Bebeklerde Egzama | Bebeklerde Alerjik Egzama Tedavisi

25.04.2021
1.171
Bebeklerde Egzama | Bebeklerde Alerjik Egzama Tedavisi

Egzama bir diğer adıyla apotik dermatit, genellikle bebeklik ve erken çocukluk döneminde ortaya çıkan dermal hastalıklardan biridir. Genellikle alerji ya da bakterilerden kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda hassas cilde sahip bebeklerde kullanılan sabunlardan çamaşır deterjanlarına kadar birçok etken bebeklerde egzama görülmesine zemin oluşturmaktadır.

Egzama genellikle kendine ait belirtilere sahip, yüzeysel olarak bakıldığı zaman anlaşılabilen bir cilt hastalığıdır. Bu hastalıktan çocuklar genellikle %10-15 oranında etkilenmektedir. Ancak çözümü ise geçicidir. Kimi zaman çocuklarda ortadan tamamen kalktığı görülse de tekrar görülebilmesi beklenen bir durumdur. Tedavinin kalıcı olması için egzamanın altında yatan neden bulunmalı ve bu neden ortadan kaldırılmalıdır.

Tüm tedavilerin dışında bebeğinizin egzamaya yakalanma riskini düşürmek için ise uygulayabileceğiniz yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerin başında cildin temizliği ve doğru şekilde nemlendirilmesi büyük önem taşır. Bebeğinizi ılık su ile yıkamalı, en fazla 2 günde bir olacak sıklıkta yıkama işlemini gerçekleştirmeli, kullandığınız su ve sabuna dikkat etmelisiniz. Bebeğinizi yıkadıktan sonra ise uygun yağlar ve nemlendiriciler ile cildini nemlendirmelisiniz.

Bebeklerde Egzama Nasıl Geçer?

Bebeğinizde egzama belirtileri var ise dikkat edeceğiniz belirli unsurlar ile belirtileri ortadan kaldırabilirsiniz. Eğer bebeğinizde bir kere egzama oluştu ise bu unsurların çoğuna bebeğiniz büyüne kadar dikkat etmelisiniz.

  • Bebeğinize çok sıkı kıyafetler giydirmemelisiniz. Sıkı kıyafetler egzamaya temas ederek kaşınma hissini artıracak ve bebeğinizi huzursuz edecektir.
  • Yünlü ya da terletici kıyafetlerden uzak durmalısınız. Eğer bebeğinizin egzaması var ise egzama mümkün olduğu kadar ter ile temas etmeden nemli kalmalıdır.
  • Bebeğinizi temizlerken cildi kurutmayan, tahriş etmeyen sabunlar tercih etmelisiniz.
  • Bebeğinizin cildini düzenli olarak nemlendirmelisiniz. Bunun için ise bebeğinizin cildine uygun bir nemlendirici tercih etmelisiniz. Doktorunuz bebeğiniz için en iyi nemlendirici tipini önerecektir.
  • Bebeği beslerken kullandığınız yiyeceklere dikkat etmelisiniz. Bebeğin herhangi bir alerjisi olmasa dahi yumurta, soya, buğday, inek sütü, balık, domates, fıstık gibi ürünler egzamanın şiddetlenmesine neden olabilmektedir. Eğer şüphelendiğiniz bir gıda var ise bunu doktorunuza danışarak bebeğinizin diyet listesinden çıkarmalısınız.
  • Cilt temizliği egzama için son derece önemlidir. Bebeğinizi mutlaka belirli aralıklarla yıkamalı, yıkarken de iyice durulanmasına özen göstermelisiniz.
  • Bebeğinizin egzama şikayetleri geçene kadar yaşına uygun olacak şekilde doktoru tarafından önerilmiş kortizonlu ya da kortizonsuz tedavi edici kremleri kullanmalısınız.
  • Bebeğinizin kaşınması ve kaşınma sonucunda egzama yarasının daha bir kötü hal almaması için kaşınmayı önleyici şurup ya da krem kullanmalısınız.
  • Bebeğinizi çok sıcak su ile yıkamamalısınız. Sıcak su cildi kurutacaktır.

Tüm bu unsurlara dikkat etmeniz sonucunda bebeğinizin egzama problemi ortadan kalkacaktır. Ancak bebeğinizin egzama probleminin kalkmasının ardından cilt bakımına devam etmek egzamanın tekrarlamasını önleyecektir.

Bebeklerde Alerjik Egzama Nasıl Geçer?

