Veganlar Ne Yemez? | Veganların Yemediği Şeyler

14.01.2021
2.136
Veganlar Ne Yemez? | Veganların Yemediği Şeyler

Veganlar ne yemez, Veganlığa başlarken ne yiyebileceğinizi ve yiyemeyeceğinizi bilmenin ilk başta oldukça kafa karıştırıcı olabileceği doğrudur. Vegan değilseniz ama vegan arkadaşlara/aile üyelerine sahipseniz, veganın ne olduğu ve ne olmadığı ya da tipik bir vegan diyetinin ne olduğu hakkında hiçbir fikriniz yoktur.

Veganizm, et, yumurta, süt ürünleri ve diğer tüm hayvansal kaynaklı bileşenleri hariç tutan bir vejetaryen diyet türüdür. Veganların çoğu içeriğinde şeker bulunan gıdaları ve şarap gibi hayvansal madde içeren veya bu yolla edilmiş şeyleri de yemez( içmezler

Veganlar ne yemez; oldukça uzun bir listedir ve bu makalede sırasıyla anlatılacaktır.

Veganların Tüketemeyecekleri Gıdalar Nelerdir?

Bal gibi bazı yiyeceklerin vegan diyetine uyup uymadığı konusunda bazı tartışmalar olsa da, vegan yemeği pişiriyorsanız, dikkatli olmak ve bu yiyeceklerden kaçınmak veya misafirlerinize sormak en iyisidir. Veganlar ayrıca hayvanlar üzerinde test edilen tüm kişisel ve evsel ürünlerin kullanımından kaçınacak ve deri, kürk ve yün gibi tüm hayvan kaynaklı, gıda dışı ürünleri satın almazlar.

Aslında, vegan diyetinin dünyadaki en kolay şey olduğu uzun zamandır bilinmektedir, ama kullanabileceğiniz küçük bir rehberiniz varsa!

Bu yazıda size, veganlar ne yemez detaylıca anlatılacaktır.

Vegan diyetinin (özellikle bitki bazlı vegan), insanlar için en sağlıklı ve en uygun olduğu birçok kez kanıtlanmıştır. Neyse ki, son 2-3 yılda, vegan yemekler kolay ve ucuz hale geldi.

Veganlar Ne Yiyor?

Veganlar Ne Yer? / Veganlar Ne Yemez? Bu belki de veganizmle ilgili en yaygın sorudur. Vegan beslenme tarzı, tüm tahılları, fasulyeleri, baklagilleri, sebzeleri, meyveleri ve bunları birleştirerek yapılan neredeyse sonsuz sayıda gıdayı tüketebilir.

Bildiğimiz ve severek tükettiğimiz neredeyse her şeyin vegan hali mevcuttur, bu nedenle bu diyeti uygulamak isteyenler için sunulmuş binlerce seçenek vardır; vegan dondurma çeşitleri, sevdiğiniz peynirlerin vegan olanları, çeşitli mayonezler, sütsüz yoğurtlar, hatta sosisli sandviçlere kadar… Birçok gıda, soya sütü, besin mayası, tofu ve kenevir tofu gibi veganizm ile ilişkili ürünlerin hepsini yiyebilir. Tamamen kenevir tohumlarından yapılır ve soya fasulyesi alternatifinden daha az işlenir. Vegan yemek için tofu sevmek zorunda değilsiniz ve vegan olmadan bu yiyeceklerden herhangi birinin tadını çıkarabilirsiniz.

Fermente gıdalar vegan diyetinde de popülerdir. Tempeh, fermente edilmiş bir soya fasulyesi ürünüdür ve aynı zamanda filizlenmiş bir versiyonu da vardır, ki bu da bütün bir gıda ve tofu için iyi bir yedek olarak kabul edilir. Ayrıca vegan diyetlerinde miso, kimchi ve lahana turşusu gibi diğer fermente ürünlere de izin verilir ve teşvik edilir. Veganlar ayrıca yeşil salata, spagetti, fıstık ezmeli sandviçler, mısır ekmeği, cips ve salsa gibi herkesin yaptığı aynı yaygın ve tanıdık günlük yiyecekleri de yiyebilirler. Örneğin, peynir veya ekşi krema içermeyen vejetaryen burrito gibi yiyecekler vegan olacaktır. Hindistan cevizi sütünden yapılan vejetaryen Tay köri vegandır. Domates soslu veya başka bir etsiz ve sütsüz, yumurtasız makarnalar vegandır. Çoğu ekmek de vegandır.

