İnsülin Direnci Tedavisi | İnsülin Direnci Tamamen Geçer Mi?
İnsülin direnci tedavisi, insülin direncinin yol açtığı çeşitli hastalıklarında tedavi edilmesini sağlıyor. İnsülin direnci; kandaki glikozun kullanılamaması durumudur. Kaslar, karaciğer ve vücuttaki yağ hücrelerinin insülüne doğru tepki verememesi durumunda oluşur. Bu direnç doğru beslenme yöntemleri ile yönetilebilir.
İçindekiler
İnsülin Direncini Düşürmek İçin Ne Yapılmalıdır?
İnsülin direncini dengelemek için en ideal yöntem Omega 3 tüketimidir. İçerdiği yağ asitleri ile insülin direncinin dengelenmesine katkı sağlar. Taze sebze tüketimi ve özellikle salatalarda kullanılan omega 3 değerleri ile vücut değerleri normale dönebilir.
Balık tüketiminde özellikle somon yemeniz, insülin direnci tedavisi edilmesine katkı sağlar. Keten tohumu, insülin direnci için önemlidir. Yoğurt veya salata ile birlikte tüketilmesi önerilir. Ceviz içerisinde bulunan doğal formlar ile besin sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
İnsülin Direnci İçin Hangi İlaçlar Kullanılır?
İnsülin direnci için kullanılan ilaçlar, hastanın kronik hastalıklarına ve genel sağlık durumuna göre verilir. Bu kategoride en çok kullanılan ilaçlar arasında;
- Biguanid içerikli ilaçlar
- Sulfonilüre grubu ilaçları
- Meglitinid içerikli Nateglinid ve Repaglinid türü ilaçlar
- Tiazolidindion grubundan Pioglitazon, Rosiglitazon gibi ilaçlar
Kullanılır. İnsülin direnci tedavisi için doğal beslenme yöntemleri önerilir. Alınan besinlerin insülin üretimini artırması temel hedeftir. Pankreasın kandaki glukoz oranlarının dengelenmesi ve hücrelerde oluşan direncin kırılması için insülin üretimini artırması, kan şekerinin de düşmesine neden olur.
İnsülin Direnci Kendiliğinden Geçer mi?
İnsülin direnci kronik bir hastalık değildir. Çeşitli dönemlerde görülebilir veya önlemi alındığında geçer bir durumdur. Vücuttaki insülin değerlerinin düzenlenmesi, sağlıklı ve dengeli beslenme ile insülin direnci kendiliğinden geçebilir. İnsülin direnci belirtilerini değerlendirerek, insülin direnci olup olmadığını anlayabilirsiniz. Ancak mutlaka doktora başvurulmalıdır
- Cilt pigmentlerinde koyulaşma
- Ciltte aşırı yumuşama
- Aşırı ve hızlı şekilde kilo artışı
- Zayıflama problemleri
- Regl düzensizliği
- Vücutta aşırı tüylenme
- Uykuda dinlenememe ve yorgun uyanma
- Düşük enerji
- Algı güçlüğü, odak ve konsantrasyon bozukluğu
- Yemek sonrası uyuklama
- Üşüme ve soğuk ter atımı
- Dirençsizlik
- El- ayak titremesi
- Sık yeme, sık acıkma, sık lokma
- Halsizlik ve baygınlık hissi
Gibi belirtilerin yanı sıra sık sık tatlı krizlerinin tutması, insülin direnci tedavisi almanızı gerektiren belirtilerdir.
İnsülin Direnci Neden Yüksek Olur?
İnsülin direnci tedavisi, kişiye özgü olarak uygulanır. Yaşam koşulları ve genetik faktörleri değerlendirilerek tedavi programı hazırlanır. Hareketsizlik, insülin direncini meydana getiren en önemli faktörler arasındadır. Yüksek kalorili beslenme insülin direncinin yüksek olmasını etkiler.