Bebeğinizin alerjik egzaması var ise bu egzamanın ortadan kaldırılması için uygulamanız gereken birtakım unsurlar bulunmaktadır;

  • Öncelikle bebeğinizin egzamasını tetikleyen alerjen ortadan kaldırılmalıdır. Alerjen ortadan kaldırılmadığı sürece egzama gitmeyecek aksine gittikçe kötü bir hal alacaktır.
  • Yeni alınmış kıyafetler asla yıkanmadan bebeğinize giydirilmemelidir.
  • Bebeğiniz bu süreçte istemeden kaşınacaktır. Egzamanın yara almasını ya da bebeğinizin cildinin tahriş olmasını engellemek için bebeğinizin tırnaklarını mutlaka kısa tutmalısınız.
  • Bebeğinizin cildine uygun bir güneş kremi tercih etmelisiniz.
  • Doktorunuz tarafından önerilmiş kaşınmayı önleyen ve cildi onaracak kremleri talimatlara uygun olarak kullanmalısınız.
  • Aynı zamanda enfeksiyonu önleyecek ilaçları da düzenli olarak kullanmalısınız.
  • Bebeğin cildi her zaman yeterince nemlendirilmelidir. Ancak bu nemlendiricilerde bebeğinize uygun bir nemlendirici tercih etmelisiniz. (Zeytinyağı nemlendirmek için uygun değildir.)
  • Egzama için bitkisel sunulan karışımların tıbbi açıdan hiçbir dayanağı yoktur. Bu nedenle bu yöntemleri denemek için doktorunuza danışmalısınız.

Tüm bunların doğrultusunda bebeğinizde görülen alerjik egzama ortadan kalkacaktır ancak alerjenin yeniden bebek ile temas etmesi durumunda egzama kendini tekrar edebilir.

Bebeklerde Alerjik Egzama Tedavisi

Bebeklerde egzama tedavisi için doktorunuzun size verdiği ilaçların yanında sizin de evde uygulayacağınız yöntemler bulunmaktadır. Ancak evde uygulanan yöntemler kesin ve kalıcı bir çözüm olmayacağı için doktora gitmek kaçınılmazdır. Doktorunuza danışarak kullanabileceğiniz ilaçlar;

  • Tropikal nemlendiriciler: Bebeğinizin cildine uygun bir nemlendirici tercih ederek bebeğinizin cildinin kuru kalmasını engelleyebilirsiniz.
  • Tropikal steroidler: Özellikle cildin döküntü görülen bölgelerinde bu ilaçlar tedavi amacıyla kullanılabilmektedir.
  • Tropikal Arti-iflamatuar ilaçlar: Genellikle kaşıntı ve döküntünün giderilmesinde streoidlerin başarısız olması durumunda tercih edilmektedir.
  • Islak sargı terapisi: Eğer bebeğinizin egzaması son derece ağrılı ve şiddetli ise öncelikle egzamalı cilt mümkünse 15-20 dakika ılık suya batırılarak beklenir. Bunun ardından cilt yavaşça kurulanır. Bebeğinize doktor verilen egzama kremi uygulanır ve bebeğin egzamalı bölümü ılık ıslak bir bezle sarılır. Ardından kuru bir kıyafet geçirilir.

Tüm bu yöntemlerden önce öncelikle bir doktor ile görüşmelisiniz. Bunun ardından bebeğinizin alerjisi olan nesne tespit edilecektir. Alerjik egzamanın tedavi edilmesi için en önemli faktör alerjenin ortadan kaldırılmasıdır.

Tüm bu yöntemlerin dışında ise diğer insanlardan duyulmuş bitkisel tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu bitkisel tedavi yöntemlerinden kasıt dışarıda satılan bitkisel kremler değildir. Organik ürünler ile cilde zarar vermeden gerçekleştirilen tedavi yöntemleridir. Ancak bebeğiniz için normal kremlerin yanında bitkisel tedavi de uygulamak istiyorsanız doktorunuza danışarak doğru bir tedavi ritüeli hazırlayabilirsiniz.

Bebeklerde Atopik Egzama Ne Zaman Geçer?

