Prematüre Bebeklerde Dil Gelişimi | Prematüre Bebekler Ne Zaman Konuşur?
Dil, eski çağlardan bu yana insan iletişimini sağlamakta ve bu yüzden de dünya üzerinde pek çok dil türü bulunmaktadır. Dünyaya her gelen birey de o ülkenin dili ne ise onunla eğitime başlıyor, onunla deneyimliyor ve onunla iletişim kurmaya çalışıyor. Oldukça güzel gözlem ve taklit yetenekleri olduğu için pek çok konuda başarı zaten onların ismi gibidir. Erken doğan- doğmayan tüm çocuklar, iletişim kurma becerilerini kendileri kazanmalıdır. Bu zamana kadar pek çok tartışma konusunun açıldığı çocuklarla iletişim hakkında bu yazıda prematüre bebeklerde dil gelişimi ne zaman başlar, etkili öğrenmek ve kavramasını sağlamak gibi konu- sorulara değineceğiz…
İçindekiler
Prematüre Bebekler Geç mi Konuşur?
Prematüre bebeklerde dil gelişimi hakkında tamamen yanlış bilinen bir gerçek ile yazımıza başlayalım. Erken doğanlarda çeşitli sağlık sorunları yaşanmakta evet ancak bunun öğrenme- anlama gibi yeteneklere etki etmediğini söyleyebiliriz. Ancak bazı çocuklar, ne yazık ki beyin kanaması, kalple ilgili sorunlar yaşadığı için haliyle bu onlarda travmatik sorunlar yaşatabilmektedir.
Gelelim prematüre bebeklerin ne zaman konuşmaya başladıklarına… 10 ila 12 ay aralığında tam bir konuşma olmasa da belirli başlı sesler çıkarılmaya taklitler edilmeye başlanmıştır. Ancak bu durumun kişiden kişiye göre değiştiği bir kez daha belirtelim.
Erken Doğanlar Konuşmayı Ne Zaman Öğrenir?
Aslında bu sorunun yanıtını size üst kısımda vermiştik ancak yine de prematüre bebeklerde dil gelişimi konusunu daha detaylı anlatabilmek için yaşına gelene kadar olan süreçlerde sizlere hangi durumların yaşandığını da göstermiş olalım:
- Erken doğanlarda ismin öğrenildiği zaman 6 ila 9 ay aralığındadır. Ancak bu bir kesinlik ifade etmesin çünkü bunun çok tersini gördük, o yüzden açıkçası buradaki süreçlerin kişisel olduğunu söyleyebiliriz.
- Her ailenin iple çektiği o “ anne ve baba “ kelimeleri 10 ila 12 aylıkken söyleniyor bunu da sizlere iletelim.
- Son olarak konuşmayı ve iletişim kurmayı öğrenmiş çocuklar bunu genellikle 13 ila 15 ay arasında yapmaktadırlar.
Ayrıca bilişsel süreç kavramı da yine çocuğun ruh haline, eğitimine, ailede yaşanan olaylara ve arkadaş çevresine bağlı olarak da değişebilmektedir.
Erken Doğanlar Geç mi Öğreniyor?
Prematüre bebeklerde dil gelişimi konusundan sonra sizler tarafından merak edilen bir diğer sorunun yanıtına da değinelim; erken doğan bebekler geç mi öğreniyor. Aslında bunun hiçbir aslı astarı olmadığının ve geç doğan kişinin de geç konuşabileceği algısının yaratılması lazım diyebiliriz. Tabi örnek için sizler de çevrenizi inceleyebilirsiniz. Peki, bilişsel sürecin canlanması için ne yapılması gerekmektedir. Bunun için de şunları deneyebilirsiniz:
- Anne- çocuk ilişkisini en iyi pekiştiren olay çocuğunuzla geçireceğiniz kaliteli zamanları olacaktır.
- İşte bu dönemlerde onunla hem eğitici hem de öğretici oyunlar oynayabilirsiniz.
- Yavaş yavaş bazı nesnelerin isimlerini, sayılarını ya da renklerini öğretebilirsiniz.
- Bu ve bunun gibi hem yaratıcı hem de eğlenceli oyun fikirleri üretebilir ve istediğinizde oynayabilirsiniz.
Peki, geç konuşma durumu söz konuşa olursa ne yaparsınız?
Eğer kızınız ya da oğlunuz 9 aylık olmasına rağmen hala konuşmuyor, anlamsız sesler çıkarıp seslendiğinizde karşılık vermiyorsa o zaman yavaş yavaş bu soruna eğilmeye başlayabilirsiniz.
Erken Doğanların Konuşması İçin Neler Yapılabilir?
Prematüre bebeklerde dil gelişimi biraz daha uzun bir zamanda yani tüm çocuklarda olduğu gibi 9. Ayda başlamıştır diyebiliriz. Tek tük kelimeler ya da daha fazlası ile iletişim kurmaya artık hemen hemen her çocuk başlamıştır diyebiliriz. Ancak sizin çocuğunuzda halen anlamsız sesler ya da isimlere, konuşmalara duyarsız kalma gibi bir durum söz konusu ise o zaman bu sorunu çözebilecek işinin uzmanı bir çocuk doktoru ile iletişime geçebilirsiniz.
Alanında başarılı olan bu tür uzmanlar, belirli bir sebepten dolayı konuşmak istemeyen çocuklara çok daha uygun teknikler ya da sohbet stili ile yakınlık göstermekte, böylece bu sorunu halledebilmektedir.
S.S.S
Prematüre Bebeğin Özellikleri Nelerdir?
Prematüre yani erken doğan çocukların en büyük özelliği zaten budur. Buna ek olarak çok daha kısa boy ve 100 gram gibi küçük bir ağırlıkla dünyaya gelmektedirler.
Erken Doğan Bebekler Yaşıtlarını Ne Zaman Yakalar?
Prematüre olarak tabir edilen bebekler ne yazık ki yaşıtlarını ancak 2 yaşında yakalayabilirler.