Prematüre Bebeklerde Reflü Belirtileri | Prematüre Bebeklerde Reflü Ne Zaman Geçer?

13.09.2022
381
Prematüre Bebeklerde Reflü Belirtileri | Prematüre Bebeklerde Reflü Ne Zaman Geçer?

Normalde bir yetişkin hastalığı olarak bildiğimiz reflü aslında bebeklerde de çok sık görülen bir rahatsızlık. Reflü; halk arasında kısaca mide yanması olarak tanımlanan ve oldukça rahatsızlık verici bir sorundur. Ancak ne yazık ki hayata gözlerini açan bebeklerin doğum sonrasında yaklaşık olarak % 40 ila 60’ında görülebilmektedir. Bu da genel olarak ilk 6 ay içerisinde ortaya çıkabilmektedir. Her ne kadar normal ve olası bir durum olarak kabul edilse de aslında reflünün gelişi geriliğine neden olduğu iddia ediliyor. Peki, bu durum sahiden de doğru mu ya da prematüre bebeklerde reflü belirtileri neler?

Bebeklerde Reflü Nasıl Oluşur?

Bilindiği üzere reflü aslında bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Yetişkinlerde dahi bu rahatsızlık hem can yakıcı hem de psikolojik açıdan sinir bozucu olabilmektedir. İşte aynı hastalık ne yazık ki yeni doğan bebeklerde de görülebilmektedir. Doğum sonrasında 6 ay içerisinde ortaya çıktığı bilinen reflü genel olarak prematüre yani erken doğumla dünyaya gelen bebeklerde çok daha yaygın görülmektedir. Bunun nedeni de prematüre bebeklerin henüz anne karnı içerisindeki gelişimlerini tamamlayamamış olmalarıdır. Yemek borusu ile mide arasında bulunan kas yapısı daha tam olarak gelişmediği için reflü hastalığının oluşmasına elverişli bir durum söz konusudur. Peki, prematüre bebeklerde reflü belirtileri nelerdir?

Bebeklerde Reflü Belirtileri Nelerdir?

Reflü yeni doğan bebeklerde sık rastlanan bir rahatsızlık olduğu için durum normal kabul edilebilmektedir. Ancak bu rahatsızlığın bebeklerde bazı gelişim sorunlarına yol açtığı düşünülmektedir. O yüzden de normal sürece bırakılması daha doğrusu önemsenmemesi yanlıştır. Özellikle prematüre bebeklerde bu sorun daha büyük rahatsızlıklara da neden olabilir. Peki, prematüre bebeklerde reflü belirtileri nelerdir?

  • Prematüre ya da normal doğan bebeklerde ilk belirti anne sütünü emdikten sonra kusmaları olabilir.
  • Daha sık emme güdüsü olması ancak buna rağmen kusmanın devam etmesi de bir belirtidir.
  • Ayrıca göğüs ağrısının oluşması ve buna bağlı tıkanıklık meydana gelmesi;
  • Hırıltılı şekilde öksürüklerin oluşması ve çoğalması;
  • Beslenme konusunda sorunlar yaşandığı için kilo kaybının oluşması;
  • Beslenme sonrasında huzursuzluk, çırpınma hareketleri ya da morarma;
  • Beslenme sonrasında baş ve gövdede gergin duruşlar, kafanın sürekli geriye doğru atılması;

Genel olarak bu ve bunun gibi durumlar prematüre bebeklerde reflü belirtileri arasında sayılmaktadır. Peki, bebeklerde reflüye neden olan sebepler nelerdir?

Bebeklerde Reflü Oluşmasının Nedenleri

Yukarıda prematüre bebeklerde reflü belirtileri neler bunları sıraladıktan sonra bir de gerek prematüre gerekse normal bebeklerde bu hastalığa nelerin neden olduğunu da açıklayalım:

  • En önemli sebebin, özellikle prematüre bebeklerde mide ve yemek borusu arasındaki kas sisteminin gelişmemesi olduğunu söylemiştik.
  • Ayrıca doğum ağırlığının 4 kilo veya üzerinde olması;
  • Bebeğin midesindeki işlevsel bozukluklar;
  • Midenin geç boşalması ve karın içerisinde şişkinliğe neden olan basıncı arttıran durumlar;
  • Yemek borusundaki işlevsel bozuklukların yanı sıra gelişimdeki sorunlar;
  • Mide fıtığı ve beyinde meydana gelen rahatsızlıklar;

Şeklinde bir sıralama yapabiliriz. Ne yazık ki bu hastalık bazı gelişim sorunlarına yol açtığı için tedavi süreci hemen başlatılmalıdır. Yetişkinlerde o kadar önemli görülmese de bebeklerde çok daha titiz davranmalı ve bebeklerdeki bu belirtiler fark edilerek uygun tanı konulmalıdır.

Bebeklerde Reflü Tedavisi

Tanı koyma aşamasında bebeğin ailesinin yani anne babaların gözlemleri çok önemlidir. Prematüre bebeklerde reflü belirtileri ve gözlemler doktora aktarıldıktan sonra ilgili testler ve tetkikler yapılarak tanı koyma aşamasına geçilir. Eğer tanı sonrasında reflünün varlığı doğrulanmış ise o zaman tedavi aşamasına geçilir. Tedavi için; bebekteki yaşam koşullarının düzenlenmesi gibi uzun süreli bir yol seçilebilir. Ya da medikal yani ilaç tedavisine başlanarak bu şekilde hastalığın durdurulması sağlanmak istenebilir. Ancak son aşamada da cerrahi metot yani ameliyat yöntemi bulunmaktadır.

Ayrıca önerilenler arasında bebeğin 2 saatten fazla aç bırakılmaması, yemek sonrası en az yarım saat boyunca yatış pozisyonuna geçirilmemesi de bulunmaktadır.

S.S.S

Prematüre Bebeklerde Reflü Ne Zaman Geçer?

Bu sorunun yanıtını uygulanan tedavi yöntemine ve bebeğin yaşadığı hastalığın derecesine bağlı olarak değişmektedir.

Reflüsü Olan Bebek Kusar mı?

Evet, genel olarak reflü hastalığı bulunan bebeklerde kusma, iştahsızlık ve memeyi reddetme gibi sorunlar görülmektedir.

İlginizi Çekebilir;

https://www.dogalsaglik.com/reflu-tamamen-nasil-gecer/

https://www.dogalsaglik.com/reflu%cc%88-tedavisi/

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.