Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer | Bebeklerde Pişik Sorunu

30.03.2021
1.290
Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer | Bebeklerde Pişik  Sorunu

Bebeklerde sıkça görülen pişik rahatsızlığı rahatsızlık hissi veren ve yakıcı bir cilt problemidir. Problemidir. Birçok nedene bağlı olarak gelişebilen bir sorundur. Bebeklerde pişik sorunu en sık rastlanılan cilt problemlerinin başında gelir. Diğer bir adı ile Diaper Dermatitis olarak bilinen pişik sorunu özellikle sıcak havaların etkisini gösterdiği yaz aylarında kendisini belli eder. Bebeklerde pişik nasıl geçer; bebeklerde pişik hakkında merak ettiğiniz bütün sorularının cevaplarına yazımızı okuyarak ulaşmanız mümkündür.

Anne Sütü Alan Bebeklerde Pişik

Bebeklerde pişik sorununun yaşanmasının en büyük nedeni bebek bezleridir. Bezin cildi kapatması ile birlikte deri uzun süreli neme maruz kaldığında hava alamayan cilt tahriş olur ve pişik yani deri döküntüleri kendisini göstermeye başlar. Bu yüzden bebeğinizin altını sıkça kontrol etmelisiniz. Nemlenme fark ederseniz bebeğinizin bezini değiştirmelisiniz. Bebeklerin idrarında bulunan doğal amonyak ve bakteriler kolaylıkla pişik oluşmasına yol açar. Bu nedenle de oldukça dikkatli olmanız gerekir.

Anne sütü ile beslenen bebekler hazır gıda ya da inek sütü ile beslenen çocuklara göre pişik sorunu daha az görülür. Bu nedenle de bebeğinizi anne sütü ile beslemeniz oldukça önemlidir. Anne sütü birçok hastalık ve mikroptan koruduğu gibi pişikten de korur. Bebeklerde pişik nasıl geçer bebeklerde pişiğin geçmesi için pişik kremlerinin yardımını alabilirsiniz.

Bebeğinizin altını değiştirirken kullandığınız temizleme bezleri tahrişin artmasına neden olur. Çocuk bezinin kapatıcı yapısı da pişiğe neden olan bir etkendir. Bebeğinizin altını değiştirirken sürdüğünüz pudra pişikten korumaz. Bebeğinizi pişikten korumak için bezini belli aralıklar ile kontrol etmelisiniz. Ağızdan alınan ve bağırsaklardan atılan ilaçlar da tahrişe neden olabilir. Pişikten bebeğinizi korumak için bezini sık değiştirmeli ve ılık su ile temizlemelisiniz. Bebeklerde pişiğe sebep olan etmenler şu şekildedir;

  • Ek gıda dönemine başlangıç
  • Sık kullanılan sağlıksız ve sert sabunlar
  • Emziren annenin antibiyotik kullanması
  • Mantar enfeksiyonu veya bakteriyel enfeksiyon.
  • Alt temizleme özensiz temizlik
  • Cildiz uzun süre havasız kalması
  • Sık dışkılama

Pişik Daha Çok Nerelerde Görülür: Bebeklerde pişiğin en çok hangi bölgelerde görüldüğü oldukça merak edilen sorulardan bir tanesidir. Pişik daha çok vücutta ter bezlerinin bulunduğu bölgelerde görülür. Kaşıntı ve küçük kabarcıklar halinde kızarıklıklardan oluşan pişik rahatsızlık verici bir rahatsızlıktır. Pişiğe kalça, yanak, sırt, kol, göz kapakları ve koltukaltı gibi bölgelerde ortaya çıkar.

Bebeklerde pişiğe çözüm: Bebeğinizin altını açtığınızda en az 15 dakika boyunca havalandırmanız gerekir. Ayrıca bez seçerken bebeğinizin kilosu ve yaşı gibi özelliklere dikkat etmeniz gerekir. Bebeğinize küçük gelecek olan bezler vücudu sıkarak pişiğe neden olur. Bebeğinize bol gelen bebek bezleri de sızdırma yaparak pişik oluşmasına sebep olur. Bununla birlikte kimyasal içerikleri ıslak mendil kullanmak da pişik oluşmasına neden olan önemli bir etkendir. Temiz bir pamuk ve ılık su ile temizleme yaptığınızda bebeğinizde pişik sorunu daha az görülür.

