Bebeklerde Alerji Belirtileri | Bebeklerde Alerji Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

05.04.2021
1.381
Bebeklerde Alerji Belirtileri | Bebeklerde Alerji Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Her ebeveyn için bebeğinden daha önemli bir şey yoktur elbette. Bu yüzden bebekleri her ağladığında ya da ufak bir şey olduğunda dahi aileler strese girerler ve pek çok kez doktora giderler. Bu gibi durumlarda sebep fazlasıyla basit olabildiği gibi elbette acil ve önemli bir durum da olabilir. Ancak aileler her durumda doktorun yolunu tutar. Özellikle kendini tekrarlayan birtakım durumlar göründüğünde aileler bunun için bir çözüm aramaya başlar. İnternette gördükleri şeyleri evde denemeye çalışırlar bir süre ancak asıl sebebi bilmedikleri için pek doğru hamleler yapmış olmazlar. Bu gibi durumlarda özellikle doktora gidildiğinde aslında görülen her şeyin bebeklerde alerji belirtileri olduğunu öğrenirler. Bunu öğrendikten sonra ancak evde uygulayabilecekleri şeyler işe yarayacaktır.

Bebeklerde alerji mümkündür. Bu yüzden aileler bunun araştırmasını bebek herhangi bir reaksiyon gerçekleştirmeden öğrenmek adına gerekli testleri yaptırmalıdır. Ancak bu şekilde bebeğinin alerjisi olup olmadığını ve varsa nelere olduğunu öğrenme fırsatı elde ederler. Bu sayede gereken önlemler de alınabilir. Ancak bu süreçte gerekli ilaçlar da kullanılmalıdır. Evde yapılabilecek birtakım çözümleri ise doktora danışmadan kendiniz yapmanız bebeğinize aksine ciddi zararlar verebilir.

Alerjik Bebeklerde Uyku Sorunu

Bebeklerde uyku probleminin pek çok sebebi olabilir ancak alerji için uyku problemi net bir belirtidir diyemeyiz. Özellikle alerjik problemleri olan bebekler uyuyamaz ya da uykudan sürekli kalkarlar yorumu doğru değildir. Ancak bu süreçte alerjik bir bebeğiniz varsa onun alerjisini tetikleyen şeyleri ortalıkta ve özellikle de bebeğin büyüdüğü odada barındırmak hatalı bir davranış olacaktır. Örnek vermek gerekirse bebeğinizin toza alerjisi varsa ve odasında tüylü yastıklar varsa bu tüyler dökülmüyor olsa bile bebeğinizi olumsuz etkileyebilir ve uykusuna da zarar verebilir. Ya da polene alerjisi varsa odasında canlı çiçekler bulunması gibi birkaç örnek daha verilebilir. Alerji tespitinin ardından ailenin yapması gereken pek çok şey vardır ki bu durum yüzünden bebeğinizin sağlıklı uykusu yarıda kesilmesin.

Ancak belirttiğimiz gibi temel etki unsurları arasında uyku yer almamaktadır. Yani var 2olan alerji herhangi bir uyarıcı almadığı sürece uykuda bir problem yaratmaz. Uykuda problem yaratacak olan örneğin polen alerjisi varsa onun tetiklediği geniz eti nedeniyle bebeğin böyle bir ete sahip olmasıdır. Yani ana sebep olmasa da geri kalan arka plandaki destekleyici sebeplerden biri olabileceğini de belirtmek gerekmektedir.

Ananas Bebeklerde Alerji Yapar Mı?

Ananasın bebeklerde alerjiye sebep olduğuna dair net bir belirti yoktur ancak bilinir ki şeker hastası olan bebeklere ananas verilmemelidir. Ananas şeker oranı oldukça yüksek bir besindir bu yüzden bebeğiniz şeker hastası ise ya da şekerli gıdalara karşı net bir belirti hissediyorsanız ananas gibi besinleri vermemeniz doğru olacaktır.