Vegan Olmaya Karar Vermek

Bazı insanlar veganlığa kolayca geçerler, bazıları ise yeni tereddütleri ile mücadele ederler. Herkes önce vejetaryen olmayı seçebilir ve bu saygı duyulması gereken önemli bir adımdır. Bazı besinleri yavaş yavaş azaltmak kendilerini daha iyi hissettirebilir.  Bunu nasıl yaparsanız yapın, hedeflerinizi aklınızda bulundurun ve neden vegan bir diyet yapmayı seçtiğinizi hatırlayın.

Veganlar Ne Yemez?

Veganlar ne yemez? Muhtemelen bu soruyu milyonlarca kez sormuşsunuzdur… Herkese vegan yemeklerinin ne kadar lezzetli ve çok yönlü olabileceğini göstermek için hazırlanan bu makalede tüm sorularınızın cevabını bulacağınızdan eminiz.

Vejetaryenler gibi, veganlar da et yemek istemezler, ancak süt ürünleri ve yumurtalardan da kaçınırlar. Bu aynı zamanda jelatin gibi diğer hayvansal kökenli maddeleri de içerir. Bazı insanlar etik motivasyon nedeniyle vegan olurlar. Fabrika çiftçiliğini ve sıklıkla yer alan korkunç hayvan zulmünü desteklemek istememeleri bunun başlıca sebeplerindendir. Diğerleri sağlık sorunları ve hatta bazen çevresel nedenlerden dolayı vegan bir diyet seçerler. Ya da elbette tüm bu nedenlerin bir hepsine birden sahip olabilirsiniz.

Veganlar Nasıl Beslenmeli?

Meyve ve sebzeler, tahıllar (makarna, ekmek, pirinç, kuskus, bulgur, darı ve çok daha fazlası) ve tam tahılları seçmek her zaman bir vegan diyeti için en iyisidir!

Baklagiller, fındık ve ceviz, nohut, siyah fasulye ve diğer fasulyeler, bitki bazlı proteinlerin mükemmel bir kaynağıdır! Fındık ve fındık ezmesi besinlerle doludur. Omega 3 için keten tohumu, ceviz veya chia tohumlarını deneyebilirsiniz!

Tofu ve tempeh zenginleştirilmiş süt ikameleri badem, yulaf, soya sütü ve bitki bazlı yoğurt, vegan gıda ürünleri veya vegan burger köftesi, vegan mayonez, vegan dondurma vb. gibi veganların yiyebilecekleri arasında birçok alternatif mevcuttur.

Veganlar Nereden Alışveriş Yapmalı ve Ne Tüketmeli?

Sadece süpermarkette veya pazarlarda taze sebze ve meyve arayışına girebilirsiniz. Ayrıca, nohut, fasulye ve mercimek gibi kurutulmuş veya konserve fasulyeler alabilirsiniz. Sadece sağlıklı ve proteinlerle dolu değil, aynı zamanda tok tutma özelliği ile sizi oldukça memnun edecek ürünlerdir.

Vegan dondurma ve vegan peyniri gibi vegan gıda ürünleri satın almak uzun vadede biraz pahalı olabilir. Ama bu ürünler zaman zaman zevk aldığımız özel bir muamele hissettiren takviyelerdir. Ve onlara çok fazla para harcamak istemiyorsanız, bu ürünlerin çoğunu evde yapabilirsiniz! Genellikle sadece daha sağlıklı değil, aynı zamanda ev yapımı bir yiyecek yapmak da oldukça kolaydır.

Vegan Olmak

Vegan olmak için farklı motivasyonlara/nedenlere sahip olabilirsiniz:

Etik, çevre, diyet / sağlık, kilo kaybı… vb. Her iki türü de seçebilirsiniz, işte veganların yiyebileceği şeyler:

Temel olarak, bir hayvandan değil, topraktan gelen her şey yenmeye uygundur.

Şimdi, sabah kreplerinizi ve gece geç akşam yemeklerinizi nasıl hazırlayabileceğinizi görelim;

Veganlar Ne Yiyebilir?

  • Meyve
  • Sebze
  • Tahıl
  • Fındık
  • Otlar ve baharatlar
  • İçecekler
  • Vegan işlenmiş gıdalar

Veganlar Ne Yiyemez?

  • Et
  • Deniz Mahsulleri
  • Süt
  • Yumurta
  • Bal
  • Diğer hayvansal kökenli maddeler

Veganlar Hangi Meyveleri Tüketmeli?

