Prematüre Bebeklerde Bcg Aşısı Ne Zaman Yapılır | Prematüre Bebeklere Aşı Yapılır Mı?
Düşük doğum ağırlıklı bebeklerde ve prematüre bebeklerde Bcg aşısı ne zaman yapılır konusu, bebeklerin sağlıklı gelişimi için önemlidir. Calmette-Guerin olarak bilinen BCG aşısı, doğumdan sonraki 7 gün içinde uygulanması güvenlidir.
Bunun yanında doğumdan 7 gün sonraya ertelenen aşılarda, herhangi bir soruna rastlanmadığı gibi; meta-analizlerde yara oluşumu ya da tüberkülin deri testi dönüşümü için hiçbir fark görülmemiştir.
İçindekiler
BCG Aşısı Bebek Kaç Kilo Olunca Yapılır?
Tüberkülozun dünya çapında önemli bir sağlık sorunu olarak devam etmesi, dünya nüfusunun ortalama üçte birinin tüberküloz basili ile enfekte olduğu görülmektedir. Bunun yanında her yıl 10 milyona yakın aktif tüberküloz hastası olduğu bilinmektedir.
BCG aşısı yapılırken;
- BCG aşısı; bebeğin gebelik yaşı 34-35. Haftaya ulaşmasında ya da ağırlığı 2bin gramın üzerine çıktığında yapılabilir.
- Doğum ağırlığı 1000 gramdan az ya da gestasyonel yaşları 32 haftadan düşük olan prematüre bebeklerde, ilk aşılama yapıldığında; solunum durması, kalp hızının yavaşlaması ya da morarma görülmesi durumunda, yoğun bakımda en az 48 ila 72 saat arasında gözlemlenmelidir.
Ülkemizde ilk BCG aşısı 1951 yılında ilk dozu, bebek doğar doğmaz şekilde ve toplamda 4 doz uygulamasıyla başlar. 1977 yılında 2 doza indirilen aşı; komplikasyonların daha az olması nedeniyle, ulusal aşı programındaki ilk dozun uygulanması, yenidoğan döneminde 2. aydan itibaren başlar.
Prematüre Bebek Eve Ne Zaman Taburcu Olur?
Yenidoğanların ortalama %30’u doğumda 2bin 500 gram ağırlığındadır. Düşük doğum ağırlıklı bebeklerde immünolojis sistem, zamanında ve normal olarak gerçekleşen doğumlara göre daha az olgundur.
BCG aşısı, ulusal bağışıklama programı kapsamında doğumda yapılır. Prematüre bebeklerde Bcg aşısı ne zaman yapılır konusunda BCG aşısının immünojenisitesi hakkında geniş bilgi yoktur.
Bunun yanında prematüre bebek için hastaneden ayrılmadan önce, bazı gereksinimlerin karşılanması gerekir. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde 3 önemli kriter göz önünde bulundurulur. Buna göre;
- Bebek doğumda ne kadar erken olduğuna bağlı şekilde, vücut ısısının açık bir beşikte, en az 24 ila 48 saat korunup korunamayacağına bakılır.
- Bebeğin ek tüp beslemesi olmadan, tüm beslemeleri biberon ya da memeyle alıp alamayacağına bakılmalıdır.
- Bebeğin sürekli olarak kilo alıp almayacağına bakılır.
Çoğu prematüre bebek, 2 ila 4 hafta önce bu kriterleri karşılar. Ameliyat geçiren, sağlık sorunlarıyla doğan ya da haftalarca solunum makinesi ve oksijene ihtiyaç duyan bebekler daha farklı olacaktır.
Bebeklere Özel Aşılar Ne Zaman Yapılır?
Bebeklerin 2 yaşından önce, ciddi olabilecek 14 hastalığa karşı aşılanması gerekir. 1-2 aylıkken bebeğinizin bazı hastalıkları karşı özel aşılar olması gerekir.
- Hepatit B 2 doz
- Difteri, tetanos ve boğmaca 1 doz
- Haemophilus influenzae tip b hastalığı 1 doz
- Çocuk felci 1 doz
- Pnömomok hastalığı 1 doz
- Rotavirüs 1 doz
Bunun yanında bazen çocuklar, aşılardan dolayı enjeksiyon bölgesinde ağrı ya da kızarıklık gibi hafif reaksiyonlara sahip olabilir. Bu reaksiyonların normal olduğu ve kısa sürede sonra geçtiği unutulmamalıdır.
Tüberküloz Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Tüberküloz; Mycobacterium tuberculosis adlı bakterilerin neden olduğu bir hastalıktır. Bakteri ya da mikrop, çoğunlukla akciğerlere saldırır. Tüberküloz mikropları; böbrek, omurga ya da beyin gibi vücudun herhangi bir yerine saldırabilirler.
Tüberküloz (TB) aşısı; bebeklere ve küçük çocuklara verilen aşılardandır. BCG aşısı da tüberküloz için bir aşıdır. Ancak BCG aşısı, insanları her zaman verem hastalığından korumayacaktır. BCG aşısı olanlar, tüberküloz cilt testi yapıldığında pozitif tepki verebilir.
Tüberküloz hastalığının belirtileri;
- 3 haftadan uzun süren öksürükler
- Göğüste ağrı ve ateşlenme
- Geceleri terleme ve titreme
- İştah kaybının oluşması
- Kilo kaybı, zayıflık ve yorgunluk
BCG aşısı, yeni doğan bebekler için uygulanan ve yan etkisi çok az olan, tüberküloza karşı bağışıklık kazanılması için yapılan bir aşıdır. Lenfatik sistem veya kan yoluyla tüberkülozun yayılmasını önlemek için uygulanır. Aynı zamanda hayati tehlike yaratabilecek menenjit için de tüberküloz aşısı, güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturur.