İnsülin direnci tedavilerinde tıbbi beslenme programı uygulanır. Egzersizler ve beden hareketlerinin artırılması desteklenir. Yaş, cinsiyet ve genel sağlık durumu, tedavi yöntemini belirler. Beslenmenin tamamıyla dengeli ve yeterli şekilde yapılması gerekir. İnsülin direnci diyet programı uzman tarafından hazırlanır ve hareketli yaşamla birlikte uygulanarak, hızlı şekilde tedavi edilmesi sağlanır.
Insülin Direnci Olanlar Ne Yemeli Ne Yememeli?
İnsülin direnci diyeti, her kişiye ayrı olarak uygulanır. Kalp, tansiyon, şeker gibi hastalıkları olan veya özel diyetleri bulunan kişilere, yaşları ve cinsiyetlerine göre besin programı hazırlanır. İnsülin direnci olanlar için dengeli ve yeterli beslenme önemlidir. Bu tedavi yönteminde;
- Kısa süreli şok diyetler kesinlikle uygulanmamalıdır
- İnsülin direnci tedavisinde beden ağırlığının 6 aylık periyotlarda azaltılması hedeflenir. Günlük kalori ihtiyacı 400 ila 100 kalori olarak alınmalıdır
- Her hafta 0,5 ila 1 kilo kadar kilo azaltılması hedeflenir. 6 ay içinde ağırlığın % 5 ila 10’unun azalmış olması temel hedeftir.
- Bu tedavi diyetinde 4 ila 6 öğün uygulanır. Tüm öğünlerde dengeli beslenilmesi için sık tekrar sağlanır.
- Protein alımı günlük olarak tüm besinlerin %20 ila 35’ini oluşturacak şekilde alınmalıdır. Aynı oranda yağ alınmalıdır.
- Günlük kalorinin %50 ila 65 oranı ise karbonhidrat alımı ile yapılmalıdır.
Tam tahıl ürünleri ve baklagiller insülin direnci tedavisi için destekleyicidir.
İnsülin Direnci Olan Şeker Hastalığı mıdır?
Şeker hastalığının başlangıç seviyesi olarak değerlendirilebilir. İnsülin direnci olan elbette şeker hastası değildir. Ancak hastalığın tedavi edilmesi ve diyabet hastalığına dönüşmesi önlenmelidir. Bedende aşırı derecede insülin salgılanması, pankreasın zorlanmasına neden olabilir. Bu durum pankreasın çalışmasını etkileyebilir.
İnsülin temel olarak glikozu hücre içine sokarak çalışır. Karaciğer, kas ve dokularda insülin duyarlılığı olmadığı için glikoz hücrenin içinde değil, dışında kalır. Bu durumda vücutta insülin salgılanır ancak belirli bir noktadan sonra kişide acıkma hissi oluşur. Bu durum daha çok karbonhidrat ve daha çok tatlı yeme isteğine yönlendirir ve vücut değerlerinde orantısız salınımlar başlar.
İnsülin direnci tedavisi uygulanmadığında damar sertliği ve obezite oluşur. Sürekli acıkma ve yeme isteği, kişinin kontrolsüz şekilde kilo almasına neden olur. Ayrıca iç organlarda yağlanma, karın bölgesinde yağ oranının artması ve beraberinde farklı
İnsülin Direnci Şeker Hastalığına Dönüşür mü?
İnsülin direnci tedavi edilmezse, şeker hastalığına dönüşebilir. Karaciğer, yağ ve kas dokusu bölgelerinde insülin duyarsızlığı gelişmesi nedeniyle, insülin direnci oluşur. Direncin oluşması demek, kandaki şekerin enerjiye dönüşmemesi anlamına gelir.
Kandaki şekerin en üst seviyelerde olması, zamanla metabolik sendrom oluşmasına neden olur. Dolayısıyla tip 2 diyabet yani şeker hastalığına dönüşebilir. İnsülin direnci tedavisini beslenmenizle birlikte destekleyerek, daha ileri boyutlarda hastalıklara dönüşmesini önleyebilirsiniz. Profesyonel destek almak, egzersiz yapmak, bedeninize yapacağınız en iyi yatırımlardır.
İlginizi Çekebilir;
Diyabete İyi Gelen Besinler | Ne İyi Gelir?
Aralıklı Oruç ve Sirkadiyen Ritim