Ananasa karşı bebeğinizin alerjisi yoksa ve şeker hastası da değilse bebeğinizin ananas tüketmesinde bir sakınca yoktur. Aslında faydalı bir besindir ancak bebeklerde aşırı tüketimi doğru karşılanmamaktadır. Aslında bebeklerde bu dönemde hiçbir besin aşırı tüketilmemelidir ve her biri belirli oranlarda tüketilmelidir.

Ananas alerjisi bilinen bir alerjidir ve özellikle son yıllarda sıklıkla gördüğümüz bir alerji türüdür. Bu alerji türü elbette bebeğinizde de olabilir. Bu yüzden doğumdan belli bir zaman geçtikten sonra, her şeyden önce doktorunuzun uygun gördüğü süreçte bebeğinize genel bir alerji testi yaptırmanız en doğrusu olacaktır. Bu sayede yemesi ve yememesi gereken besinler ile ilgili genel bir çizgi çizebilirsiniz.

Anason Bebeklerde Alerji Yapar Mı?

Anason baharatlar arasında alerji oranı yüksek besinlerden biridir. Bu yüzden anason tüketimi konusunda dikkat etmeniz gerekmektedir. Genelde anason çayını hamile ve emziren anneler kullanmaktadır. Elbette bu durumda bebek de anason içeriğini kendisine almaktadır. Bu süreçte bebeğin alerjisi olup olmadığı annenin tükettiği ürünlere göre de anlaşılabileceği gibi ek olarak bebeklere verdiğiniz ürünlerden de anlayabilirsiniz. Elbette alerji konusu dipsiz bir kuyudur çünkü tam olarak bebeğiniz ne gibi bir şeye alerjisi olduğunu bilemezsiniz. Belki de hiçbir şeye alerjisi yoktur ve bunu net olarak bilebilmek için alerji testi şarttır.

Anason maydanozgillerden olarak bilinmektedir. Birçok ilaçta kullanılmakla birlikte anne sütünü arttırdığı gibi pek çok olumlu etkisinden dolayı hamilelerin ve yeni doğum yapmış annelerin gözdesi konumdadır. Özellikle sindirim problemlerindeki kesin çözüm gösteren bir etkisi de söz konusudur. Bebeklerdeki gaz probleminin de önüne geçer. Özellikle bebekler henüz kendilerini anlatamadıkları süreçte çok fazla sindirim ve gaz problemi çekebilirler ve anason bunun için çok uygun bir çözüm olarak bilinmektedir. Ancak alerji ihtimali olan besinlerden de biridir.

Anne Sütü Alan Bebeklerde Alerji

Bebeklerde genelde anne sütü emdikten sonra görünen şey anne sütüne olan alerji değildir. Bu önemli bir ayrıntıdır çünkü anneler bebeklerde alerji belirtileri gördüğü andan itibaren bunu kendi sütüne bağlar. Aslında bu durum yüzden 90 gibi yüksek bir oranda annenin tükettikleri ile alakalıdır. Çünkü annenin sütü tükettiği besinler ile oluşur. Bu sebepten anne sütüne değil annenin tükettiği besine alerjisi olabilecek pek çok bebek vardır. Anne emzirdiği süreçte ne tükettiğine dikkat etmelidir ve bebeğe alerji sebebi olabilecek besinleri tüketmekten uzak durmalıdır. Anne bebeği emzirdikten sonra bebekte görülen;

  • Öksürük
  • Kusma
  • Mide bulantısı
  • Sindirim problemi
  • Ciltte birtakım sıkıntılar
  • Dışkıda problemler gibi durumlar alerji belirtisi olabilir ve anne o süreçte tükettiği şeyleri tüketmeyerek alerji sürecini gözlemleyebilir. Ancak aynı besini umursamadan sık sık tüketmek bebeğin sağlığı açısından tehlikelidir.

Antep Fıstığı Bebeklerde Alerji Yapar Mı?