BCG aşısı; diğer hastalıklar yanında, özellikle tüberküloz önlemek için, doğumdan sonra 2 ay sonra gerçekleştirilir. Birinci aydan 24.aya kadar periyodik aşı takviminde BCG aşısı en ön sıradadır. Bebeğin doğumuyla birlikte, ilk aydan sonra, ikinci ay itibariyle BCG aşısı yaptırılır.
Verem Aşısının Yeri Nasıl Olur?
Prematüre bebeklerde Bcg aşısı ne zaman yapılır konusu, 1990’lı yıllarda 2 ya da 3. Ayda yapılması öneriliyordu. Aşının yapılacağı yer; sol omuz başında ve deri içi enjeksiyon şeklinde yapılır.
Verem aşısı yapıldığında; mercimek büyüklüğü kadar beyaz bir kabartı oluşur. Bu kabartının 5 ila 10 dakika sonra söndüğü ve ateş yapmadığı bilinmelidir. Aşı yerine 2 gün su ya da alkol değdirilmemeli ve elle dokunulmamalıdır.
Tüm aşılarda olduğu gibi BCG aşısında da yan etkiler bulunur ve bu yan etkiler çoğunlukla nadiren görülür. Çoğunlukla hafif olarak atlatılır.
Bazı yaygın yan etkiler arasında;
- Enjeksiyonun yapıldığı yerde ağrı ve akıntı oluşabilir.
- Yüksek ateş ve baş ağrısı görülebilir.
- Enjeksiyonun yapıldığı kolda, koltuk altı bezleri şişebilir.
- Bazı durumlarda aşı; küçük sivilceden daha büyük cilt içi apseye dönüşebilir.
- Çok nadir görülen apse, kemik iltihabı ve yaygın tüberküloz gibi ciddi komplikasyonlar görülür.
Eğer aşı yerinde herhangi bir büyük apse oluşmuşsa; aşıyı yapan kişi tarafından, küçük cerrahi yöntemle müdahale edilerek, apsenin içi boşaltılır. Bazı çocuklar; enjeksiyon bölgesinde bir yara geliştirebilir. Yara iyileştikten sonra, küçük yara izi kalabilir. Bu normal bir durumdur ve endişelenmeye gerek duyulmaz.
Yenidoğan Verem Aşısı Nerede Yapılır?
Verem hastalığına karşı koruma amaçlı vurulan BCG aşısı, aktif olarak kullanılır. Ancak vereme neden olan bakteriye maruz kalındığında; BCG aşısı, bakterinin vücuda girmesini önlemez ve belirli enfeksiyon riskleriyle karşılaşılır.
Yenidoğan verem aşısı; doğumdan 2 ay sonra yapılır. Genel olarak sol omuz başına uygulanan aşının koruyuculuğu ise %80 civarlarındadır. Aşının ortalama 5 ila 15 yıl boyunca koruyuculuğu olduğu söylenir.
Verem Savaş Dispanserleri, aile sağlık merkezlerinde, çocuğun doğumundan 2 ay sonra uygulanan aşı sonrasında; bebeklerde 48 ila 72 saat içinde huzursuzluk yaşanabilir. Ancak bu huzursuzluk kendiliğinden ortadan kalkar ve bebeklerde kalıcı bir hasara neden olmaz.
Bunun yanında BCG aşısı; yetişkinlerde çok iyi çalıştığına dair az kanıtlar bulunur ve 16 yaşın üzerindeki kişilere, nadir olarak yapılır. Sağlık çalışanları, veterinerlik personelleri, mezbaha çalışanları gibi, işlerinden dolayı risk teşkil eden, 16 ila 35 yaş arası yetişkinlere, BCG aşısı yapılabilir.
Verem Testi Nerede Yapılır?
Prematüre bebeklerde Bcg aşısı ne zaman yapılır konusunda, doğumdan 2 ay sonra yapılabilir. Bunun yanında verem mikrobunun vücuda girerek, akciğerlerde yaralar oluşmasına neden olması dolayısıyla, tüberküloz yani verem testi yapılır.
Verem testi yapılırken;
- Kan testi ve deri testi yapılır.
- Cilt testi (PPD testi); cilt altına çok az miktarda, tüberküloz proteini enjekte edilerek yapılır.
- Kan testi için, kan örneği alınarak, bağışıklık sisteminin hastalık nedenini oluşturan bakterilere nasıl tepki verdiği izlemeye alınır.
Tüberküloz hastalığı tanısı için; yapılan cilt ve kant testi, ortalama 2 ya da 3 gün içinde belli olur. Kan testi incelemeleri ise, 24 saat içinde sonuçlandırılır.
Tüberküloz belirtileri arasında;
- Sırt ve göğüs ağrısı
- Özellikle akşamları yükselen hafif ateş
- Gece terlemelerinin oluşması
- Çabuk yorulma ve halsizlik
- Kilo kaybının yaşanması
- Boyun bölgesi lenf bezlerinde büyüme
Tüberküloz; bağırsak boşaltım sistemini, bademcikleri, omurgayı, böbrek ve karın bölgesini etkileyebilir.
İlginizi Çekebilir;
5 Aylık Prematüre Bebek Kaç Kilo Olmalı?
Prematüre Bebek Annesi Psikolojisi
Covid-19 Çin Aşısının Yan Etkileri