Bebeklerde Pişiğe Ne İyi Gelir: Bebeklerde pişiğe iyi gelen yöntemler sayesinde pişik sorununu ortadan kaldırabilirsiniz. Halk arasında en çok uygulanan yöntemlerden bir tanesi yoğurdu pişik bölgesine sürerek bölgede pişiğin çoğalmasını engelleyebilir ve ferahlamasını sağlayabilirsiniz. Pişik için uygulanan en etkili tedavilerden bir tanesi de zeytinyağını kavurmak ve soğuduktan sonran o bölgeye sürmektir. Zeytinyağının soğumuş olduğundan emin olmalısınız. Bu yöntemlerin hiçbirini doktorunuza sormadan bebeğinize uygulamayın.

Antibiyotik Bebeklerde Pişik Yapar Mı

Antibiyotik kullanımı ile ilgili en çok merak edilen sorulardan bir tanesi de bebeklerde pişiğe yol açıp açmayacağıdır. Bebekler ve çocuklarda en çok karşılaşılan sağlık problemlerinin başında pişik gelir. Pişik batma, yanma, kızarıklık ve kaşınma ile kendisini gösterir. Tedavisi yapılmayan pişikler ise daha sonrasında kendisini enfeksiyona çevirir. Pişik tedavisinden önce oluşumunun engellenmesi daha önemlidir. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı da pişiğe neden olur.

Bu nedenle de pişik oluşmaması ve daha büyük problemleri önleyebilmek için bilinçsiz olarak antibiyotik kullanmaktan kaçınmanız gerekir. Bebeklerde pişik en çok rastlanılan durumların başında gelir. Antibiyodik kullanımı idrarın yapısını değiştirdiği için bebeğin altını tahriş ediyor. Antibiyotik bebeklerde pişik oluşumuna neden olur. Bu nedenle de bilinçsiz antibiyotik kullanımından kaçınmanız gerekir.

Antibiyotik Neden Pişik Yapar: Bilinçsiz antibiyotik kullanımı bebeklerde pişiğe neden olur. Antibiyotiğin bebeklerde pişik yapmasının nedeni idrarın yapısını bozmasıdır. Bebeklerde bilinçsiz olarak kullanılan antibiyotik bebeklerde pişik oluşmasına neden olur.

Antibiyotik Pişik Oluşumu Nasıl Engellenir: Bebeğiniz her hasta olduğunda antibiyotik kullanmaktan kaçınmalısınız. Ayrıca bebeğinizin bezini sıkça değiştirmelisiniz. Belirli sürelerde bebeğinize bez takmamalı ve cildinin hava almasını sağlamalısınız. Eğer antibiyotik bebeğinize pişik yapıyorsa doktorunuz ile görüşerek antibiyotiği değiştirebilirsiniz.

Armut Bebeklerde Pişik Yapar Mı

Bebekler pişik oluşmasına neden olan birçok etken vardır. Meyveler de bu etkenlerden bir tanesidir. Bebeklerde ek besine kontrollü ve yumuşak şekilde geçmek gerekir. Aksi takdirde meyvelerin bebeğinizde pişik yaması mümkündür. Pişiği önlemek için bebeğinizi bezini bazı aralarda açmanız ve cildinin hava almasına yardımcı olmanız gerekir.

Armut Neden Pişik Yapar: Armut fazla tüketildiğinde içerisindeki asidi ortaya çıkartır. Bu nedenle de bebeğiniz ek gıdaya geçtiğinde ona sürekli Armut yedirmemelisiniz. Armut birçok bebekte pişiğe neden olur. Bu durum sadece armut için geçerli değildir. Birçok meyve bebeklerde pişik olmasına sebep olur.