Antep fıstığı tıpkı anason gibi alerji ihtimali oldukça yüksek bir besindir. Özellikle pek çok gençte görülen bu alerjinin birçok sebebi olabilir. Antep fıstığına alerjisi olan çok fazla çocuk vardır ve Amerika’da buna dair birtakım çözümler bulunmuştur. Bu çözüm erken yaştan Antep fıstığının kullanılmasıdır. Erken yaşta Antep fıstığı kullanan çocuklarda fıstık alerjisi büyük oranda azalmıştır bu yüzden çocuklara erken yaşlarda fıstık kullandırılması önerilir. Ancak o zaman da bebeğinizde veya çocuğunuzda herhangi bir alerji belirtisi görürseniz bu durumda yapmanız gereken fıstığı kesmektir. Fıstık alerjisi bilindik bir alerji olması sebebiyle pek çok insanın dikkat etmesi gereken besinler arasında gelmektedir. Özellikle hamilelikte ve emzirdiğiniz dönemde anneler olarak fıstık tüketimini en aza indirmeniz sağlıklı olacaktır. Aksi halde bebeğinizde ve çocuğunuzda birtakım alerji belirtileri görmeniz mümkündür. Fıstık dışında alerji yapan başka kuruyemişler de vardır. Bunlar:

  • Kaju
  • Fıstık
  • Badem
  • Ceviz
  • Fındık gibi birkaç örnek verilebilir. Bunlar alerjiye en çok sebep olan kuruyemişler olarak bilinmektedir.

Antibiyotik Bebeklerde Alerji Yapar Mı?

Bebeklerde antibiyotik alerjisi ile karşılaşmanız olasıdır yani az görünen bir alerji tipi değildir. Ana belirtisi de ishaldir ancak bunun dışında genel alerji belirtileri göstermesi de mümkündür. Antibiyotik genelde enfeksiyon gibi durumlarda kullanılan biri ilaçtır. Bu süreçte kullanılması gereken ilaçların başında gelmektedir. Ancak bebeğinizin enfeksiyon problemi için antibiyotik aldığınızda veya siz anne olarak kendiniz antibiyotik aldığınızda bu durumda birçok sıkıntı doğabilir. Her bebekte alerji göstermez ancak gösterdiği durumları da bilmekteyiz. Bu yüzden dikkatli bir biçimde hem siz hem de bebeğiniz antibiyotik tüketmelidir. Özellikle ishal veyahut da diğer alerji belirtileri gördüğünüz anda ilacı kesmeniz gerekmektedir.

Antibiyotik birçok hastalığı iyileştiren bir ilaç olsa da bu gibi durumlarda muadiller ve başka yöntemler bulunacaktır. Bu konuda tereddütünüz olmamalı ve sadece bebeğinizi ön plana almalısınız. Bu süreçte sizler de antibiyotik gerektiren bir enfeksiyonu bünyenizde barındırıyorsanız bunun çözümü daha doğal yöntemlerle veya başka muadil ilaçlar ile gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Aptamil Mama Bebeklerde Alerji Yapar Mı?

Aptamil mama markasının direkt yaptığı bir alerjiden ziyade içindeki besinler sebebiyle bu alerjinin görülmesi mümkündür. Yani marka ile alakalı bir durum söz konusu değildir, öncelikle bu bilinmelidir. Burada bebeğin direkt süte veya sadece inek sütüne alerjisi olabilir. İki ihtimal de yakın oranlara sahiptir bu yüzden pek çok insan tam olarak anlayamaz. Anne sütüne alerjisi olan az da olsa bebek vardır. Bununla birlikte inek sütüne alerjisi olan bebek sayısı da az sayılmaz. İnek sütü bu konuda eleyicidir ancak genel olarak laktoza da alerjisi olabileceğini bilmek gerekir. Burada kesin bir yorum yapılamasa da ebeveynler bunu tespit ederek en net sonuca varabilirler. Pek çok ebeveyn genelde mamadan olduğunu sanıp mamayı değiştirir ancak bunun markayla değil sütün kendisi ile alakası vardır. Bunun da deneyerek öğrenebilirsiniz. Süt alerjisi belirtisi ise şunlardır:

  • Ciltte kızarıklık
  • Kulak arkasında beyazlık
  • Vücutta şişme
  • Nefes alma ve vermede sıkıntı yaşama yani nefes darlığı
  • Kusma
  • İshal gibi belirtilerin görülmesi mümkündür.