Eğer bebeğinizin apotik egzaması varsa, çocukların çoğunda görülen bu egzama belirtileri ilk 3 yaş içerisinde ortadan kalkmaktadır. Ancak bu oran %80 civarındadır. Nadiren bebeklerde ileri yaşlarda da apotik egzama belirtileri görülmeye devam edilebilir. Ya da apotik egzama ortadan kalktığı halde ileriki yaşlarda yeniden kendini gösterebilir. Bu nedenle bebeğinizin belirtileri geçse bile;

  • Bebeğinizin cildinin yeterince nemli olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Egzama sırasında önerilen cilt bakımına devam etmelisiniz. (Burada bahsedilen kaşıntı geçirici ya da diğer ilaçlar değildir.)
  • Bebeğin alerjen olduğu şeyler ileride de temkinli olarak denenmelidir. Yeniden alerjik egzama görülmesi durumunda alerjen ile temas ortadan tamamen kaldırılmalıdır.

Bebeklerde Ağız Çevresinde Egzama

Çocukluk döneminde görülen egzama türünde sıklıkla ağız çevresinde egzamaya rastlanmaktadır. Genellikle bu egzama türü dudak kenarlarından çeneye doğru uzanan bir şerit halindedir. Yayılma durumunda ise egzama yanaklardan çok çene üstüne doğru yayılır. Eğer bebeğinizin ağzı kenarlarından başlayan kızarıklık görürseniz egzamadan şüphelenmeye başlamanız gerek demektir.

Ağız çevresinde egzama genellikle genetik nedenlere bağlı olup iyi bir bakım sonucunda geriletilebilir. Bu egzama türü de her egzama belirtilerine sahiptir. Ancak genelde kızarıklık, pullu döküntü ve kuruluk şeklinde kendini gösterir.

Bebeklerde Bacakta Egzama

Genel olarak egzama vücudun her yerinde görülebilir. Özellikle alerjik egzamalarda alerjene vücudun neresi maruz kalmışsa orada egzama görülecektir. Bu nedenle bebeğinizin bacağında oluşan egzama da beklenebilen bir durumdur. Ancak bebeğinizde gördüğünüz egzama belirli bir alerjene maruz kalmadan bebeğinizin sadece bacaklarında ve alt bacaklarında egzama belirtileri görüyorsanız bu bebeğinizin stasis dermatit egzamaya sahip olduğu anlamına gelebilir.

Bu egzama türünün genel olarak kaynağı bacak damarlarında dolaşım probleminin olmasıdır. Bu kan akışını engelleyen damarlar kanın vücudun üst kısmına gitmesini engelleyerek birikme oluşturur. Bu durumda da ciltte egzama görülür. Eğer bebeğinizde normal egzama belirtilerinin yanında bacak ağrısı, varisli damarlar, renksiz bir cilt varsa en kısa zamanda doktora görünmelisiniz.

Bebeklerde Boyunda Egzama

Bebeklerde görülen egzamalar sıklıkla boyun çevresinde görülebilmektedir. Bebeğinizin boyun ve ensesinde oluşan kızarıklık, iltihaplı akıntı gibi sıvı akıntısı, kaşıntı, şişlik gibi durumlar görülmesi durumunda egzamadan şüphelenebilirsiniz. Bebeklerde boyun egzaması genellikle;

  • Bebeğin boynunun ve çevresinin iyi temizlenememesi sonucunda görülebilmektedir. Özellikle bebeğinizi yıkarken ensesinin ve boynunun iyice durulandığından emin olmalısınız. Aksi takdirde orada biriken sabunlar egzamaya neden olacaktır.
  • Bebeğinizin boynunun uzun süre terli olarak bırakılmaması gerekir. Özellikle küçük bebeklerde kısa olan boyun çevresi yeterince dikkatli temizlenmez ve kuru tutulmaz ise bebekte boyun egzaması görülecektir.
  • Bebeğinizin temizliğinde bebek cildine uygun olacak ürünler tercih etmelisiniz. Bebekler yetişkinlerin kullandığı ürünlerin pH derecesine uygun bir cilde sahip değildir. Eğer bebeğiniz için bebek ürünü kullanıyorsanız da bu ürünün bebeğinizin cildine uyumlu olması gerekir.

Bebeklerde Cilt Kuruluğu ve Egzama

Bebeklerde cilt kuruluğu ve egzama birbiri ile son derece bağlantılıdır. Bebeğinizin cildinin kurumuş olması egzamayı tetikleyeceği gibi, bebeğinizin egzamaya sahip olması da cildinin kuru olmasına neden olabilir. Bu durumda bu iki olguyu birbirinden ayırt etmek için belirli noktalara dikkat etmelisiniz.

