Prematüre Babaları | Prematüre Bebeğin Özellikleri Nelerdir?
Prematüre Babaları; Prematüre bebekler, beklenen doğum haftasından daha erken doğan bebekler için kullanılan bir terimdir. Prematüre doğum, bebeğin sağlık sorunları yaşamasına neden olduğu gibi ebeveynlerin psikolojik olarak olumsuz etkilenmesine neden olur. Bu süreçte özellikle babaya büyük sorumluluklar düşmektedir.
İçindekiler
Prematüre Bebekler Ne Zaman Taburcu Olur?
Prematüre bebekler, gelişimini tam olarak tamamlayamadan doğduğu için çeşitli sağlık sorunları yaşayabilir. Her bebekte görülmese de bebeklerin bir kısmında görülmesi mümkün olan komplikasyonlar vardır.
Solunum sorunları, kan şekerinin düşük olması, enfeksiyon riski gibi etkenler, bebeklerin bir süre yoğum bakım ünitesinde kalmasını gerektirir. Bu süreçte bebeklerin bakımları doktor kontrolünde uzman sağlık ekipleri tarafından yapılır.
Prematüre bebeklerin taburcu edilmesi için sağlık sorunlarının giderilmesi gerekir. Bebekler ilk etapta solunum zorluğu yaşar ve çene gelişimi tamamlanmadığı için anne sütü ile beslenemez. Taburcu edilmeleri için anne sütü ile beslenemiyor olmalıdır gerekir.
Araba koltuğuna veya yatağına yatırıldığında nefes alamama, morarma gibi sorunlar yaşayan bebeklerde bu sorunların giderilmesi ardından taburcu edilmesi mümkündür. Taburcu süresi tamamen bebeğin özelliklerine ve sağlık durumuna göre belirlendiği için kesin bir zaman verilmesi zordur.
Erken Doğan Bebekler Nasıl Giydirilmeli?
Erken doğan bebeklerin bakımında dikkat edilmesi gereken birçok etken vardır. Bir süre özel ünitelerde bakımı devam eden bebekler, taburcu edildikten sonra normal doğan bebeklere göre daha fazla bakıma ihtiyaç duyar.
Erken doğan bebeklerin vücut ısıları, normal doğan bebeklere göre daha düşüktür. Bu nedenle prematüre bebekler, daha çabuk üşürler. Bebekler için seçeceğiniz giysiler ilk etapta kalın olmalıdır.
Giysilerin tüylü olmaması, sıklıkla bebek deterjanı ile yıkanması önemlidir. Bebeğinizi banyo yaptırdıktan sonra kalın giysiler giydirmeniz ve başının üşümemesi için bere takmanız gerekir.
Prematüre Bebek Babaları Nasıl Etkilenir?
Beklenen ve hazırlık yapılan süreden daha erken doğum yapmak, hem anne hem de babanın psikolojisini olumsuz etkiler. Doğum süreci ve doğum sonrasında babanın sorumluluğu daha fazladır. Anneye ve bebeği zarar gelme ihtimali, babanın psikolojisini olumsuz etkileyen faktörlerden biridir.
Prematüre babaları eşlerinin ve bebeklerinin yaşadıkları olumsuz durumundan etkilendiği gibi her ikisi ile özel olarak ilgilenmesi gerektiği için daha fazla sorumluluğa sahiptir. Bu süreçte babanın, anneye destek olması anne psikolojisi için önemlidir.
Prematüre doğum yapan kadınlar, zor ve beklemediği süre içerisinde doğum yapması, bebeğini sadece belirli aralıklarda görmesi ve bebeğinin sağlık sorunları yaşamasından dolayı psikolojik olarak yıpranır.
Annenin yaşamış olduğu psikolojik sorunlar, babanın daha fazla etkilenmesine neden olur. Bebek taburcu edildikten sonra babanın hem anne hem de bebekle özel olarak ilgilenmesi gerekir. Zor bir süreç geçiren her iki ebeveyn de bu süreçte psikolojik destek alarak daha sağlıklı atlatabilirler.
Prematüre Bebeklerde Görülen Komplikasyonlar
Prematüre bebekler, gelişimini tam olarak tamamlamadan doğar ve bu sebeple çeşitli sağlık sorunları yaşayabilirler. Her bebekte görülmese de erken doğan bebeklerin büyük kısmında görülen sağlık sorunları vardır.
Erken doğan bebeklerde ilk haftalarda sıklıkla görülen sağlık sorunlarından biri solunum problemleridir. Solunum problemi olan bebekler, özel ünitelerde gözetim altında tutulur ve bakımları sağlık ekipleri tarafından yapılır. Erken doğan bebeklerin solunum problemleri 1 hafta içerisinde tedavi edilebilir.
