Panik Atak Tedavisi | Panik Atağı Yenmek İçin Ne Yapmalı?
Panik Atak Tedavisi; Anksiyete bozukluğu olarak da ifade edilen panik atak, korku hissinin yüksek olması üzerine yaşanır. Bunun yanı sıra ani ve düzenli olarak hissedilen panik duygusuna bağlı olarak ele alınır. Duygunun yüksek ve de ani olması üzerine panik atak tedavisi değerlendirilir ve kişinin bu histen uzaklaşması esas alınır.
İçindekiler
Panik Atak Geçiren Kişi Ne Yapmalı?
Panik atak tedavisi için uzmanlara başvurulması ve gerekli yöntemlere yer verilmesi gerekir. Bunun gibi panik atak geçiren kişi için de belli başlı yöntemlere değinilir ve kendini daha iyi hissetmesi esas alınır. Panik atak anında:
- Yavaşça ayağa kalkmanız ve dik bir şekle bürünmeniz önem arz eder.
- Derin derin nefes egzersizlerine başvurmanız rahatlamanızı mümkün kılar.
Panik atak sırasında düşündüğünüz duyguları sorgulamanız ve sakin kalmanız önem arz eder. Özellikle de düşüncelerin doğru veya yanlış olduğunu ayırt etmek daha iyi hissetmenizi mümkün kılar. Öyle ki yanlış düşünceler üzerine kendinizi kötü hissetmeniz ve de paniğe kapılmanız kaçınılmaz olacaktır.
Panik Atağı Yenmek İçin Ne Yapmalı?
Panik atak zihinde dolaşan yanlış düşüncelerden kaynaklı olarak yaşanabilir. Bunu önlemek tamamen sizin elinizde olup öncesinde zihin durumunun idrak edilmesi önerilir. Panik atağı yenmek için yalnızlık hissinden uzaklaşmanız da önem arz eder. Bu aşamada sevdiklerinizi ve de ailenizi düşünmeniz daha iyi hissetmenizi sağlar.
Panik atak tedavisi yerine anlık önlemlerin üzerinde durulabilir. Şöyle ki sürekli olarak panik atak geçirdiğiniz alanlardan uzak durmanız fayda sağlar. Bunun gibi panik atak sırasında yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesi de gözlerin kapalı olması oluyor. Aksine gözlerin açık tutulması ve de tek bir noktaya odaklanmak ani panik atakların giderilmesinde etkili olacaktır.
Panik Atak İlaçsız Tedavi Edilir Mi?
Ruhsal bir sorun olarak bilinen panik atak için çeşitli tedavi metotlarının üzerinde durulur. Panik atak tedavisi kişinin içinde bulunduğu ruh haline ve de hastalığın seyrine bağlı olarak ele alınır. Bunun için en doğrusu uzmanlar tarafından muayene edilmek ve tedavi yöntemlerine değinmek olacaktır.
Çoğu zaman panik atak ilaçsız tedavi yöntemlerinin üzerinde duruluyor. İlaç kullanmak istemeyen kişilere günlük hayatlarında dikkate almaları gereken hususlar belirtiliyor. İşte bunlardan bazıları:
- Atakları tetikleyen yeme – içme alışkanlıklarından uzak durmanız faydalı olacaktır.
- Dışarıda ya da evde gelen ani panik ataklarına karşı egzersiz yapılması uygun görülür.
Kendinize inanmak ve bu yolla tedavinizi ilaçsız bir şekilde tamamlamanız mümkün olacaktır. Öyle ki panik atak tedavisinde sakin kalmak önem arz eder. Sakinliğinizi korumaya çalışmalı ve içinizdeki korkulardan uzaklaşmaya çalışmalısınız.
Panik Atağı Tetikleyen Şeyler Nelerdir?
Panik atak tedavisi için öncelikle ilaçlara başvurulmaz. Bunun yerine atağı tetikleyen her türlü durumdan uzaklaşmanız gerektiği belirtilir. Nitekim atağı tetikleyen çeşitli nedenlerin üzerinde durulur. Bunlar arasında öne çıkanlar:
- Antidepresan ilaçlardan kaynaklı olarak panik atak nöbetleri yaşanabiliyor.
- Çok sık kafein ya da alkol tüketilmesi de atağın tetiklenmesine neden oluyor.
Sakinleştirici olan ilaçların alınması da atağı tetikleyen unsurlar arasında gösterilir. Panik atağı tetikleyen şeyler nelerdir merak edenlere hızlı soluk alışverişlerinden de söz edilir. Bunun gibi tamamen kişilik yapısından kaynaklı olarak panik atak yaşanabilir ve tedaviye geçilmesi gerekebilir.
Panik Atak Sporla Geçer Mi?
Panik atak tedavisi adına sıklıkla egzersizlerden söz edilir. Şöyle ki kişinin atak sırasında zorlayıcı olmayan egzersizlere başvurması fayda sağlar. Bunun gibi atağın giderilmesinde de spor programlarının bir hayli etkili olduğu belirtilir.
Panik atağa sporun etkisi olarak öncelikle odaklanmaktan söz edilir. Nitekim odaklanma problemi yaşayan kişilerin panik atakları daha hızlı ve tehlikeli bir şekilde seyretmeye başlar. Bunun için haftada 2 – 3 kere spora gidilmesi tavsiye edilir. Öyle ki spor sayesinde odaklanma güçlenir ve kişinin olumsuz her türlü duygu ile düşünceden uzaklaşması mümkün hale gelir. Bunun gibi hem dinç hem de sağlıklı hissetmek panik atakların azalmasını sağlayacaktır.
Panik Atak Tedavisi Kaç Seans Sürer
Panik atak tedavisi için kişinin genel durumu değerlendirilir ve bunun üzerine ilaç tedavisinin üzerinde durulabilir. Aynı zamanda psikoterapi uygun görülebilir ve birkaç seans neticesinde kişinin eski sağlığına kavuşması mümkün olabilir. Panik atak tedavisi seansları adına:
- Nefes egzersizleri ve de psikoterapi gibi ayrı tedavi metotlarına değinilir.
- En az 6 ile en fazla 12 seans üzerine tedavinin tamamlanması mümkün olabilir.
Tedavi metotlarını ve de sürelerini kişinin genel durumu etkiler. Öyle ki bilişsel davranışçı olacak şekilde ayrı tedavi yöntemlerine değinilebilir. Bu yöntemlerin kişiden yarattığı etkilere bağlı olarak seanslara netlik kazandırılır.
Panik Atak Düzelir Mi?
Ani bir şekilde paylaşan panik atakların geçme süresi kişiden kişiye farklılık gösterir. Önce 10 dakikalık süreç içerisinde şiddetli hale gelebilir. Ortalama 30 dakikaya kadar ise hafiflemeye başlar ve kontrol altına alınabilir.
Nadir de olsa panik atakları 1 saat yakın süredir yaşayanlar mevcut durumda. Bu gibi durumlarda ayrı tedavi yöntemlerine değinilir ve birkaç seansa ihtiyaç duyulur. Panik atak düzelir mi sorgulayanlara:
- Doğru tedavi yöntemleri üzerine kontrol altına alınır.
- Uzun ve şiddetli panik atakların giderilmesi sağlanır.
İlginizi Çekebilir;
Panik Atağa İyi Gelen Yiyecekler | Ne Yenir?
Anksiyeteye İyi Gelen Yiyecekler | Ne Tüketilmelidir?
Baş Ağrısı Nasıl Geçer İlaçsız | Baş Ağrısı Sebepleri Nelerdir?