  • Eğer bebeğinizin cilt kuruluğunun yanında kaşınma da var ve bu kaşınma günden güne artıyorsa,
  • Bebeğinizin cildine dikkat etmeniz ve yeterince nemlendirmenize rağmen kuruluk ve kızarıklık konusunda kesin bir çözüme ulaşamıyorsanız,
  • Bebeğinizde kuruluğun yanında pul pul dökülen bir görünüm oluşuyorsa,
  • Kızarıklık ve kaşınma atakları belirli aralıklarla çıkıp kayboluyorsa egzama olmasından şüphelenmelisiniz.

Ancak tüm kuruluk belirtileri bebeğinizde egzama olduğu anlamına gelmemektedir. Eğer;

  • Bebeğinizin cildinde oluşan kuruluk banyo yaptırdıktan sonra oluşuyorsa bebeğinizi yıkadığınız suyun ılık olmasına dikkat etmelisiniz. Sıcak ve sıcağa yakın su ısısı bebeğinizin cildini kurutacaktır.
  • Bebeğinizin kuru cildi hava ile temas eden bölümlerde ise hava şartlarından kaynaklaması beklenen bir durumdur.
  • Evinizin ısınma şekli olan kalorifer, soba, şömine gibi ısı kaynakları havayı kurutur. Bu da bebeğinizin cildinin kurumasına neden olabilir.
  • Bebeğinizi temizlerken kullandığınız sabun fazla kurutucu etkiye sahip olabilir. Bebeğinizin cildi kullandığınız sabuna uygun olmayabilir.

Eğer bebeğinizin cildi kuru ise yanında kızarıklık, düşük miktarda kaşıntı gibi durumlarla karşılaşmanız mümkündür. Ancak bebeğin cildi doğru ürünlerle belirli aralıklarda nemlendirildiğinde bu şikayet ortadan kalkacaktır. Eğer kızarıklık ve kuruluk şikayetiniz ortadan kalkmıyorsa mutlaka bir doktor ile görüşmelisiniz.

Bebeklerde Egzama Ateş Yapar Mı?

Bebeklerde görülen egzamalardaki şikayetler içerisinde ateş bulunmamaktadır. Sadece egzama olan bölgede tahrişe bağlı olarak sıcaklık hissedilebilir. Ancak bu sıcaklık da bölgesel olacağı için ateş olarak değerlendirilemez. Eğer egzama ile beraber çocuğunuzun ateşi var ise bu başka hastalıklara işaret etmektedir. Bu nedenle acilen bir çocuk doktoruna görünmeniz gerekir.

Bebeğin kullandığı ilaçlara bağlı olarak bebekte farklı alerjik bir reaksiyon gerçekleşmiş olabilir. Bu durum da bebekte ateşe neden olacaktır. Çocuk doktoruna gitmeniz dahilinde doktor tarafından ateşe neden olan kaynak bulunacak ve gerekirse egzama tedavisinde değişiklik yapılacaktır.

Bebeklerde Egzama Ağrı Yapar Mı?

Bebeklerde egzama sırasında görülen ağrı sık bir belirti değildir. Egzamada ağrıdan çok tahrişe bağlı yanma ya da kaşıntı hissedilmektedir. Ancak;

  • Bebeğinizde dolaşım sistemi problemlerine bağlı olarak oluşan egzama bulunuyorsa,
  • Bebeğinizin egzaması fazla büyük ve sıvı dolu ise,
  • Kritik eklem bölgelerinde bulunan egzaması var ise ağrı görülebilir.

Eğer bebeğinizin ağrısı olduğunu düşünüyorsanız mutlaka doktorunuz ile konuşmalısınız. Bebeğinizin ağrısı olup olmadığını anlamak için ise;

  • Bebeğinizin egzama bölgesi bulunan organını yavaş hareketlerle oynatmalısınız. Örneğin bebeğinizin egzaması bacakta ise bebeğinizin bacağını hafifçe oynatın ve bebeğinizin tepkisini incelemelisiniz.
  • Egzama bulunan bölgenin bir miktar uzağına parmağınızı hafifçe bastırmalısınız. Parmağınızı bastırdıktan sonra bebeğinizin gösterdiği tepkiye göre ağrısı olup olmadığını anlayabilirsiniz.
  • Bebeğiniz özellikle onu kucağınıza alırken ya da yatırırken canı yanıyor gibi ağlarsa ağrısı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak bebeğiniz bütün bu yöntemlere sızısı ya da kaşıntısı olduğu için de ağlama tepkisi gösterebilir. Bunun için bu işlemleri kaşıntı giderici ve rahatlatıcı kremler kullandıktan sonra denemelisiniz.