Ek Besine Geçişte Pişik Olur Mu: Bebeklerin ek besine geçiş süreci oldukça önemlidir. Ek besine geçişi mümkün olduğunca yumuşak tutmanız gerekir. Bu şekilde bebeğinizin pişik problemi yaşamasının önüne geçebilirsiniz. Ek besine geçiş sırasında bebeklerde yaşanan pişik problemi oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Ek besine geçerken teker teker ve az miktarda başlamanız oldukça önemlidir. Alerjik potansiyeli olan bal, yumurta, ceviz, inek sütü, yumurta akı gibi besinleri bebeğinize yedirmeden önce mutlaka doktora başvurmanız gerekir. Daha sonrasında Ek besine geçiş yapabilirsiniz.

Avokado Bebeklerde Pişik Yapar Mı

Bebeklerde yaşanan pişik sorunu en çok rastlanan sorunların başında gelir. Bebeğinizde pişik problemi yaşanmaması için bebeğinizin altını değiştirirken kimyasal içeren temizleyiciler kullanmak yerine bebekler için özel olarak üretilen temizleyicileri kullanmayı tercih etmelisiniz.

Asitli, baharatlı ve acılı yiyecekler bebeklerde pişiğe neden olur. İnek sütü, fındık, portakal, bal, yumurta, kakao, kivi, ceviz ve çilek gibi yiyecekler de pişik oluşmasına sebep olur. Her bebeğin bünyesi birbiri ile aynı değildir. Ancak asitli ve baharatlı yiyeceklerin çoğu bebeklerde pişik oluşumuna neden olur. Eğer bebeğiniz ek gıdaya geçiş sürecinde ise doktorunuza danışmanız gerekir. Bu şekilde pişik oluşma riskini en azına indirebilirsiniz.

Eğer bebeğinizde pişik oluşumu çoktan gerçekleştiyse o zaman doktorunuza danışarak bir pişik kremi almanız gerekir. Bu şekilde bebeğinizin pişik acısını hafifletebilir ve pişiğin hızlı şekilde iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz. Bebeğinizin altını değiştirdikten sonra pişik kremi sürmek bebeğinizin rahatlamasını sağlar. Pişik henüz oluşmadan önce de pişik kremi kullanabilirsiniz. Bu şekilde pişik henüz oluşmadan engelleyebilirsiniz.

Bebeğinize dar kıyafetler giydirmekten kaçınmanız da pişiğin engellenmesi açısından son derece önemlidir. Bebeklerde pişik nasıl geçer; bebeklerde pişiğin geçmesi için bebeklere özel olarak üretilen pişik kremlerinden kullanmalısınız. Bunun için doktorunuza danışarak bebeğinize en uygun kremi seçebilirsiniz. Avokado gibi meyveler bebeklerde pişiğe ve alerjiye neden olabilir. Bu nedenle ek gıdaya geçiş döneminde mutlaka doktorunuz ile iletişim halinde olmalısınız.

Bal Bebeklerde Pişik Yapar Mı?

Bal bebeklerde pişik yapan bir yiyecektir. Bal sadece pişik yapması ile değil alerjiye sebep olması ile de bilinir. Bazı bebekler bala duyarlı olur ve bal tüketimi sonrasında alerjik reaksiyon gösterirler. Bebeğinize bal vermeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Yüksek miktarda bal tüketmek bebeğiniz için tehlikeli olabilir. Bu nedenle de bebeğinize bal verirken cimri davranmalısınız. Balı başka gıdaların içerisine karıştırarak vermemelisiniz. Bu şekilde bebeğiniz alerjik bir reaksiyon gösterirse bunun baldan mı yoksa başka bir ek gıdadan mı kaynaklandığını öğrenebilirsiniz. Alerji ya da pişik oluşumuna neden olabilecek besinleri tek başına bebeğinize verdiğinizde bebeğinizin bu yiyeceklere karşı olan reaksiyonunu görme imkanına sahip olursunuz.

Bebekler Pişik Olmadan Önce Ne Yapmak Gerekir: Bebeklerde pişik oldukça sık olarak karşılaşılan durumlardan bir tanesidir. Pişiğe sebep olan birçok etken vardır. Pişiğe neyin neden olduğunu bildiğinizde gerekli önlemleri alarak pişik oluşumuna engel olmanız mümkündür. Pişik oluşumunun engellenebilmesi için bebeğinizin bakımı ve temizliğine de ekstra dikkat etmeniz gerekir. Bebeğinizin altını alkol içermeyen ıslak mendil ya da pamuk yardımı ile temizleyebilirsiniz. Bu şekilde bebeğinizi olası pişik sorunundan koruma imkanına sahip olursunuz. Bebeklerde pişik olmadan önce bebeğinizin bezini sık değiştirmeniz de pişik oluşumuna engel olur.