Elbette bebeğin süte alerjisi olması oldukça zor olacaktır. Bu konuda ebeveynlerin işinin ne kadar zor olduğunu da belirtmek gerekir ancak bu süreçte ebeveynler ellerinden geleni yapmalı ve alternatif besinler üretmelidir. Bebeklerin daha birçok şeye alerjisi olabilir, süt özellikle bu yaşta belirleyici bir besin olsa da kullanılmaması gerekmektedir. Aileler bazen alışır diye düşünerek devam ederler ancak bu sadece bebeğin hayatını riske atmak olacaktır.

Ancak bebeğin sadece laktoza alerjisi varsa bunun çözümü daha basittir. Şu anda mama tüketemese bile ilerleyen süreçte laktozsuz süt ile istediği her besini tüketebilir. Bu sayede hayatına rahatlıkla devam edebilir ancak süt alerjisi genel ise onu bu konuda hayata alıştırmanız gerekecektir ve burada ebeveynlere büyük bir sorumluluk düşmektedir.

Armut Bebeklerde Alerji Yapar Mı?

Taş meyveler çoğunlukla bebeklerde alerji reaksiyonuna sebebiyet verebilir. Armut da bu taş meyveler grubunda yer almaktadır. Bu alerjiye de genelde çapraz alerji adı verilmektedir. Çapraz alerji önemli bir alerjidir ve dikkat edilmesi gerekir. Elma ve vişne de bu gruptadır ve genelde olarak birine alerjisi olanın diğerine de alerjisi olması mümkündür. Ancak bazen meyveye olabildiği gibi meyveye atılan kimyasallara da alerjisi olabilir bebeklerin ve çocukların. Bu durumun ardından çocuğunuz ishal veya mide bulantısı, mide kasılması gibi tepkiler gösterebilir. Aynı şekilde derisinde kabarmalar ve alerjik görüntüler de görünebilir. En kötü belirti nefes darlığıdır ve bunun olmasını istemeyiz. Alerjilerin belirtilerinin en iyi özelliği ise hızlıca görünmelerdir. Sinsice yaklaşmazlar bu yüzden kısa süre içerisinde bir şey olmazsa bu konuda rahatlıkla aynı yemeyi yedirmeye devam edebilirsiniz ve alerjik reaksiyon gözüktüğü anda gerekli tedbirleri alabilmeniz de mümkündür. Hastaneye gitmek gibi pek çok eylemi anında gerçekleştirebilirsiniz. Bu besinleri siz de azar azar tüketerek bebeğinizde nasıl bir alerjik reaksiyona sebebiyet vereceğini gözlemleyebilirsiniz. Ancak bebeğiniz emmeyi reddediyor ise burada yapılması gereken 6 aydan itibaren doktorunuz izin verdikten sonra gereken yiyecekleri verebilirsiniz.

Avokado Bebeklerde Alerji Yapar Mı?

Avokado müthiş derecede faydalı bir besindir ancak ülkemizde pek fazla bilinmez. Buna rağmen tercih edilmesi gereken besin öğelerinden biridir. Genelde 6 aydan sonra verilebileceği söylenir bu nedenle aileler bu konuda heyecanlıdır ancak avokado alerjik tepkimeye sebep olabilen besinlerden biridir. Bu yüzden bebeğinize avokado verirken dikkat etmeniz gereken birtakım şeyler vardır. İlk tüketimini siz yiyerek ve sonrasında emzirerek veyahut da püre haline getirip bebeğinize verebilirsiniz. Ardından ortalama 20-24 saat boyunca herhangi bir daha önce tüketilmemiş ek gıda tüketimi desteklenmemektedir. Normalde yediği ve tükettiği, ona zarar vermeyen besinler tüketilmelidir. Eğer bu süreçte herhangi bir alerjik reaksiyon görmezse rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Avokadoda doymamış yağlar bulunmaktadır. Bunlar bebeğin zihin gelişimi için önem arz etmektedir. Zaten belli bir yaşa kadar verdiğiniz tüm yiyecekler oldukça önemlidir ve sağlığa olumlu verilen her türlü besin sayesinde bebeğiniz büyüdüğünde çok sağlıklı, dinç ve akıllı bir çocuğa evrilebilir. Bu sürece kadar ise sağlıklı besinler tüketmesini sağlamak açısından avokado sadece bir örnektir ancak gerekli besinlerden biridir. Özellikle vitamin, beyin gelişimi ve görme duyusu açısından önemlidir. Sık sık değil ancak ara ara vermek yeterli olacaktır.