Eğer bebeğinizin egzamasının olduğu bölgede normal dışı değişiklikler görüyorsanız (morarma, şişme) mutlaka en kısa zamanda doktorunuz ile görüşmelisiniz.

Bebeklerde Egzama Belirtileri

Bebeklerde egzama görülürken her bebekte aynı belirtiler bulunamamaktadır. Bebeğin cildine ve egzamasının ağırlığına bağlı olarak göreceğiniz belirti değişiklik gösterecektir. Ancak genel olarak bebeklerde;

  • Fazla kuru cilt hissedilmesi,
  • Kaşıntı, ancak özellikle geceleri ortaya çıkan ve kimi zaman şiddetli olan kaşıntılar belirti olarak sayılır,
  • Bebeğinizin elinde, ayağında, kolunda, saç derisinde, dirseklerinde, diz içinde ve farklı birçok yerinde gördüğünüz kırmızı, kahverengi ya da gri lekeler,
  • İçerisinde sıvı barındıran ve kaşındığında bu sıvıyı dışarı bırakan çıkıntılar,
  • Kızarmış, şişmiş, kaşınmaya açık görülen bir cilt,
  • Çatlamış, pullu hale gelmiş, kalınlaşmış cilt görmeniz durumunda ilk şüphelenmeniz gereken hastalıklardan biri egzamadır.

Bu belirtiler kimi zaman ortaya şiddetli bir şekilde çıkabilir kimi zaman da kendiliğinden hafifleyebilir. Hatta bazı durumlarda birkaç sene belirtiler hiç görülmeyebilir. Burada egzamanın tetikleyicilerine dikkat etmek önem taşımaktadır.

Bebeklerde Egzama Bitkisel Tedavi

Eğer bebeğiniz egzamaya sahip ise ve bitkisel tedaviler kullanmak istiyorsanız, dışarıda satılan ve içerisinde ne olduğu belli olmayan bitkisel ürünleri kullanmamalısınız. Bu dışarıda satılan ürünler Sağlık Bakanlığı değil Tarım Bakanlığı tarafından onay almaktadır. Bu durumda zaten hassas olan bebeğinizin cildine bu ürünleri uygulamak egzamanın daha kötü bir hal almasını sağlayabilir. Bunların dışında kendinizin evde küçük çaplı uygulayabileceğiniz bitkisel tedaviler bulunmaktadır.

  • Bebeğinizi banyo yaptırırken suyun içerisine buğday ya da mısır nişastası koyup bebeğinizi bir süre bekletebilirsiniz. Bu yöntem bebeğinizin cildinin yatışmasına neden olacaktır.
  • Meyan kökünü tedavi olarak deneyebilirsiniz ancak bu yöntemin kesin ve sağlıklı bir çözümü olduğu söylenemez.
  • Lavanta yağının da etkili olduğu düşünülmektedir. Bu tedavi yöntemi için 1 çorba kaşığı Hindistan cevizi yağına 10 damla lavanta yağı eklemeniz gerekmektedir. Oluşturduğunuz bu karışı hafif bir şekilde cilde yedirebilirsiniz.
  • E vitamini iltihaplanmayı azaltacağı için iyileşmeyi hızlandırabilir.
  • Cadı fındığı olarak adlandırılan ürün, içerisinde bulunan anfienflamatuar ve antioksidan ile sızlama ve döküntüyü azaltmak için tercih edilebilir.

Özellikle bahsettiğimiz konu bebek cildi ise tüm bu bitkisel yöntemleri denemek son derece riskli olacaktır. Bebek cildi çok daha hassas bir cilttir. Bunun üstüne egzama da eklenin bebeğinizin zaten fazla hassas bir cildi var demektir. Doktora danışmadan evde kendi kendinize bebeğinizin egzamasını tedavi etmeyi denememelisiniz. Ancak doktora gideceğiniz süreye kadar bebeğinizin egzama olan bölgesini temiz ve nemli tutmaya özen göstermelisiniz.

Bebeklerde Egzama Bulaşıcı Mı?