Prematüre bebeklerde ilk haftada görülen kısa vadeli komplikasyonlar vardır. Bu sağlık sorunlarının büyük kısmı zamanla tedavi edilmesi mümkün olan hastalıklardır. Prematüre bebeklerde komplikasyonlar şunlardır:
- Solunum problemleri
- Kalp hastalıkları
- Beyin kanaması
- Vücut ısısının kontrol edilememesi
- Sindirim sistemi sorunları
- Kansızlık
- Sarılık
- Anemi
- Kan şekerinin düşmesi
- Bağışıklık sisteminin zayıf olması
- Enfeksiyon
Komplikasyon görülen bebekler, sağlık sorunları giderilene kadar hastanede kalmalıdır. Kısa vadede görülen komplikasyonlar, tedavi edilmesi mümkün olan ve bebeklerde kalıcı olmayan hastalıklardır. Prematüre bebeklerde uzun vadede görülmesi beklenen sağlık sorunları da vardır. Bu komplikasyonlar;
- Öğrenme güçlüğü yaşanması
- Görme ve işitme sorunları
- Diş problemleri
- Psikolojik ve davranışsal bozukluklar
- Astım, enfeksiyon hastalıkları gibi kronik hastalıklar
Prematüre bebekler, normal doğan bebeklere göre daha hassas olan ve sağlık sorunları yaşama ihtimali daha yüksek olan bebeklerdir. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarının sağlık kontrollerini düzenli olarak yaptırması önemlidir. Prematüre bebek komplikasyonları, tüm bebeklerde görülen hastalıklar değildir.
Erken doğan bebeklerin beslenme düzenine dikkat edilmesi, cilt bakımı, oda düzeni, banyo düzeni ve uyku düzeni gibi rutin bakımlarının doktorların tavsiye ettiği şekilde yapılması, uzun vadede ortaya çıkabilecek olan komplikasyonları en aza indirmektedir.
Prematüre Bebek Bakımında Nelere Dikkat Edilmeli?
Prematüre bebek bakımı, normal doğan bebeklerin bakımından daha fazla özen gerektirir. Bu nedenle prematüre babaları ve annelerin bebeğin gelişiminde dikkatli olmalıdır. Ebeveynlerin daha fazla sorumluluğa sahip olduğu bakım sürecinde doktor tavsiyesi almak ve psikolojik destek almak sürecin daha sağlıklı atlatılmasını sağlayacaktır.
Oda Düzeni: Bebek odasının temiz olması, sıcaklığının 37-38 C derece olması gerekir. Bebeğinizin odası güneş almalı ve 15 dakikada bir odasını havalandırmalısınız. Enfeksiyon riski yüksek olduğu için odasına bir süre misafir kabul etmemelisiniz.
Kıyafet: Bebeğinizin kıyafetleri ilk etapta kalın, tüysüz olmalıdır. Kıyafetler üzerinde etiket olmamasına dikkat etmeniz ve kıyafetlerini sıklıkla bebek şampuanı ile yıkamanız gerekir. Bebeğiniz çabuk üşüyeceği için kafasına bere takabilirsiniz.
Alt Değiştirme: Prematüre bebeklerin cildi, tüm bebeklerin olduğu gibi oldukça hassastır. Altını değiştirmeden önce ellerinizin temiz olmasına dikkat etmeniz gerekir. Kimyasal içermeyen temizleyici ürünler kullanmanız ve temizliğini önden arkaya doğru yapmanız gerekir.
Beslenme: Bebeğin gelişimi için günde 3-4 kez emzirebilir, doktor tavsiyesi ile ek takviyelere geçebilirsiniz. Biberon ile beslerken bebeğin kafasının 45 derecelik açıda olması ve nefes almasına engel olacak şekilde üstünü kapatmamaya dikkat etmelisiniz.
Prematüre Bebek Anneleri Nasıl Etkilenir?
Prematüre bebek anneleri bekledikleri süreden daha erken bir şekilde doğum yapması, bebeğinin çeşitli sağlık sorunları yaşaması ve bebeğinin yanında olmamasından dolayı psikolojik olarak olumsuz etkilenir.
Anneler bu süreçte, depresyon, anksiyete gibi psikolojik hastalıklar yaşamaya yatkındır. Bu nedenle prematüre babaları eşlerinin sağlıklı bir süreç geçirmesi için destekçi olmalıdır.
Annelerin uykusuzluk sorunu yaşaması, sıklıkla ağlaması ve hüzünlü bir ruh haline bürünmesini, duygu geçişlerini kontrol edememesi, psikolojik olarak sağlık sorunu yaşadığı gösterir.
Psikolojisi etkilenen anneler, bu süreçte destek almalıdır. Destek alınmaması halinde sigara ve alkol kullanımı, beslenme düzeninin sağlanamaması gibi etkiler ortaya çıkabilir ve bebeğin sağlığı daha kötü etkilenebilir.
Prematüre Bebek Babası Nelere Dikkat Etmeli?
Prematüre babaları beklemedikleri bir süre içerisinde doğum yaşanması ve bebeklerinin sağlık sorunu yaşamalarından dolayı psikolojik olarak olumsuz etkilenir. Bu sürede iyi hissetmeme, düzenli beslenmeme, uykusuzluk gibi sorunlar yaşayan babaların, psikolojik destek alması, süreci daha sağlıklı geçirmesini sağlayacaktır.
Prematüre babalarının sorumluluğu, annelerin sorumluluklarından daha fazladır. Babaların hem eşleri hem bebekleri ile özel olarak ilgilenmesi gerekir. Bu nedenle annelerin, babanın yaşadığı stres sebebi ile anlayışlı olması önemlidir.
İlginizi Çekebilir;
Prematüre Bebeklerde Enfeksiyon
5 Aylık Prematüre Bebek Kaç Kilo Olmalı?