Balkabağı Bebeklerde Alerji Yapar Mı?

Kabak alerjisi bilinen en az görülen alerjilerin başında gelmektedir. Genelde kimsenin kabağa alerjisi olmaz. Bu nedenle kabak alerjisi olan insanlar dikkatle izlenmelidir. Elbette bebeği olan aileler bu konuda sık görülmesi veya görülmemesi ile ilgilenmezler. Aileler için her şey alerji sebebi olabilmektedir ve bu yüzden dikkatli davranmaktadırlar. Bu kabak için de geçerlidir. Ancak bebeğinizin kabağa alerjisi varsa bunu erkenden tespit etmek ve gerekli önlemleri almak gerekmektedir. Kabak sıklıkla tüketilen bir besin değildir, en azından her yemekte veya her şeyde bulunmaz. Ayrıca kokusu da kolaylıkla algılanabilir. Bu sayede sizler de, büyüdüğünde yavrunuz da kabağı kolaylıkla teşhis edecek ve tüketmeyecektir.

Kabağın alerjik reaksiyona sebep olan bir besin olmadığı biliniyor iken aslında az da olsa bazı insanlarda var olduğunu bilmekteyiz. Ancak bilinmelidir ki bebek mamalarında balkabağı bulunabilir, özellikle bebeklik döneminde tüketilen besinlerde yer almaktadır bu yüzden ailelerin dikkatle alması ve her şeyin içeriğini okuması gerekmektedir. İlerleyen zamanlarda bu daha az sıkıntı olacak bir duruma dönüşecektir.

Burada kalıtımın öneminden de bahsetmek gerekmektedir. Yani ailede birinde veya daha önceki nesillerden birinde balkabağı alerjisi varsa bebekte de olabileceği düşüncesi ile yaklaşılarak, bebeğinizi koruyabilirsiniz. Faydalı bir besin olsa da risk almadan tüketmemek de bir tercih olmaktadır. Bu süreçte kararı aileler ve doktor beraber vermelidir.

Balık Bebeklerde Alerji Yapar Mı?

Balık bebeklere ancak 6.aydan sonra ve doktor kontrolünde verilmelidir. Yani 6.ayının olduğu gün direkt balık vermek doğru değildir. Bunun için doktorunuzdan öncelikle izin almanız gerekir. Ardından rahatlıkla balık verebilirsiniz. Oldukça faydalı bir besin olan balık bebeğinize de çok iyi gelecektir. Ancak bu her bebek için geçerli değildir. Bazı bebeklerde balık yiyince egzama gibi problemler olabileceği gibi bazen de nefes darlığına kadar giden bir süreç olabilir. Yani alerjik reaksiyonlar bebekten bebeğe çeşitlilik gösterebilir. Bu süreçte yapılması gereken bebeğe balık yedirdikten sonra bir süre daha önce yemediği bir şeyi yedirmemek ve sadece yiyip ona zarar vermeyen şeyleri tüketmektir.