Meyveler yemek için hazırlamak kolaydır, tatlıdırlar, size gerekli besinleri ve antioksidanları sağlarlar. Genellikle vücudunuzu nemlendiren su dolu besin maddeleridir.

Meyveler: yaban mersini, çilek, böğürtlen, ahududu vs hepsi.

Turunçgiller: mandaline, limon, portakal, greyfurt.

Diğer meyveler: elma, muz, kayısı, kivi, avokado, hurma, ananas, karpuz, nar.

Veganların en sevdiği tarifler: meyve salatası, çilekli smoothie, yaban Mersinli cheesecake, sağlıklı dondurmalar.

Veganlar Hangi Sebzeleri Tüketmeli?

Sebzelerin dünyadaki en besleyici içeriklere sahip olduğunu biliyor muydunuz? Genellikle en lezzetli yiyecekler olmayabilirler, ancak ihtiyacınız olan tek şey onları lezzetli yemeklere dönüştürmek için birkaç ipucu ve püf noktası. Turpgil sebzeler, lahana, brokoli, lahana yeşillikleri, karnabahar ve Brüksel lahanasıdır.

Yeşillikler: lahana, ıspanak, pazı.

Diğer sebzeler: Enginar, kuşkonmaz, havuç, mantar, patates, kabak, domates, kabak

Veganların en sevdiği tarifler: sebze çorbaları, salata çeşitleri ve kızartmalardır.

Veganlar Hangi Tahılları Tüketmeli?

Tahıllar, yüksek lif içeriği ve nispeten adil protein içeriği göz önüne alındığında, vegan diyetinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Ekmek, makarna ve pirinç yemekleri de dâhil olmak üzere basit ama doyurucu yemekler hazırlayabilirsiniz.

Tahıllar: Buğday, yulaf, pirinç, arpa, Mısır… Tahıldan elde edilen veganların en sevdiği tarifler ise; pizza, yulaf krep ve pilavdır.

Veganlar İçin En Besleyici Baklagiller

Baklagiller temel olarak fasulye türleridir. Bir ton protein içerirler, bu nedenle her gün baklagil tüketirken protein alımınız hakkında endişelenmenize gerek yoktur. Baklagiller etin yerini tutacak hatta vücudunuza fazlasını sağlayacak mükemmel ürünlerdir. Bunlar; Fasulye, nohut, soya fasulyesi, mercimektir.

Veganların en sevdiği tarifler: siyah fasulyeden burger, humus, çıtır tofu, mercimek köftesidir.

Veganlar İçin Fındığın ve Diğer Kuruyemişlerin Önemi

Veganlar için en önemli şeyler arasında fındık gelmektedir. Meyve ve sebzelerden aldığınız tüm C vitamininin düzgün bir şekilde emildiğinden emin olmak için sağlıklı yağlar içerirler. Gevrektirler ve enerji artışı için onları kahvaltı kâsenize eklemek oldukça faydalı olacaktır.

Ayrıca fındıkları protein kaynağı olarak kullanabilir ve onlarla harika fındık ezmesi veya vegan peyniri yapabilirsiniz. Faydalı yağ bakımından en zengin olanlar; Badem, Kaju, fındık, Antep fıstığı ve cevizdir. Veganların en çok tercih ettiği tarifler,  badem sütü, kaju peyniri sosu ve cevizli turtadır.

Veganlar İçin En Besleyici Tohumlar

Veganlar Ne Yer; Tohumlar küçük olabilir, ama kesinlikle büyük bir fayda sağlamaktadırlar. Keten ve chia gibi tohumları, kalp ve beyin sağlığımız için son derece önemli olan Omega 3 içerir. En sevdiğiniz tohumlardan bir çorba kaşığı serperek salatalarınızı ve smoothie’lerinizi yükseltebilir, besin ve omega 3 ile doldurabilirsiniz. Chia tohumları, kabak çekirdeği, susam, ayçiçeği tohumu, kenevir tohumu, haşhaş tohumu veganların yemesi gerekenler arasında ilk sıralarda yer alır. Chia pudingi, kavrulmuş kabak çekirdeği, ayçiçeği tohumu ekşi krema en çok tercih edilen yiyecekler arasındadır.