Bebeklerde Pişiği Önlemek İçin Nelere Dikkat Etmeli: Bebeklerde pişik oluşumuna engel olmak için sırası ile şu işlemleri gerçekleştirmeniz gerekir;

  • Bebeğinizin bezini sık sık kontrol etmeniz gerekir.
  • Bebeğinizin altını temiz tutmanız pişiği önlemek için önemlidir.
  • Çiş ve kakanın deriye temas halinde olması pişiğe neden olur.
  • Bebeğinizin altını alkol içermeyen mendiller ile temizlemeniz gerekir.
  • Temizleme işlemi bittikten sonra bebeğinizi yeniden bezlemeden temizlediğiniz bölgenin kuru olduğundan emin olmanız gerekir.
  • Bebeğinize dar ve sıkı kıyafetler giydirmemeniz gerekir.
  • Parfüm, deterjan ve yumuşatıcı gibi kimyasallar kullanılarak temizlenmiş olan kıyafetleri giydirmekten kaçınmalısınız.
  • Pişik oluşumuna kartı olarak alabileceğiniz en büyük önlem düzenli pişik kremi kullanmaktır.
  • Pişik kremi kullanmak için bebeğinizin pişik olmasını beklememelisiniz.

Bebeklerde Aşırı Pişik

Bebeklerde oluşan pişiğe zamanında müdahale etmezseniz pişik ilerler ve bebeğinizin derisinin daha fazla tahriş olmasına neden olur. Bu nedenle bebeğinizin ağlamaları artar ve canı sürekli yanar. Aşırı pişik oluşumunu önleyebilmek için krem kullanmanız gerekir. Aşırı pişik bebeğinizin ve sizin uykusuz geceler geçirmenize neden olur. Pişik oluşumu sonrasında pişik bölgelerine dokunduğunuzda bebeğinizin canı yanar ve ağlar. Deride pişik oluşumunu önlemek için bebeklere özel olarak alkolsüz olarak üretilen pişik önleyici kremleri kullanmanız gerekir.

Genellikle bez bölgesinde yaşanan pişik kirli bölgenin uzun süreli ıslak kalmasından kaynaklanan bir durumdur. Pişik kullanılan bebek bezi ve temizlik mendili gibi kimyasal ürünlerin kullanımı sonrasında alerji gelişmesi ile de oluşur. Banyo ve terleme sonrasında cildin düzgün şekilde kurulmaması da pişiğe neden olabilir.

Bakteri ve mantar enfeksiyonu da pişik oluşumuna neden olan etkenlerden bir tanesidir. Bu durumda özellikler bebeklerine antibiyotik tedavisi uygulaya ailelerin dikkatli olması gerekir. Antibiyotik kullanımı mantar ve enfeksiyon oluşma riskini de arttırır. Bebeklerde pişik nasıl geçer; bebeklerde pişiğin geçmesi için sık sık bez kontrolü yapmanız gerekir. Bebek bezi bölgesinin kokusuz ve hafif bez ile temizlemeniz gerekir. Eğer pişik döküntüleri 2 ya da 3 gün içerisinde azalma olmazsa ve bölgede şişlik varsa mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.

Bebeklerde pişik olmaması için koruyucu pişik krem uygulamalısınız. Dar kıyafetler tahriş eder. Bu nedenle de bebeğinize nefes alabilen kıyafetler giydirmeniz gerekir. Kumaş yumuşatıcıları, parfümlü ürünler ve temizleyici ürünleri kullanmaktan kaçınmanız gerekir.

Bebeklerde Bacak Arası Pişik Nasıl Geçer

Bebeklerde bacak arasında oluşan pişik kızarıklık ve hassasiyet ile kendisini belli eder. Bebeğinizde oluşan kızarıklığı tedavi etmezseniz bu kızarıklık daha ileriki seviyelere taşınır ve bebeğinizin cildinin daha hassas hale gelmesine neden olur. Bebeklerde bacak arasında oluşan pişiği engelleyebilmek için bebeklere özel olarak üretilen pişik kremlerinden yararlanabilirsiniz.