Bunun sebebi olarak da balığın içerisindeki civa gösterilmektedir. Fazla tüketilen civa bebeğe ağır gelebilir ve cildi reaksiyon gösterebilir. Ancak az tüketildiğinde dahi aynı reaksiyonu gösterebilmesi mümkündür. Bu süreci iyi yönetmek önemlidir. Bazen sadece fazla tüketilen civa reaksiyon sebebi olabilir, bazen ise civanın kendisine bebeğin alerjisi olabilir. Bu gibi ayrıntılara dikkat etmek gerekmektedir. Aynı şekilde anne de doymak için özellikle emzirme döneminde çok fazla balık tüketebilir ve fazla civa nedeniyle bebeğin balığa alerjisi var sanılabilir. Ancak alerji balığa değildir aşırı balık yemeye bir tepkimedir. Bebeğin suratında şişme ve vücudunda kızarma gibi reaksiyonlar olabilir. Bunların temel sebebini anlayabilmek adına ilk seferde az balık tüketmek anne ve bebek için en iyi yol olacaktır. Bu sayede az az tüketerek emzirme bitene kadar bu süreci tekrarlayabilirsiniz. Ancak alerjik reaksiyon gösterirse ise bu durumda hemen hastaneye giderek gerekli tedbirleri alabilirsiniz. Bir daha da bebeğinize balık vermemeniz gerekmektedir.

Bamya Bebeklerde Alerji Yapar Mı?

Bamya sık sık rastlanan bir alerji tipi değildir. Bu nedenle bamya alerjisi sıklıkla görülür. Özellikle bebeklerde daha sık görülen bir alerjidir. Bu yüzden bamya yediğinizde ve bebeğinizi emzirdiğinizde bu gibi problemler de çıkabilir. Bu yüzden aileler bu süreçte yediklerini içtiklerini anne yazamıyor olsa bile evdeki diğer insanlar takibini yapmalıdır. Bebeklerde sıklıkla görülen bu alerji en çok da bizim coğrafyamıza hastır. Özellikle bu coğrafyada pek çok insanda ve bebekte bamya alerjisi vardır. Bir kere deneyerek bebeğinizin alerjisi olup olmadığını ölçebilirsiniz ancak daha fazlasını denememeniz önerilir.

Bu konuda yapılması gereken adımlar belirgindir. Öncelikle bamya yemelisiniz. Arından daha önceden tükettiğiniz ve zararsız olan besinleri tüketebilirsiniz. Bu ortalama 24 saat kadar bu şekilde sürmelidir. Ardından bebeğinizi emzirebilirsiniz. 24 saat içerisinde herhangi bir reaksiyon göstermez ise ardından rahatlıkla bebeğinize bamya tüketebilirsiniz. Çok da faydalı bir besin olması sebebiyle tercih edilmelidir.

Ancak bebeğiniz reaksiyon gösterirse anında hastaneye gitmek veyahut da doktorunuzu aramak en doğrusu olacaktır. Böylelikle sebebi anlayabilir ve ardından bir daha bamya yemez ve yedirmezsiniz.

Bebeklerde Alerji Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Alerjik belirtiler kendilerini çok kısa zamanda gösterirler. Alerjik belirtiler ile ilgili bilenen en net bilgi budur. Bebeklerde alerji belirtileri de aynı şekilde kendini en kısa sürede gösterir ve böylelikle rahatlıkla doktora ve hastaneye gidebilecek arayıp fikir alabilecek kadar vaktiniz olur. Burada önemli olan bebeğinize her besini verene kadar verdiğiniz her şeyin ardından bebeğinizin vücudunu takip etmektedir. Aynısı sizin için de geçerlidir. Emzirme süresince yediklerinizi ve içtiklerinizi not almanız en iyi olacaktır. Ancak not alırsanız eksiksiz bir biçimde unutmazsınız. Hatta saatlerini de not almanız sayesinde çok daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.

Bebeklerde de alerji belirtisi çok kısa bir zamanda gözükür ve gerekenin yapılması gerekmektedir. Bu süreçte acili arayarak ilk önce neler yapılmalı diye fikir alabilir veya direkt hastaneye götürebilirsiniz. Ancak nefes darlığı gibi ağır belirtiler göstermeden sadece birkaç saatlik kabarıklık da sizlere alerjiyi anlamanız konusunda bir yol gösterebilir. Yediklerinizi ve bebeğinize yedirdiklerinizi not alarak bundan sonraki alerjilerinizin önüne geçebilirsiniz.

