Atakamit Nedir, Özellikleri, Faydaları
Değerli taşlar; sadece güzel görünmekle kalmaz, aynı zamanda çeşitli kullanım alanları da vardır. En popüler taşlardan bazıları, takılarda kullanılırken, diğerleri şifalı taşlar olarak kullanılır.
Hem mücevher hem de şifalı taş olarak kullanabileceğiniz Atakamit taşı da değerli taşlar arasında yer alır. Mineral ilk olarak 1981 yılında Şili’de Atacama Çölü’nde bulundu.
İçindekiler
Atakamit Nedir?
Fumarol yatakları yanında tuzlu çöl koşullarında oluşan, denizaltında biriken sülfitlerin ayrışmasıyla oluşan Atakamit taşı, bronz ve bakır taşlarının oksitlenmesiyle oluşan bir mineraldir.
Bileşiminde bakır klorür hidroksit bulunan taş, nadir bir mineral olmakla birlikte, bakır cevherinde bolca bulunur. Camsı parlaklığa sahip olan taş; parlak yeşil, siyahımsı yeşil, zümrüt yeşili ve farklı ışıklarda yeşilin tonlarına sahip bir taştır.
Atakamit Taşı Özellikleri
Şili Atacama Çölü’nde bulunan turmalin türü olan taş; yüksek ısı iletkenliğiyle bilinir. Isıtma ve soğutma sistemleri için mükemmel bir malzemedir. Yüksek kırılma indeksi, iyi şeffaflık ve düşük termal genleşme katsayısına sahiptir.
- %59.51 bakır, %1.42 hidrojen, %16.60 klor ve %22.48 oranında oksijen bileşenlerinden oluşan bir mineraldir.
- Mohs ölçeğine göre 3 ila 3.5 arasında mineral sertliğine sahiptir.
- Radyoaktif bir mineral olmamakla birlikte, doğada floresan değildir.
- Şeffaf ve yarı saydam şeffaflığa sahiptir.
- İnce ve çizgili kristaller sütun şeklinde olurken, lifli ve iğnemsi yanında yarı öz şekilli kristallere sahiptir.
Yüksek termal iletkenlik ve düşük erime noktası dahil olmak üzere, çeşitli fiziksel özelliklere sahip olan taş; ısı eşanjörleri ve diğer enerjilerle ilgili uygulamalar için ideal bir malzemedir.
Parlak yeşil renge sahip olan, küçük prizmatik kristallerden oluşan taş; cilalı yüzeye sahiptir. Değerli taş ya da süs eşyası olarak da tercih edilir. Tanrıların taşı olarak da bilinen taş, fiziki özellikleriyle diğer taşlardan ayrılır.
Atakamit Faydaları
Mükemmel yeşil rengiyle halojenür mineral olarak Atakamit fiziksel ve ruhsal anlamda birçok faydaya sahiptir.
Fiziksel faydaları;
- Kardiyovasküler ve solunum sağlığını destekleme yetenekleriyle, genel sağlık için faydalıdır.
- Artrit, migren ve astım gibi durumların semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilecek anti inflamatuar özelliklere sahiptir.
- Atakamit taşlarının bilişsel işlevi ve hafızayı geliştirmeye yardımcı olur.
- İltihabı azaltmak, dolaşımı iyileştirmek ve yaraları iyileştirmeye yardımcı olmak gibi birçok sağlık yararı vardır.
- Cinsel organları tedavi etmek için kullanılırken; zührevi hastalıklara ve uçuklara karşı direncin artmasını sağlar.
- Böbrekteki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
- Boğaz kısmına tutulduğunda, hipotiroidizmin tedavisinde etkilidir.
Yeşil rengin sakinleştirici özelliği sayesinde strese karşı etkilidir ve yıpranan sinirlerin onarılmasına etki eder.
Ruhsal faydaları;
- Çoğunlukla meditasyon yaparken oldukça sık tercih edilen taşlardan biridir.
- Üçüncü gözün açık olmasında etkili olurken, Timus bezine yardımcı olarak bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
- Psişik görselin artmasına olanak tanırken, benliğinizin yükselmesine de katkıda bulunur.
- Negatif enerjilerden korur ve duru görü yeteneğinin gelişmesine imkan tanır.
- Kalp dengenizin geri kazanılmasında yardımcı olurken, sevgiyi ve alçakgönüllülüğü de yeniden kazanmanıza olanak tanır.
Kristal oldukça nadirdir ve mucizevi iyileştirici özellikleriyle, özellikle taş koleksiyoncularının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Atakamit Taşının Çıkarıldığı Yerler
Şili’deki Atamaca Çölü’nde bulunan mineral türü, değerli taş olarak bilinir. Isı direnci, elektriksel iletkenliği ve optik şeffaflığıyla doğal taşlardır. Taşın madencilik süreci; cevheri topraktan çıkarmak için, zemini delmekle başlar.
Cevher sonrasında kayayı daha küçük parçalara ayırmak için, yüksek bir sıcaklığa ısıtılmadan önce safsızlıkları gidermek için ezilir ve yıkanır. Bu işlem, mineralin siyah toz şekline gelmesine olanak tanır.
Bu değerli mineral oksitlenen bakır minerallerinde ve kurak bölgelerde bulunurken; dünyanın en kurak yerlerinden olan Kuzey Şili Atamaca Çölü, en yoğun olduğu yerdir.
Atamaca Çölü dışında; Avustralya Wallaroo, Namibya, Peru, İtalya Vezüv Dağı, Meksika, Amerika Birleşik Devletleri Pinal County ve Arizona’da da bulunur.
Atakamit Taşı Kullanım Alanları
Bir kalsedon türü olan Atakamit taşı, ilk olarak Şili’deki Atamaca Çölü’nde keşfedilen bir mineraldir. Değerli taş, iyileştirici özelliklere sahip olduğuna inanılan, yerli halk tarafından binlerce yıldır kullanılan bir mineraldir.
Son yıllarda taş, dekoratif taş olarak da popüler hale geldi.
- Takı imalatında sıklıkla kullanılır. Hem takı hem de iyileştirici özellikleri dolayısıyla, sıklıkla tercih ediliyor.
- Taşın küçük parçaları ise kolye, küpe, bilezik, yüzük gibi mücevherat yapımında kullanılıyor.
- Meditasyon yaparken sıklıkla tercih edilir. Ancak ilk defa farklı kristallerle kullanılacaksa, taşın enerjisine alışma dönemi için, orta derecede kullanmaya dikkat etmek gerekir.
- Siyah obsidiyen ve turmalin ile ateş akik taşıyla birleştirildiğinde, tam koruyucu olur.
- Ruhsal gelişim için güçlü topraklama titreşimlerine sahip olursunuz.
Kalp çakrasını açan taş olarak da bilinen mineral, hayatınızda koşulsuz sevgiyi tatmanız için de mükemmel bir seçenektir. Üçüncü göz çakranızı da en üst seviyede çalıştırmanızı sağlayan taş, güçlü ruhsal bağlantı kurmanıza da olanak tanır.
Kişisel enerjinizin düştüğünü anladığınız zamanlarda güçlü ve güvenli bir taş olan mineral, her türlü olumsuz saldırılara karşı da korunmanızı sağlayacaktır. Duygusal anlamda iyileşmenize olanak tanıyan taş farkındalığınızı artırırken, bütünlük kazanmanıza da fırsat verecektir.