Bacak arası pişiği oluştuktan sonra pişik oluşan bölgeyi nemli bırakmamalısınız. Ayrıca pişik olan bölgeyi havalandırmanız da pişik tedavisi açısından son derece önemlidir. Bebeklerde pişik nasıl geçer; bebeklerde bacak arasında oluşan pişiği geçirmek için bölgeye yoğurt uygulayabilirsiniz. Bu bölgenin ferahlamasını sağlar. Ancak bunun için de doktorunuz ile görüşmeniz gerekir. Bebeğinizin vücuduna doktor ile görüşmeden herhangi bir uygulama yapmalısınız.

Bebeklerde en çok görülen rahatsızlıkların başında pişik gelir. Pişik olan bölgeyi ovmaktan ve bölgeye fazla temas etmekten kaçınmanız gerekir. parfümlü ürünler kullanmaktan kaçınmanız gerekir. Ayrıca pişik olan bölgeye bebekler için üretilen pişik kremlerini kullanmanız gerekir.

Bacak arası pişiği en sık yaşanan pişik sorunudur. Bebeğinizin bacak arasını havalandırarak onun pişik yaşamasının önüne geçebilirsiniz. Bebeklerde bacak arası pişiği için alkol içeren temizleyici maddeleri kullanmamanız gerekir. Pişik oluşumunu bebeğiniz acı çekmeye başlamadan önlemeniz oldukça önemlidir. Bu nedenle de bebeğiniz pişik olmadan önce her altını değiştirdiğinizde pişik önleyici krem kullanmanız gerekir. Bebeğinizi altını değiştirirken kullandığınız ürünlerin bebek cildine uygun ve alkolsüz olması gerekir.

Bebeklerde Boyun Altında Pişik

Bebeklerde boyun altı pişiği en acı verici pişik türlerinden bir tanesidir. Bu pişik oluşumunu engellemek için krem kullanmanız gerekir. Doktorunuz ile iletişime geçerek hangi kremi seçeneğiniz konusunda bilgi alabilirsiniz. Bebeklerde boyun altı pişiği ilerlerse ve derideki kızarıklık büyüyerek şişlik oluşumu başladıysa mutlaka doktora gitmelisiniz.

Bebeğinizin derisinde henüz pişik oluşumu başlamadan önce engellemeniz gerekir. Pişiği engelleyebilmek için ilk olarak bebeğinizin derisinin nefes almasını sağlamanız gerekir. Bunun için bebeğinize sıkı ve derisine yapışan kıyafetler giydirmekten kaçınmalısınız. Bu şekilde boyunda oluşan pişiği engelleyebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizi yıkadıktan sonra kurutmadan giydirmemeniz gerekir. Bununla birlikte bebeğinizin cildini yağlamanız gerekir. Bu şekilde bebeğinizin cildinde pişik oluşmasını engellemeniz mümkündür.

Bebeğinize herhangi bir şekilde Alkollü ya da kimyasal madde içeren herhangi bir temizleyiciyi sürmemeniz gerekir. Bebeğinizin cildi oldukça narin olduğu için tahriş olmaya müsaittir. Bebeklerde pişik oluşumunu engelleyebilmek için krem ve koruyucuları kullanmanız gerekir. Bebeğinizin boynunda oluşan kızarıklıklar büyümeden pişik kremi kullanarak bu pişiklerin oluşumunu engelleyebilirsiniz.

Pişiklere krem sürerken fazla bastırmamalı ve tahriş olan bölgeye daha fazla zarar vermemelisiniz. Boyunda oluşan pişikler bebeğiniz için acı verici olabilir. Bu nedenle de pişiklere temas edecek tahriş edici kumaşları bebeğinizden uzak tutmalısınız.

