Kortizon Tedavisi | Kortizon Tedavisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Kortizon tedavisi; böbrek üstü bezinde salgılanan stres etkisinin, azaltılması ve vücuttaki tahribatının önlenmesi için uygulanır. Kortizon bir çeşit hormondur ve beyin hücrelerinin korunması için tedavi edilmesi şarttır. Fazla salgılandığında sinir hücrelerinin ölmesine neden olur. Yani kısaca kortizon, böbrek salınımını dengeleyen bir hormondur.
İçindekiler
Kortizon Tedavisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Pek çok hastalığın tedavi edilmesinde kortizon tedavisi uygulanır. Tedavi süresince kilo alımı veya vücutta fazla tüylenme olabilir. Ancak bu tedavi sonrasında geçen bir durumdur. O nedenle kortizon tedavisinin alınması önemlidir. Kortizon tedavisinin uygulandığı alanlardan bazıları şu şekildedir;
- Astım ve solunum yolu hastalıkları
- Alerjik hastalıklar
- Sedef ve egzama gibi cilt hastalıkları
- Gut
- Anemik tedaviler, adrenal yetmezliği
- Atrit ve romataid
- Osteoartrit hastalıklarında
- Kanser hastalıklarında
- Ülseratif klit
- Tendon ve eklem iltihapları tedavisinde
- Tendinit
- Lupus
Gibi hastalıkların tedavi sürecinde kortizon uygulanır. Kortizon tedavisi uygulanan hastalıklarda iğne, enjeksiyon, oral yolla veya krem ile tedaviler uygulanır.
Kortizon Kalbe Zarar Verir mi?
Kortizon vücutta tuz tutumuna neden olur. Ayrıca su tutulmasına yani bedende ödem oluşmasına neden olur. Kortizon kalbe zarar verebilir. Hipertansiyon hastaları ve böbrek hastalarında ciddi sorunlar meydana getirebilir. Kişilerde bu hastalıklar yoksa da risk oluşturabilir. Ayrıca kortizon, kalp yetmezliğine neden olabilir veya kalp hastalığı olan kişilerde çeşitli riskler oluşturabilir.
Kortizon tedavisi, hastalık türüne bağlı olarak uygulanır. Enjeksiyon yöntemiyle genellikle haftada bir uygulama yapılır. Yani iğnenin etkisi 7 gün sürer. Kortizonlu krem kullanımlarında uzun süre uygulama yapılmaz. Derinin incelmesine neden olduğu için birkaç günden fazla uygulama önerilmemektedir.
Kortizon Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kortizon tedavisi nedeni ve tedavi yöntemine bağlı olarak kortizon tedavi süresi değişkenlik gösterir. Vücuttaki ödemin atılması için yapılan iğneler 1 haftalık olarak uygulanır. Hem ağrı ve acının azaltılması hem de etkili tedavi uygulanması için 7 gün boyunca etkilidir.
Kortizon tedavisi lokal olarak uygulanır. İğne yapılan bölgeden çok fazla dağılım olmaz. Bedenin diğer kısımlarına çok az bir miktar dağılım görülür. Kortizon uygulanan bölgede depo edilme özelliği bulunur. Kortizon tedavisi hastalığın türüne göre 6 hafta veya 6 ay sürebilir.
Kortizon İğnesi Ne Kadar Süre Etki Eder?
Kortizon iğnesi kristal yapıdadır. Uygulandığı bölgeye anında etki etmeye başlar ve iğne yapıldığı günden itibaren 7 gün boyunca etkili olur. Kortizon iğnesi, hastalığın türüne göre uygulanır ve tedavi süresi boyunca yapılır.
Vücuda dağılımı olmadığı için depo özelliği gösterir. Hızlı etkileşimi ile ortalama bir hafta süresinde bölgesel olarak uygulandığı bölgede kalır.
Kortizon Nedir ve Zararları Nelerdir?
