Prematüre Bebeklerde D Vitamini | Yeni Doğan Bebeğe D Vitamini Ne Zaman Verilir?

04.09.2022
432
Prematüre Bebeklerde D Vitamini | Yeni Doğan Bebeğe D Vitamini Ne Zaman Verilir?

Erken doğum her ne kadar kulağa hoş gelse de bu aslında çoğu bebek için tehlikeli bir durumdur. Çünkü anne karnı, bebeğin rahimdeki gelişimini tamamlayabildiği ve dış dünyaya göre adapte olmayı başarabileceği yerdir. İşte bu yüzden de normal doğum denildiğinde bu sürecin tamamlandığı ve bebeğin dış dünyaya hazır olduğu anlaşılmaktadır. Ancak erken doğan çocuklarda ise bu gelişim elbette tam sağlanamamıştır. Görünürde çok fazla sorun olmaması ve bakım ünitelerindeki gözlem süreçlerinin de işe dahil olması bebeğin bu zemine sahip olmadığı anlamına gelmemektedir. O yüzden herhangi bir sorun yaşamamak adına doktorun bebeğimiz için verdiği tavsiyelere uyacağız ve kontrollerimizi aksatmayacağız. Bu yazıda bağışıklık sistemlerini güçlendirmek adına da prematüre bebeklerde D vitamini alınmalı mı sorusunun yanıtına da bakacağız.

Prematüre Bebeklerde Vitamin Sorunu

  1. haftada tamamlanan doğumlarda dünyaya gelen pek çok bebek vitamin, mineral ya da diğer yararlı maddeler açısından ideal dengelerdedir. Ancak bundan daha erken yani 29. haftalarda bebeğini dünyaya getirmek zorunda kalan anneler bulunmaktadır. Her ne kadar baştan sağlıklı görünüyor olsa da elde edemediği vitaminler, proteinler ve mineraller bir kenarda dursun vücutlarındaki organ gelişimlerinin de tamamlanma durumu söz konusu değildir. Bunlar bir araya geldiğinde bağışıklık sistemi aşırı zayıf hatta çökme noktasına gelen bebekler ne yazık ki zorlu sağlık koşullarında yaşamaya devam etmektedir. Ancak kilo alarak boy uzatarak kısa süre içerisinde toparlanan bebekler de vardır ve vitamin, protein, mineral gibi takviyeler bağışık sistemlerinin güçlendirilmesini sağlamıştır.

Peki, bebeğinizin hem fiziksel hem bağışıklık hem de ruhsal gelişimi açından hangi vitaminlere ihtiyaç duyduğunu biliyor musunuz? Ve prematüre bebeklerde D vitamini var mı?

Prematüre Bebeklerde Vitamin Sorunu

Normal doğum ile dünyaya gelen bebekler her açıdan avantajlı gibi gözükmektedir. Prematüre bebekler için ise doktor tavsiyesinde önerilen takviye gıdalar çok daha sağlıklı olmaktadır. Ancak her ne olursa olsun yine de prematüre bebeklerde vitamin depolarının zaten küçük olduğunu belirtelim. Kısıtlı depolarını, yediği besinlerden gelen vitaminlerle dolduran prematüre bebekler özellikle de D vitamine bol bol ihtiyaç duymaktadır.  Öyleyse prematüre bebeklerde D vitamini kendiliğinden var mı? İnsan vücudunda birkaç vitamin dışında zaten hemen hemen hepsi sentezlenmekte ya da dışarıdan besinlerle alınmaktadır.

Sizler de gün içerisinde miktar olarak yaklaşık 10 µg = 400 IU/gün şeklinde vitamin dengesi ayarlayabilirsiniz.

Prematüre Bebeklerde Anne Sütü Etkisi

Doğduğunda belki de 1000 gramın altında hayata başlayan prematüre bebekler bakım, uyku düzeni, yemek gibi pek avantaj sayesinde kısa sürede hemen hemen ideal ölçütlere gelmeyi başarmışlardır. Ancak bunda etkisi olan en kuvvetli şey tabi ki anne sütüdür.

  • Anne sütü içerisinde yer alan vitamin, mineral ve proteinlerin çeşitliliği oldukça fazladır.
  • Uzmanlar hem prematüre hem de normal doğum ile hayata katılan bebeklerde anne sütünün öneminden sık sık bahsetmektedirler.
  • Bağışıklık sisteminin geliştirilmesi için birebir olarak tanımlanmakta ve iyileştirici etkisi olduğu düşünülmektedir.
  • Günde en az 4- 5 sefer emzirme durumunun ideal olduğu ifade edilmektedir. Ancak bu sadece 1 aylık yani yeni doğan bebekler için geçerlidir.

Prematüre Bebeklerde D Vitamini Takviyesi

Prematüre bebeklerde D vitamini gerek bedenen gerek kilo gerekse boy anlamında etkisini hızlı göstermektedir. Eğer emzirme dönemi bittiyse o zaman kaliteli bir ek gıda seçimi yapmanızı tavsiye ederiz. Ancak biraz da aile ekonomisine sahip seçenekler için D vitamini takviyesi gerekebilir. Çünkü bunlarda vitamin yani D vitamini seviyesi 400 ml’den az olduğu için haliyle dışardan takviye şeklinde D vitamini alınması tavsiye edilebilir.

Normalde bebekler için 4 ay- 5 ay ila 6 ay civarında ek gıda girişimine geçilmektedir. Fakat prematüre bebeklerin çok daha fazla vitamin ihtiyacı olduğu için onlara çok daha önce yani 3- 4 aylık civarlarında ek mama verilebilir.

S.S.S

Bebeklerde D Vitamini Kullanılmalı mı?

Evet, uzmanlar özellikle prematüre yani erken doğan bebeklerde D vitamini takviyesinin pek çok açıdan önemli olduğunu belirtmektedir.

Hangi Vitaminin Eksikliğinde Prematüre Anemisi Gelişir?

Vitaminlerin hepsi ayrı ayrı öneme sahiptir ancak K vitamini olmadığı ya da çok yetersiz olduğu durumlarda prematüre anemisi gelişir diyebiliriz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.