Veganlar için Faydalı Otlar ve Baharatlar

Çeşitli otlar ve baharatlar sadece temel yiyecekleri lezzetli hale getirmek için değil, aynı zamanda süper sağlıklı açısından da bolca tüketilmelidir. Veganların yememesi gerekenler listesinde hiçbir zaman yeri olmayan ürünlerdir. Bazıları, çeşitli hastalık türlerini iyileştirmeye yardımcı olabilecek mükemmel anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bunlar, yenibahar, zerdeçal, fesleğen, defneyaprağı, biber tozu, kişniş, tarçın, köri, sarımsak, zencefil, hindistan cevizi, biber, safran, adaçayı ve vanilyadır. Otlu patates salatası, fesleğen pesto, vanilyalı kekler en sık tercih edilen vegan yemekleridir.

Veganlar İçin İçecekler / Alkol Tüketimi

Veganlar ne yemez diye düşünmek yerine, her zaman içerik listesini kontrol edin ve içecek satın alırken vegan logosu olup olmadığına bakın. Alkollü içecekler satın alıyorsanız ilk olarak vegan olduğundan emin olmak için logoyu kontrol etmek oldukça akıllıca bir davranış olacaktır. Bazı şirketler, üretim sırasında içerik listesine dâhil edilmeyecek bazı hayvansal ürünler kullanırlar (bazı bira ve şarap markaları gibi). Fakat Vegan logosu olan içecekler hayvansal ürün veya içerik barındırmamaktadır. En sık tüketilen vegan içecekler;

  • Su
  • Çay
  • Kahve
  • Meyve Suyu
  • vegan alkolsüz içecekler
  • Vegan logolu alkol çeşitleri

Bunlar hariç veganların en sık tükettiği içecekler ise, limonata, matcha çayı, tuzlu karamelli lattedir.

Vegan İşlenmiş Gıdalar

Temel vegan diyeti, işlenmiş yiyecekleri yemeyi kısıtlamaz. Hayvansal kökenli maddeler içermediği sürece, herhangi bir problem teşkil etmemektedir. En iyi kural, bir şey satın almadan önce her zaman “içindekiler” listesini kontrol etmektir.

  • Şeker
  • vegan peyniri
  • Dondurulmuş pizza
  • Dondurma
  • Oreo, Pringles

* Şeker üretimi sırasında, bazı şirketler bazı hayvanların kemiklerinden yapılan bir bileşen olan kemik kömürü kullanır bu nedenle vegan logosuna, içeriklere veya malzemelere çok dikkat edilmelidir.

Veganlar Ne Yiyemez?

Bir hayvandan türeyen her şey: et, balık, süt, yumurta, bal ve diğer malzemeler.

Et: Herhangi bir hayvanın herhangi bir et türü, kırmızı et (sığır eti, kuzu, keçi vb) kümes hayvanları (tavuk ve hindi) ve diğer hayvan çeşitleri veganların yememesi gerekenler arasındadır. Bunun yerine yenilebilecek ürünler: tofu, seitan, mercimek köftesi, hindistan cevizi pastırması çok daha iyi seçeneklerdir.

Deniz Mahsulleri

Balık ve deniz canlıları da hayvanlardır ve etleri kara hayvanlarıyla aynıdır, ancak pescatarians olduğu göz önüne alındığında, bu kategori yanlış anlamaları önlemek için ayrı ayrı dâhil edilir.

Balık: somon, ton balığı vb. karides, ahtapot ve istiridye, veganlar ne yemez listesinde ilk sıralardadır. Bunun yerine yenilebilecekler, havuç somonu, enginar kekleri ve yosun çorbasıdır.

Veganlar için Süt Kullanımı

Süt ürünleri bazı memelilerin anne sütünden yapılır, bu nedenle tüketilemez.

  • Süt
  • Peynir
  • Ekşi krema
  • Krem şanti
  • Tereyağı

Bunun yerine tüketilebilecek ürünler, hindistan cevizi, kaju peyniri, hindistan cevizli çırpılmış krema ve zeytinyağıdır.

Veganlar için Yumurta Kullanımı

Herhangi bir hayvanın yumurtası (serbest gezen olsa bile ), herhangi bir biçimde tüketilemez. Beslenme düzenine uygun değildir ve bu da aynı şekilde ‘Veganlar ne yemez’ lisesine dâhildir. Bunun yerine tüketilebilecek vegan gıdalar, keten yumurtası, çırpılmış tofu, nohut unu ile yapılmış yumurtadır.

Veganlar için Tatlı Tüketimi

Bal temelde yine hayvanlar ile ilişkili olduğu için veganların yememesi gereken tatlı ürünler arasında yer almaktadır. Onun yerine tüketilebilecek olan bal grubu besin maddeleri, akçaağaç şurubu, agave şurubudur.