Kortizon vücut tarafından üretilen doğal bir hormondur. Böbrek üstü bezi kabuğu tarafından üretilen salgıların, sinir sistemine zarar vermemesi için üretilir. Kortizon ideal oranda üretilmediği durumlarda, bedende hastalıklar ve çeşitli rahatsızlıklar görülebilir. Doğrudan beyin sistemine etki eden bir yapısı vardır. Dolayısıyla az üretim olduğunda dışarıdan takviye olarak alınır.
Kortizon zararları, azlığı veya çok üretilmesiyle alakalı hastalıkların baş göstermesine neden olur. Kortizon ilaçları, vücuttaki iltihabın azaltılması için kullanılır. Antialerjik ve bağışıklığı dengeleyen ilaç türüdür. Kortizonun az üretilmesi durumunda bedende şişlikler artar. Bu şişlikler ödem veya iltihap olarak adlandırılır.
Kortizon tedavisi için uygulanan ilaç ve iğneler, iltihabın baskılanması ve kortizon üretiminin dengelenmesi için yapılır.
Kortizon İçeren İlacı Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kortizonlu ilaçları kullanırken, doktorun önerdiği şekilde kullanılmasına özen gösterilmelidir. Belirlenen gün ve dozajda kullanılması, vücutta farklı tahribatların önlenmesi adına gereklidir. Kortizon ilaçları vücutta aşırı tüylenme yapabilir fakat tedavi sonrası kendiliğinden dökülür. Kortizonlu krem kullanımında uzun süre kullanılmamasına ve bölge dışına taşmamasına özen gösterilmelidir. Zira ciltte incelmeye neden olur.
Kortizon tedavisi devam ederken beslenme ve uyku düzenine de özen gösterilmelidir. Beslenmenizde dikkat etmeniz gereken unsurlar şöyledir;
- Bedende ödem oluştuğu için bu dönemde tuzsuz veya çok az tuzlu beslenmeye özen gösterin
- Kan şekerinin dengelenmesi için hızlı sindirim özelliği bulunan gıdaları tüketmeyin
- Lifli gıdalara ağırlık vermek önemlidir.
- Taze sebzeler tüketmek ve meyve tüketimini artırmak, tedavi sürecinin hızlanmasına katkı sağlar
- Kalsiyum değerlerinizi yükseltmeniz ve bol egzersiz yapmanız tedavi sürecinde önerilir.
Kortizon Tedavisi; Kortizol Hormonu Ne İşe Yarar?
Stres hormonu olarak bilinen kortizol, bedenin psikolojik zırhı olarak değerlendirilebilir. Baskı, korku ve tehdit altında bedenin ürettiği bir dengeleme hormonudur. Stres yönetiminden sorumlu ana steroid hormonu olarak tanımlanır.
Kortizol hormonu doğal ve koruyucu bir hormondur. Bağışıklık sisteminin güçlü kalmasını sağlarken, tansiyon ve kan şekerinin ideal dengede olmasını sağlar. Üretimin artması halinde beden dengesini bozabilir. Kortizon tedavilerinde kortizol hormonu fonksiyonları önem kazanır. Kortizon ilaçlarının ideal oranda alınması, kortizol salınımının da dengeli devam etmesini sağlar.
Kortizol dengesinin bozulması halinde; uyku bozuklukları, stresli halle, duygu durum bozuklukları, kilo alma, diyabet ve tansiyon hastalıkları görülebilir. Kortizol hormonunun bedene katkıları şöyle sıralanabilir;
- Kan basıncının ideal sürekliliği
- Enfeksiyonların önlenmesi
- Bağışıklığın dengeli ve düzenli kalması
- Bedenin savunma sistemini antikor üretimiyle sürdürmek
- Zihin ve hafızanın korunması
- Bedendeki tuz ve su oranının dengelenmesi
- Uykunun düzenlenmesi
Gibi görevleriyle, bedenin ürettiği en faydalı hormonlardan biridir. Stres veya kortizon tedavisi ilaçları nedeniyle kortizol üretimi, dolayısıyla fonksiyon bozuklukları ortaya çıkabilir. Kortizol ayrıca; protein/ karbonhidrat/ yağ kullanımını en ideal biçimde dengeler ve düzenler.
İlginizi Çekebilir;
Strese İyi Gelen Yiyecekler | Ne Yenir?