Prematüre Bebeklerde Diş Çıkarma | Prematüre Bebekler Ne Zaman Normale Döner?

29.08.2022
409
Prematüre Bebeklerde Diş Çıkarma | Prematüre Bebekler Ne Zaman Normale Döner?

Erken doğan bebekler hem görünüş hem de vücut sistemi açısından biraz daha küçük ve hassas oldukları için genel olarak bu çocukların tüm eylemleri normal doğum ile dünyaya gelmiş çocuklarla kıyaslanmaktadır. Biz burada ailelerin kulaktan dolma ve güncelliği dahi olmaya bilgiler ile çocukları bir yarış içerisine sokmalarına karşıyız. Geç konuşma, erken doğma, geç anlama, geç yürüme gibi pek çok kriter üzerinden kendi bebeklerimizi kıyaslayarak anormalliği yine onlarda arıyoruz. Bu konuya daha fazla girmeden her çocukta vakti geldiğinde yaşanan prematüre bebeklerde diş çıkarma ne zaman başlar, ne yapılması gerek gibi soruların yanıtların alabilirsiniz.

Prematüre Bebeklerde Diş Çıkarma Ne Zaman Başlar?

Bilindiği üzere dünya üzerindeki annelerin istisnasız hepsinin en fazla dert yanacağı dönem, çocuklarının diş çıkarmaya başladıkları süreçlerdir. Çünkü bu tür aralıklarda genellikle çocuklar epey hırçınlaşmakta, aynı zamanda ağlama nöbetlerine de daha sık girmeye başladıklarını söyleyebiliriz. Peki, diş çıkarma olayı nasıl oluyor merak ediyor musunuz?

Hem normal doğumlarda hem de prematüre bebeklerde diş çıkarma süreçleri şu şekilde ilerlemektedir:

  • Bebeklerin tüm dişleri diş etlerinin orada gömülü bir şekilde yerleşim göstermektedir.
  • Pek çok çocuğun dişleri daha 4 ila 6 ay aralığında çıkmaya başlamakta ancak diş aralıkları epey açık durmaktadır.
  • Burada prematüre olmuş olmamış fark etmez aynı yaşta dahi olunsa her iki çocuk da farklı dönemlerde diş çıkarabilir.

Bu kısa bilgilendirmelerin arkasından Artık merak edilen başka konulara da geçiş yapalım.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

İster normal doğum isterseniz de prematüre bebeklerde diş çıkarma sürecine denk gelin hiç fark etmez. Çünkü bu dönemlerde hemen hemen her çocuk belirli oranlarda acı çekmekte ve bunu da hırçınlığa vurmaktadır. Ancak hiçbir ağrı ya da acı hissetmeden gayet sakin bir şekilde diş çıkarma sürecini tamamlayanlar da vardır diyebiliriz.

Peki, merak edenler için şimdi de sıra, bebeklerin diş çıkarma belirtilerine gelsin.

  • Sürekli bir huzursuzluk ve hırçınlık hali;
  • Uykuya dalamama yani uyumada güçlük;
  • Agresifleşme hatta bazı çocuklarda saldırgan davranışların artması;
  • Ağlama nöbetleri ve aşırı salya akması;
  • Diş etlerinde hassasiyet, kızarma ve şişlik;

Bu hemen hemen her problemli diş çıkarma süreçlerinde görülen durumların bir listesidir. Bunun içerisine kişiden kişiye göre değişen olumsuz davranışları yani semptomları da ekleyebiliriz. Peki, diş ağrısı ve bu şekildeki huzursuzluk sendromları yaşayan çocuklar nasıl sakinleştirilir? Bu sorunun yanıtını da diğer alt başlık içerisinde sizlere verelim…

Diş Çıkaran Bebekler Nasıl Rahatlatılır?

Prematüre bebeklerde diş çıkarma süreci, normal doğum ile dünyaya gelen çocuklarla aynı olduğu için yukarıda saydığımız hırçınlıkların genel olarak hepsini gözlemleme şansınız yüksektir. Özellikle sizlerin çocuğu daha erken yaşta diş çıkarmaya başladıysa, acı eşiği ve bilinç durumu da devreye gireceği için haliyle verilen tepkiler daha yüksek perde olacaktır.

Ancak bu tip dönemlerde yani diş çıkarma süreçlerinde çocukla inatlaşmak asla bir şeylerin çaresi olmayacaktır. sizin agresifliğinizin de çocuğunuza geçeceğini unutmayın o yüzden daha büyük krizlerin yaşanmaması adına biraz daha rahat olmayı deneyin. Kimyasal içerikli hiçbir ilacı çocuğunuza vermeyin ancak canı çok yanıyorsa işte o zaman doktorunuzla iletişime geçebilirsiniz; belki de bebeklere tamamen zararsız olan bir ilaç önerisinde bulunabilir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Hakkında

Bebekler belirli bir büyümenin ardından diş çıkaracakları o döneme girerler ve döneme girdikleri an bunun huzursuzluğunu sizler de fazlasıyla yaşarsınız. Hem acı çekip hem de dişlerinin kaşınması gibi durumlara kayıtsız kalamayan küçük yaramazlar çareyi daha da hırçınlaşmakta ve ağlama nöbetlerine girmekte bulmaktadırlar.

Burada çocuklar diş etlerinde gömülü olan tam 20 adet dişi çıkarma gayretindelerdir. Ancak bunların hepsinin çıkması o yaş grubu içerisinde değil de tam 3 yaşına kadar sürmektedir. Genel olarak kız bebeklerin, erkek bebeklerden bir miktar daha fazla diş çıkardığı da belirtilebilir.

S.S.S

Bir Bebeğin Diş Çıkardığını Nasıl Anlarız?

Hırçın davranışlar, diş etlerinde kızarıklık ve ağlama nöbetleri varsa çocuğunuzun diş çıkardığını anlayabilirsiniz. Bu sizin için de onun için de oldukça sancılı bir süreç olarak geçebilir.

Prematüre Bebek Büyür mü?

Evet, oldukça geç bir büyüme süreci olsa da prematüre bebekler de büyürler.

İlginizi Çekebilir; 

https://www.dogalsaglik.com/bebeklerde-dis-cikarma-belirtileri/

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.