Diğer Hayvansal Ürünler

Ne yazık ki, Gıda Endüstrisi çok sayıda üründe bulunan çok miktarda hayvansal kaynaklı bileşen kullanmaktadır (bazıları şok edici bir şekilde gereksizdir). Bunlardan bazıları;

  • Yapay maddeler
  • Süt tozu
  • Kırmızı gıda boyası
  • Jelatin
  • Bazı alkollü içecek markaları… vb.’dir.

Bunun yerine tüketilebilecek gıdalar: vegan logolu ürünler, bitki bazlı gıda renklendiricileri, vegan alkollü içecek markalarıdır.

Özetle veganlar ne yemez ve ne yer şu şekildedir;

Veganlar ne yer: Bitkilerden veya vegan abur cuburlardan yapılan her şey: meyveler, sebzeler, tahıllar, baklagiller, fındık ve tohumlar, baharatlar ve otlar, içecekler, dondurulmuş pizza, vegan peyniri… Vb.

Veganlar ne yemez: hayvandan elde edilen her şey: et, balık, süt, yumurta, bal, tavuk vb diğer besinler. Her zaman “İçindekiler” listesini kontrol ederek ürün satın almaya özen göstererek diyetinizi veya yeni yaşam biçiminizi daha mükemmel hale getirmeniz mümkündür.  Artık bir veganın yiyebileceği ve yiyemeyeceği her şeyi bildiğinize göre, sağlıklı tarifler ve deneyebileceğiniz benzersiz smoothie’ler sizleri bekliyor! Etik vegan nedir merak ediyorsanız diğer yazımızda okuyabilirsiniz.

Veganlar Ne Tüketmez?
Vegan beslenme şeklinde et ve et ürünleri kesinlikle yasaktır bunun yanı sıra süt ve süt ürünleri başta olmak üzere tüm hayvansal kaynaklı gıdalar tüketilmez. Kabuklu ya da kabuksuz deniz ürünleri ile deniz canlılarının yaşamlarını etkilediği için tüketim yasaktır. Çiftlik hayvanlarının yaşam hakkının kısıtlandığını inancı ile yumurta, yumurta ürünleri, bal ve tereyağı gibi gıdalar kullanılmaz.
Veganlar Simit Yiyebilir Mi?
Vegan beslenme şeklinde simit yer vardır ancak simitin içerisinde inek sütü ya da hayvansal yağ gibi katkı maddelerinin bulunmaması gerekmektedir. Piyasada satılan simitlerin büyük oranda içeriğinde süt ve yağ olmadığından dolayı veganlar rahatlıkla simit yemektedir. Vegan beslenme şeklinde hayvanlardan üretilen süt, yumurta, bal ve tereyağı gibi hayvansal gıda grubu bulunmaz.
Veganlar Ne Yer Liste?
Vegan beslenme içerisinde insanların hayatını devam ettirebilmesi için gerekli olan besin tercihlerinde sebze ve meyveler ağırlıklıdır. Ispanak ve bezelye gibi yeşillikler, fasulye çeşitleri, bakliyatlar, kuruyemişler, mantar, su ve meyve suyu, bitkisel yağlar, tahıllar ve soya, kuru meyveler, meyve şurupları, Hindistan cevizi ile badem sütü yemek listesinde yer almaktadır. Veganlar için vazgeçilmez yemek Uzakdoğu besini tofu’dur.
Veganlar Makarna Yiyebilir Mi?
Hayvansal ürünleri tüketmeyen veganlar aynı zamanda hayvansal ürünlerden elde edilen hiçbir gıda maddesinde tüketilmez. Bundan dolayı standart makarnaların vegan beslenme şekli içerisinde tüketilmesi imkânsızdır. İçerisinde yumurta ve süt kullanıldığından dolayı vegan beslenme şeklini benimseyenler için özel bakliyat, sebze ve meyve içerikli vegan makarna üretilmektedir. Nohut, mercimek, zeytin ya da biber içerikli makarnalar tercih edilir.

İlginizi Çekebilir;

Vegan Olmak Ne Demek? | Vegan Nedir?

Vegan Beslenme Nedir? | Veganlıkta Tüketilen Besinler

Veganlık Nasıl Ortaya Çıktı? | Nasıl Vegan Olunur?

Veganlık Hakkında Her şey | Veganlar Ne Yer?

Veganlıkla Vejetaryenlik Arasındaki Fark

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM
Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.