Egzamanın tam olarak nedeninin ne olduğu bilinmese de egzama bulaşıcı bir hastalık değildir. Yapılan araştırmalara bağlı olarak egzama genellikle;

  • Genetik etkenlere bağlı olarak,
  • Alerjiye bağlı olarak,
  • Stres ve kaygıya bağlı olarak çıkmaktadır. Egzamaya sahip kişilerin kullandığı eşyaları kullanmış kişilerde ise egzamaya rastlanmamıştır. Bu durumda eğer bebeğiniz egzamaya sahipse size ya da başka bebeklere geçmeyecektir. Eğer sizin elinizde, memenizde gibi bebekle temas eden bir bölgede egzamanız var ise de bebeğinizde egzama oluşmasının nedeni bu temas olmayacaktır.

Bebeklerde Egzama Dut Kurusu

Bitkisel egzama tedavi yöntemleri denildiği zaman kişilerin aklına gelen ilk yöntemlerden biri beyaz dut kurusu kürüdür. Bu dut kurusu kürünün oluşturulması için;

  • Öncelikle bir tencereye yarım litre su koyarak kaynatmalısınız. Suyun tamamen kaynamasının ardından içerisine bir avuç beyaz dut kurusu atmalısınız.
  • Beyaz dut kurusunu altı dakika kısık ateşte kaynatmalısınız. Bunun ardından kaynayan suyunuzun altını kapatarak ılıyana kadar beklemelisiniz.
  • Bu kürü bebeğinizde kullanacağınız için suyun sıcaklığını iç bileğiniz ile deneyerek ılık olduğundan emin olmalısınız.
  • Daha sonra bebeğinizin egzamalı bölgesini 10 dakika bu kürün içerisinde bekletmelisiniz. Bekletmenin ardından bölgeyi 1 saat yıkamadan bekletmeli, 1 saat geçtikten sonra iyice durulamalısınız.
  • Burada dikkat etmeniz gereken en önemli şey kürün sıcaklığıdır. Kür ılıktan sıcağa doğru bir ısıda olmalıdır.
  • Bu tedaviden sonuç alabilmeniz için haftada 3 kez uygulamanız gerekmektedir.

Bu kür son derece doğal bileşenlerden oluştuğu için denenebilecek bir egzama tedavi yöntemidir. Ancak bebeğinizin 10 dakika boyunca hareketsiz kalması, sıcaklığın bebeğin cildine uygun olması, 1 saat boyunca bebeğin bölgeye temas etmeden beklemesi zor bir hal alacaktır. Bu tedaviyi uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Bebeklerde Egzama Elma Sirkesi

Bebeklerde egzama tedavisi için tercih edilen bir diğer yol ise elma sirkesidir. Bu tedavi yöntemi beyaz dut kürüne göre çok daha kolay uygulanabildiği için bebeklerde uygulamak çok daha kolaydır. Kürün uygulanması için:

  • Öncelikle bir kabın içerisinde bir miktar sirke ve suyu karıştırmalısınız. Bu karışım için kullanacağınız su ve sirke miktarı aynı olmalıdır. Egzamanın büyüklüğüne ya da sayısının çokluğuna göre sayı artırıp azaltılabilir ancak ortama 3 yemek kaşığı sirke ve 3 yemek kaşığı su ideal olmaktadır.
  • Hazırlanan karışım pamuk yardımı ile egzamanın üzerine hafifçe sürülür. Burada bastırmamaya özen göstermelisiniz.
  • Elma sirkesi bebeğinizin cildinde yanma etkisi gösterecektir. Yanma etkisinin hemen başlamasının ardından bebeğinizin uygulama yaptığınız bölgesini su ile temizlemelisiniz.
  • Uygulamadan gerekli iyileşmeyi alabilmek için bu tedaviyi 2 günde bir uygulamalısınız.

Ancak bu tedaviyi uygularken kullandığınız elma sirkesi doğal sirke olmalıdır. Marketten alınan sirkeler her ne kadar doğal olarak adlandırılsa da içerisinde farklı maddeler de bulunmaktadır. Bahsettiğimiz konu özellikle bebek cildi olduğu için tercih edeceğiniz sirke çok önemlidir.

Elma sirkesi yakıcı özelliğe sahip olduğu için bebeğinizin egzaması açık yara halinde ise kullanmamalısınız. Çünkü bu durum bebeğinizin canını çok fazla yakacaktır. Önce açık yaranın kapatılması için uygun tedavi uygulanmalı ve tedavinin ardından sirkeli su ile temizlenmesi gerekmektedir. Eğer bebeğiniz bu tedaviye çok tepki gösteriyorsa uygulamaktan vazgeçmelisiniz.