Bebeklerde Alerji Bitkisel Tedavi

Alerjiye neden olabilen pek çok besin vardır bu yüzden daima yediklerime ve içeriklerine dikkat etmeliyiz. Aynısı bebekler için de geçerlidir. Ebeveynler genelde bebekleri için besinler aldıklarında içeriklerini harfiyen ezberlerler ve araştırırlar. Ancak yine de çocuğun alerjisi olup olmadığını anlamak burada deneme ve yanılma yöntemine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Elbette bitkisel tedaviler de mümkündür ancak bitkisel tedavileri kendinize uygulayabilirsiniz. Bebeklerinize uygulamak için ise doktorunuzdan izin almalısınız. Her bebeğin direnci farklıdır ve kaldırabileceği besinler vardır. Her bebek her ayda aynı besini kaldıramaz bu yüzden dikkatli davranmak ve her şeyi bitkisel diye bebeklere vermemek en doğrusu olacaktır. Bazı besinlere vücutları oldukça tepki gösterebilir ve belki de alerjik reaksiyonu tetikleyebilir.

Ancak bilinen alerjik reaksiyon belirtilerini geçirebilecek ve direnci güçlendirebilecek besinler de söz konusudur. Bunlar melisa çayı, keçi boynuzu suyu, deve dikeninin suyu gibi pek çok öneri yapılabilir. Bunların bebeğe direkt içirilmesi doğru değildir ancak anne emziriyor ise tüketebilir ve böylelikle bebeğe de geçebilir. Bu yüzden emziren anneler için bu yöntem daha kolay olacaktır.

Bebeklerde Alerji Durumunda Ne Yapılmalı?

Bebeğinizin alerjik reaksiyon gösterdiğini anlamanız için pek çok seçenek vardır. Ancak bu belirtileri okuduğunuzda her zaman bebek tüm reaksiyonları göstermiyor olabilir. Sadece birini gösteriyor olabilir veya aynı şekilde birden fazlası da olabilir. Bu yüzden sadece biri bile gözüküyor olsa doktora gitmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda bebeğinizin en son ne tükettiğine dikkat etmelisiniz. Bu süreçte bunları hatırlamalısınız ki doktora söyleyebilesiniz. Eğer bebeğiniz anne sütü hariç herhangi bir şey tüketmediyse siz bir önceki emzirmeden bu yana ne tükettiğinizi incelemelisiniz. Doktor bunların arasından eleme yaparak doğrusunu bulabilir. Elbette bebeğin anne sütü dışındaki bir besinden alerjik reaksiyon göstermesi işleri kolaylaştırır çünkü ne yediğini hemen tespit edip ondan kurtulabilirsiniz. Ancak emzirme ve anne sütü söz konusu ise burada deneme-yanılma yöntemi uygulamak gerekebilmektedir.

Bebeklerde alerji belirtileri pek çok şey olabilir. Bunlara genel olarak bakmak gerekirse en sık görülen belirtiler şunlardır:

  • Kusma
  • İshal
  • Dışkıda kan
  • Ciltte kabarma
  • Ciltte kızarma
  • Normalden farklı bir gaz kokusu
  • Bebeğin gaz sıklığının değişmesi gibi daha pek çok belirti örnek verilebilir. Ancak bu belirtiler en sık görünenlerdir.

Bebeklerde alerji belirtileri değişiklik gösterse de bunlardan bir veya birkaçını fark ettiğiniz anda ne yedirdiğinizi veya bir anne olarak sizin kendinizin ne yediğinizi düşünmeniz gerekmektedir. Elbette acil müdahale sağlamak da önemlidir.

Bebeklerde Alerji Gaz Yapar Mı?

