak bilinmektedir. Kış çaylarının aranılan maddelerinden biri olan ekinezya, faranjit için de önerilen tercihlerden birisidir. Ekinezyanın içinde demir, kalsiyum, magnezyum, protein, A, E ve C vitaminleri bulunmaktadır. Zaten, bol bol C vitamini tüketmek de, mikroplara karşı direnç kazandırdığı için faranjite karşı koruyucu bir etki sağlayacaktır.

Ekinezya şu şekilde tüketilebilir:

  • Bir tutam ekinezya sıcak suda demlenir. Bu çay günde iki defa içilir.
  • Ekinezya bir bardak kaynar suda bekletilir. İyice çözüldükten sonra, su soğumaya bırakılır ve günde en az iki defa gargara yapılır.

Faranjite İyi Gelen Yiyecekler; Papatya Çayı

Faranjite iyi gelen yiyecekler arasında papatya da bulunmaktadır. Papatya yumuşatıcı ve sakinleştirici özelliğiyle bilinmektedir. Papatyada çeşitli uçucu yağlar, fenolik bileşenler, rezin gibi etken maddeler bulunur. Bunlar da hafifletici etki sağlarlar.

Papatya, faranjit için şu şekilde kullanılmaktadır:

  • Bir avuç papatyayı kaynatıp, günde bir defa gece yatmadan içebilirsiniz. Keza, yatıştırıcı etkisiyle uykunuzu getirebileceği için, gün içinde içmeniz işlerinizi aksatabilir.
  • Papatyaları kaynatıp, soğumaya bırakın. Ardından, bu suyla günde iki kere gargara yapın.
Faranjit evde nasıl tedavi edilir?
Akut ve kronik faranjit nedenleri uzmana danışılarak tedavi süreci takip edilmelidir. Zencefilli süt ve karabiber bal tedavisi yaygın kullanılmaktadır. Aynı zamanda hastanın Faranjitin neden olduğu kuru öksürükten kurtulması için nemli ortamda bulunması ve bol bol su tüketmesi tavsiye edilmektedir.
Faranjite hangi ilaç iyi gelir?
Faranjite iyi gelecek ilaçlar genellikle öksürük şurubu ve antibiyotik ağırlıklı ilaçlardır Hastanın bu süreçte bol bol su içmesi, C vitamini takvitesi alması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Hastalık sürecinde zencefil ve süt kullanılarak, boğazın yumuşatılması ve ciğerlerin sıcak tutulması da tavsiye edilir.
Faranjit icin ne yapabiliriz?
Faranjit kronik durumdaysa hastanın alerji testi yaptırması ve tozlu ortamlardan uzak durması önerilir. Aynı zamanda bol bol su tüketmesi, sıcak içecekler içerek göğsünü yumuşatması önerilir. Zencefil, süt ve karabiber kürleri hazırlanabilir, C vitamini ağırlıklı beslenerek hastalığın hafiflemesi sağlanabilir.
Faranjit iltihabına ne iyi gelir?
Faranjit iltihabı için evde uygulayabileceğiniz yöntemler arasında çiğ sarımsak çiğneme yöntemi uygulanabilir. Aynı zamanda soğan suyu içilmesi de göğüs iltahbına iyi gelmektedir. Ancak uzmanların her zaman tavsiyesi hastanın antibiyotik kullanması yönünde olacaktır. Düzenli beslenmesi, bol su tüketmesi ve C vitamini takviyesiyle nem oranı yüksek hava koşullarında uyuması önemlidir.

İlginizi Çekebilir;

Faranjit Nasıl Geçer Doğal Yöntemler

Adaçayı Yağı Faydaları

Fesleğen Saç Bakımı

Soğuk Algınlığına İyi Gelen Yiyecekler | Ne Yenir?

Mide Ağrısı Nasıl Geçer | Ne İçilir ve Yenir?

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM
Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.