Bu bitkisel tedaviler tek başına kalıcı bir çözümü kolaylıkla sağlayamayacaktır. Bu nedenle bu tedavileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuz ile görüşmeli, doktor tarafından verilen ilaçları öncelik olarak tercih etmelisiniz. Eğer doktorunuz tarafından da onaylanırsa bu tedaviyi sadece doktorunuzun belirttiği sıklıkta uygulamalısınız.

Bebeklerde Egzama Hangi Doktora Gidilir?

Yetişkinlerde görülen egzama için kişilerin aklına direkt dermatoloji gelmektedir. Ancak dermatoloji uzmanları bebeklerde gelişen egzama için uygun bir tıp dalı değildir. Bebeklerde egzama konusu ile çocuk alerji uzmanları ile ilgilenmektedir.

Çocuk alerji uzmanları, bebeklerde oluşan egzama ve diğer alerjik hastalıklar konusunda uzmanlık eğitimi almış kişilerdir. Ayrıca çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda da uzmandırlar. Bebeğinizde oluşan egzama ve egzamanın altında yatan nedenlerin araştırılması için çocuk alerji uzmanınız size yardımcı olacaktır.

Bebeklerde Egzama Hindistan Cevizi Yağı

Bebeklerde görülen egzamalarda bitkisel tedaviler içerisinde Hindistan cevizi yağı kişilerin aklına gelmektedir. Hindistan cevizi yağı nemlendirici özelliğe sahip olduğu için egzama tedavisine iyi gelebilir. Bebeğiniz için Hindistan cevizi yağı kullanmak istiyorsanız;

  • Öncelikle en doğal içeriğe sahip en kaliteli Hindistan cevizi yağına sahip olmalısınız. Bunun için kendiniz de Hindistan cevizini kullanarak yağ elde edebilirsiniz.
  • Hindistan cevizi yağını bebeğinizin temiz cildine uygulamasınız. Bu nedenle önce bebeğinize ılık bir duş aldırmanız ve dikkatli bir şekilde bebeğinizi kurulamanız gerekmektedir.
  • Ardından sahip olduğunuz Hindistan cevizi yağından bir miktar alarak kabın içerisinde eritin. Eritim sırasında ocak kullanmamalısınız. Benmari usulü eritebilir ya da 10 saniye mikrodalga fırına koyabilirsiniz. Ancak sıcak bir günse oda sıcaklığı ya da kalorifer sıcaklığı eritme için yeterli olabilir.
  • Uygulamaya başlamadan önce ellerinizi iyice yıkamalısınız. Çünkü bebeğinizin egzaması açık bir tehdittir ve kolaylıkla mikrop kapabilir.
  • Kullanacağınız Hindistan cevizi yağının çok sıcak olmamasına dikkat etmelisiniz. Ilık bir sıcaklık ideal olacaktır.
  • Tüm şartları hazırlamanız durumunda parmaklarınızla Hindistan cevizi yağını alarak tüm elinizle bebeğinize masaj yapar gibi hafif hareketlerle uygulayınız.
  • Egzama olan bölgede uygulama yaparken bastırmamaya dikkat ediniz. Ancak egzama bölgesinin etrafına hafif bir masaj uygulamalısınız.

Doğal Hindistan cevizi yağı iltihap yatıştırıcı ve mikropla mücadele edici özelliğe sahiptir. Bu nedenle Hindistan cevizi yağını bebeğinizin vücudunu nemlendirmek için kullanmak egzamasına iyi gelecektir. Islak sargılı terapi uygularken de Hindistan cevizi yağını kullanabilirsiniz. Ancak tüm bu tedavilerden önce doktorunuza danışmalı ve onayını almalısınız. Bebeğinizin Hindistan cevizine alerjik reaksiyon göstermemesi de önemlidir.

Bebeklerde Egzama İle İsilik Arasındaki Fark

Bebeklerde isilik ve egzama sık karşılaşılan iki cilt hastalığıdır. Bu iki cilt hastalığı da ilk başta aynı tarzda görülebilir. Bebeğinizin isiliği mi var yoksa egzaması mı anlamak için şu hususlara dikkat etmelisiniz;

