Skolyoz Tedavisi | Skolyoz Nasıl Tedavi Edilir?
Skolyoz Tedavisi; Omurga rahatsızlığı olarak adlandırılan skolyoz, omurganın sağ veya sol tarafına eğrilmesiyle, ağrı ve hareket kısıtlamasına neden olmaktadır. Skolyoz tedavisi son evrede ameliyatla tedavi edilebilir. Ancak hafif skolyoz rahatsızlıklarında fizik tedavi ile egzersiz yapılması omurganın şeklinde değişiklikler olmasını sağlayacaktır. S şeklinde görülen skolyoz, ileri derece olan ve aşırı ağrıya neden olan rahatsızlıktır.
İçindekiler
Skolyoz Hastalarının Yapmaması Gerekenler
Skolyoz hastalarının, bel ve sırt duruşlarını düzeltmeleri, kambur ve öne doğru durmamaları gerekmektedir. Yanlış bilinen bilgiler arasında ağır çanta taşımak veya ağırlık kaldırmak skolyoza neden olmamaktadır. Sırt kaslarının çocukluktan yanlış gelişimi ve yanlış duruş nedenlerinden kaynaklanan ergenlik döneminde belirlemeye başlayan skolyoz tedavisi için fizik tedavinin erken dönemde uygulanmaya başlaması önemlidir.
Skolyoz Belirtileri Nelerdir;
- Skolyoz omurganın eğri olmasından kaynaklanan denge bozukluklarına neden olmaktadır.
- Bacakta, kollarda ve gövdede orantısızlıklar görülmektedir.
- Öne eğrilmiş sırt çıkıntıları ‘’ hafif kambur görünüm’’ olabilmektedir.
- Yana doğru eğrilik ve orantısız duruş sık rastlanan belirtilerdir.
- Dik durmada zorluk ve sırt ağrısı
- Sırtta ciddi anormallikler ileri safhalarda gözlemlenmektedir.
Ameliyatsız Skolyoz Tedavisi
Ameliyatsız skolyoz tedavisi, hastanın düzenli egzersiz yapması ve fizik tedavi desteği almasıyla mümkün olacaktır. Skolyoz derecelerine göre ameliyatsız tedavi olanakları da değişmektedir. 20 dereceye kadar spinal asimetrik bozuklukta ve skolyozda ameliyatsız tedavi uygulanabilir. Hastanın günlük düzenli olarak egzersiz yapması ve fizik tedaviyle omurga hareketlerini düzenlemesi, duruş egzersizleriyle kambur durmaması gerekmektedir.
Fiziksel olarak tedavi olan hastaların skolyoz rahatsızlıkları tamamen geçmemektedir. Skolyoz röntgeniyle ilk aşamada egzersiz programı düzenlenir ve şiddetli vakalarda ameliyat olması gerekir. Egzersizlerin amacı tamamen hastanın omurgasını güçlendirmek ve kaslarla duruşunu düzenlemektedir. Zamanla ilerleme olmaz ve hasta ağrı çekmeden yaşamına devam edebilir.
Yetişkinlerde Skolyoz Tedavisi
Yeni nesil skolyoz tedavisi korse ve fizik tedaviyle ameliyatsız bir şekilde uygulanmaktadır. 20 dereceye kadar olan skolyoz rahatsızlıklarında hastanın fizik tedaviyle belirtilerin azalması sağlanabilir. Ancak 40 dereceye kadar S görünümlü omurga rahatsızlıklarında ameliyat kaçınılmaz olabilmektedir. Çocuklarda ve yetişkinlerde uygulanan tedavide, zaman içindeki eğrililerin düzelmesi için evdeki egzersizlere de dikkat edilmesi, düzenli olarak uygulanması önemlidir.
Düzenli kontroller ve egzersizlerle hasta ameliyat evresine gelmeden duruş düzenlemesiyle, egzersizlerle birlikte ağrılarını hafifletebilir. Dışarıdan görülen skolyoz rahatsızlıklarında son çare olarak cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulacaktır. Uzmanla görüşerek, eğriliğin artışı ve hastanın rahatsızlıklarının artmasına göre yeniden bir tedavi çizelgesi oluşturulabilir, egzersiz programı yazılabilir.
Skolyoz Fiziki Tedavi
Skolyoz fizik tedavi ile hafifletilebilen ve ağrıların azalması sağlanan omurga rahatsızlıkları arasında yer almaktadır. Fizik tedavi yöntemi kullanılarak hastanın tamamen skolyozdan kurtulması mümkün değildir. Ancak dik duruş egzersizleri, kol ve sırt egzersizleriyle, sırt ve bel bölgesinde kasların çalışması sağlanır.
Ağrılı ve sancılı bir süreç olan skolyoz, Schroth metoduyla tedavi edilebilmektedir. 3 boyutlu deformite olmuş omurga için kullanılan vücut dengesi sağlamak için fizik tedavide uygulanan bir denge düzenleyici egzersizdir. Duruşun düzenlenmesi için günlük hayatta devamının sağlanması ve sırt kaslarının güçlendirilmesi önemlidir.
Skolyoz Egzersizle Geçer Mi?
Skolyoz tamamen geçebilen bir rahatsızlık olmamakla birlikte, omurganın sağlıklı görünümüne kavuşması için erken teşhis oldukça önemlidir. Skolyoz ağrıya neden olan ve duruş bozukluklarının ileri safhada olduğu durumlarda fizik tedaviyle birlikte hastanın günlük egzersiz rutinini yerine getirmesi önemlidir. Omurga eğriliğinin derecesine bağlı olarak 10, 20 ve 40 derece olan omurganın fiziksel görünümündeki değişiklikler röntgen ile takip edilerek, aylık ve yıllık olarak yeni tedavi düzenlemeleri yapılmaktadır.
Ameliyat ile omurganın düzeltilmesi de tedavi yöntemleri arasında bulunmaktadır. Hastanın omurgasını dik duracak konuma getirerek, özellikle S görünümü platin takılarak tedavi edilmektedir.
Skolyoz Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?
Skolyoz hastalarının dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan biri yatış ve duruş pozisyonlarıdır. Omurganın duruşuna göre ortopedik bir yatak alınması, hastanın düzenli egzersiz yapması ve kambur durmamaya özen göstermesi önemlidir. Ağırlık taşımak ve yataktaki pozisyonu iyi ayarlayamamak zaman içinde ağrıların artmasına neden olacaktır.
Skolyoz tedavisi sırasında düzenli egzersiz yapması, sırtı yüksek ve bel boşluğunu dolduran sandalyeler kullanması gerekmektedir. Aşırı kilo almamalı ve günde 2 saatten fazla masa başında zaman geçirmemelidir. Düzenli spor ve egzersizlerle ağrılarını hafifletecektir.
Skolyoz Ağrı Yapar Mı?
Skolyoz omurganın bütün sinir sistemini etkiler, hastalarda genel olarak sırt ağrısı ve bel ağrısı gözlemlenir. Kol ve bacaklara da yer yer vuran hafif sancılar olacaktır. Egzersizlerle ve fizik tedaviyle ağrıların hafifletilmesi mümkündür. Hasta zaman içinde düzenli spor ve egzersizlerle ağrılarını hafifletebilmektedir.
İlginizi Çekebilir;
Covid-19 Mide Bulantısı Yapar Mı?