Bebeğin gaz çıkarması için pek çok sebep olabilir. Bilinmelidir ki bebeğin gaz çıkarması çoğunlukla kötü anlama gelmez ancak kötü anlama geldiği de olabilir. Bunun bebeğin gaz kokusundan anlamalısınız. Böylelikle gereken önlemleri anında alabilirsiniz. Ebeveynler bebeklerini kontrol etmelidir. Bu oldukça önemlidir. Ebeveynler bebeklerinin gazlarını, ne kadar sürede bir yaptıklarını yani gaz aralıklarını ve gaz kokularını takip etmelidirler. Bu sayede her zaman çıkan gaz kokusundan başka bir koku burnunuza geldiğinde ya da aynı şekilde gazın sıklığı arttığında veya azaldığında bundan birtakım çıkarımlar yapabilirsiniz.

Örneğin alerji kötü gaz kokusuna sebep olabilir. Hatta gaz bebeklerde alerji belirtileri arasında yer almaktadır ve ön sıralardadır. Burada en önemli şey ise kötü kokudur. Bazı durumlarda ekstra fazladan çıkan gaz da belirleyici bir özellik olabilir. Bebeklerde kötü gaz kokusu demek bebeğin alerjisi olan bir besini tüketmesi sonucu midesinin ve mide asidinin buna gösterdiği tepkidir. Yani aslında kötü kokan yiyeceğin kendisi değildir, bebeğin vücudunun bu yiyeceğe verdiği tepki sonucu böyle bir koku ortaya çıkar çünkü vücut alerjik reaksiyon içeren maddeyi fark ettiği anda bununla savaşır ve bu maddeye tepki gösterir.

Bebeklerde alerji olduğu nasıl anlaşılır?
Bebeklerde alerji belirtisi, bebeğin vücudunun belirli noktalarında kızarıklık oluşması ile anlaşılabilir. Ya da bebek sürekli olarak aynı noktaya kaşımaya başladığı takdirde alerjik reaksiyonlar ortaya çıkar. Bebeklerde alerji yiyecek, koku, kıyafet ya da bunun gibi farklı etmenler de oluşabilir. Bu sebepten dolayı anlık olarak anlaşılması mümkün değildir. Bebeğin farklı ürünler ile karşılaştığında verdiği tepkimelere göre ortaya çıkar.
Alerji olan bebeğe ne yapılır?
Bebeklerin herhangi bir yabancı cisme alerjileri olduğu takdirde kusma, kızarıklık, cildin kabarması gibi çeşitli etkilere göre ortaya çıkar. Alerjik reaksiyon gösterildiği takdirde direkt olarak krem ya da farklı ürünler uygulanmamalı. Bunun öncesinde tüketilen yiyecek, giyilen kıyafet belirlenip sonrasında alerjik reaksiyon gösteren bölgeye doğal yağlarla temizleme yapılabilir.
Bebeklerde alerji kaşıntısına ne iyi gelir?
Bebeklerde alerjik kaşıntılar olduğu takdirde cilde farklı yabancı kremler uygulanmamalı. Bu durum alerjinin daha da artmasına ya da cildin zarar görmesine sebep gösterebilir. Bu sebepten dolayı alerjik kaşıntının derecesine göre evde bulunan doğal yağlarla temizleme yapılabilir. Örneğin susam yağı ve hint yağı, kaşıntının etkisini azaltır. Ancak kaşıntı oldukça fazla etkiye sahipse, doktor kontrolünde olması önemli bir detaydır.
Çocuğun alerjisi olup olmadığını nasıl anlarız?
Çocuklar herhangi bir yiyecek tükettiği zaman kusma, cildinin belirli noktalarında kızarma ya da çeşitli tepkiler göstermeye başladığında o yiyeceğe alerjisi olduğu anlaşılabilir. Bu durum anlık olarak değil zamanla anlaşılır. Belirli çocuklarda kızarma ya da kaşıntı ile değil, ishal olarak da ürüne alerjisi olduğu ortaya çıkar.

İlginizi Çekebilir;

Covid-19 Mide Bulantısı Yapar Mı?

Öksürüğe İyi Gelen Yiyecekler | Ne Yenir, İçilir?

Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Doğal Nemlendirici Yağlar

Zayıflama Çayı Baş Ağrısı Yapar Mı?

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM
Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.