  • İsilikte oluşan kızarıklıklar toplu iğne başı kadardır ve birbirine yapışık değil daha çok dağınık haldedirler. Hatta kimi isilikte renk kırmızı değil beyazdır. Bebek egzamasında ise kızarıklık genellikle bir bölgede toplu haldedir ve kızarıklığa eşlik eden çatlaklar vardır.
  • İki cilt hastalığının da belirtisi kaşınmadır. Ancak isilikte kuruluk görülmez. Egzamada ise kuru ve dökülen bir cilt vardır. Egzamada cilde bakıldığında kuruluk gözle anlaşılabilirdir.
  • Egzamada da isilikte de iltihaplanma görülebilir. Ancak isilikte oluşan iltihaplanmalar küçük nokta halindedir. Egzamada ise büyük derin iltihaplanmalar daha sık görülmektedir.
  • İsilik de egzama da eklem bölgelerinde görülebilir. Ancak isilik etken olan durum ortadan kaldırılmazsa yayılma eğilimindedir. Egzama ise genellikle sadece belirli bir bölgede olur. Yayılmaz, sabittir.
  • İsilik, uygun ortam sağlanması, oda sıcaklığının düzenlenmesi, mevsime uygun kıyafet kalınlığının ayarlanması, sık duş alımı ve cilt temizliği gibi durumlarda ortadan kalkmaktadır. Ancak egzama tüm bunlara rağmen özel bir tedavi ve ilaç kullanımı gerektirmektedir. Gerçekleştirilen cilt bakım egzama tedavisi için yeterli değildir.
  • İsilik genellikle tere bağlı olarak ter bezlerinin tıkanması sonucunda görülür. Bu nedenle ter bezlerinin yoğun olduğu yerlerde karşılaşılmaktadır. Egzama ise alerjik, genetik ya da farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Dilediği her yerde kendini gösterebilir.
  • İsiliğin çoğu zaman nedeni fazla sıcaktan ya da bölgenin terli kalmasından kaynaklanır. Ancak egzamanın neden oluştuğu çoğu zaman kesin olarak bilinmemekte, sadece tetikleyici unsurlar ortadan kaldırılmaktadır.
Bebeklerde Egzama Ne İyi Gelir?
Egzamanın herhangi bir tedavisi yoktur ancak doğru tedaviler ile kontrol altına alınabilir. Bebeklerde oluşan egzamayı önlemek için ılık su ile banyo yaptırmak ve en fazla 10 dakika suda tutmaya özen göstermek yeterlidir. Aynı zamanda Banyodan sonra bebeğin cildini nemli tutmak için krem yada losyon kullanılabilir. Atopik egzama problemi ile karşılaşıldığında tedavi edilmeli aksi halde ergenlik yaşında astım gibi hastalıklara neden olur.
Bebeklerde Alerjik Egzama Ne Zaman Geçer?
Bebeklerde rastlanan egzama genellikle yeni doğan döneminden itibaren görülmeye başlar hastalık büyük oranda çocuk 5 yaşına gelene kadar sona erer. Ancak bazı durumlarda egzamanın tekrarlandığı görülür, tedavi edilmemesi halinde bebeğin cildinde kalınlaşma ve çatlama söz konusudur. Yanaklarda başlayan egzama kontrol altına alınmazsa neredeyse vücudun tamamını da yaygınlaşır, ciltte kızarıklık kabuklanma ve dökülmeleri neden olur.
Bebekte Egzama Nasıl Anlaşılır?
Bebeklerde en sık görülen atopik dermatit halk arasında bilinen adıyla alerjik egzamadır. Yüzde, boyunda, dizlerin arkasında, saçlı deride, dirseklerin iç kısmında kaşıntılı döküntüler, tahriş ve kırmızı görünüm olarak ortaya çıkar. Cildin etrafında şeffaf kabarcıklar ya da sivilceler olarak da görülür. Egzama döküntüsü kaşıntılıdır çok kısa süre içerisinde farklı bölgelere de yayılabilir, sivilcelerde kanama ihtimali ortaya çıkar.
Bebeklerde Egzamaya Neden Olan Yiyecekler?
Emen bebeklerde egzama genelde anne sütünde alerji yapan besinlerden kaynaklanmaktadır. Hazır mama ile beslenen çocuklarda süt, yumurta ve yer fıstığı egzamayı tetikleyen besin alerjileridir. Egzamaya neden olduğu düşünülen yiyeceklerden en az 10 gün süreyle uzak durulması halinde egzama kontrol altına alınır. Süt ürünleri, yapay renklendirici ve koruyucular ile domates egzamaya neden olan besinler arasında yer almaktadır.

İlginizi Çekebilir;

Egzama Tedavisi

Egzamaya İyi Gelen Doğal Yağlar

Egzama Nasıl Geçer?

Egzamaya İyi Gelen Yiyecekler |Ne İyi Gelir?

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM
Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.