Bebeklerde Boyunda Oluşan Pişik

Bebeklerde boyun bölgesinde oluşan pişikler kendisini kızarıklık ve deri döküntüsü ile belli eder. Boyunda oluşan pişiği engelleyebilmek için bebeğinizin cildinin havalanmasını sağlamanız gerekir. Özellikle ek mamaya geçtiğiniz bir dönemdeyseniz bebeğinize verdiğiniz yiyeceklere dikkat etmeniz gerekir. Bebeklerin boyunlarında oluşan pişiklere de bacak aralarında oluşan pişiklerde olduğu gibi krem uygulamanız gerekir.

Boyunda oluşan pişikleri engelleyebilmek için bebeğinizin tenine yapışan ve tahriş olmasına neden olan kıyafetler giydirmemeniz gerekir.  Bebeğinizi yıkarken kullandığınız sabunların alkol içermemesi ve bebeklerde kullanıma uygun olması gerekir. Bebeğinizin vücudunu silmek için kullandığınız mendillerin alkolsüz olmasına dikkat etmeniz pişiği önleyebilmeniz açısından oldukça önemlidir.

Bebeğinizin alerjik reaksiyon göstermesi de pişik oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle de bebeğinizin neye alerjik reaksiyon verdiğini bulmanız gerekir. Bebeğinizin tükettiği besinleri dikkatli seçmelisiniz. Bu şekilde bebeğinizde bir pişik oluşumunu engelleyebilirsiniz. Anne sütü emen bebeklerde pişik oluşması annenin tükettiği besinler ya da ilaçlar neden olabilir.

Boyun bölgesinde oluşan pişikleri engelleyebilmek için bebeğinize giydirdiğiniz kıyafetlerin kumaşına dikkat etmelisiniz. Kumaşı sert ve tahriş edici olan kıyafetleri bebeğinize giydirmeniz onun cildini tahriş eder ve pişik oluşmasına neden olur. Bebeklerde boyunda oluşan pişik 2 ya da 3 gün içerisinde hala geçmediyse ve kızarıklık daha fazla arttıysa mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Döneminde Pişik

Bebeklerde diş çıkarma döneminde pişik oluşması da oldukça sık rastlanan durumlardandır. Diş çıkartma sırasında bebeklerde ateş, huzursuzluk ve pişik oluşumu gözlenebilir. Bebeğinizde pişik oluşması canının acımasına ve huzursuz olmasına neden olur. Bu nedenle de bebeklerde diş çıkartma döneminde pişik oluşumunu önlemek için mutlaka derisinin hava almasına dikkat etmeli ve ıslakken giydirmemelisiniz. Teninin nemli kalması ve kıyafetlerinin ıslak tenine sürtmesi derisinin tahriş olmasına neden olur. Bebeklerde pişik nasıl geçer bebeklerde pişiğin geçmesini sağlayabilmek için ilk olarak pişik oluşan bölgeye krem sürmeniz gerekir.

Bebek pişik kremi uyguladığınız bölge iyileşmeye başlar. Ancak pişik iyileşmeye başlamadıysa mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. Bebekler diş çıkarma döneminde daha hassas olur. Bu nedenle de diş çıkartma dönemlerindeyken bebeklerin derilerine daha fazla dikkat etmeniz gerekir. Bebeklerde sıcak ve nem de pişik oluşmasına neden olur.

Bu nedenle de bebeğinizin cildine iki kat dikkat etmeniz gerekir. Bebeğinizin cildini koruyabilmek için alkolsüz ürünler ile temizliğini yapmalısınız. Aksi takdirde bebeğinizin derisi hassaslaşır ve pişik oluşumu başlar.

Bebeklerde Genital Bölgede Pişik

Bebeklerde genital bölge pişiği aynı zamanda bez bölgesi pişiği olarak da bilinir. Derinin idrar ya da dışkı ile uzun süre temas etmesi sonucu oluşan bu pişikler bebeğinizin poposunun rahatsız hissetmesine neden olur. Genital bölgede yaşanan pişikler için bebeğinizin bez bölgesini düzenli şekilde havalandırmanız gerekir.

Bebeğinize bağladığınız bezin çok sıkı ya da çok dar olması da pişik oluşumuna neden olur. Bebeklerde genital bölge pişiğini engellemek için bebeğinizin bezini sıkça kontrol etmelisiniz. Bu şekilde bezi kirlendiğinde uzun süre tenine temas etmesinden kaçınmış olursunuz. Bebeğinizin altını günde minimum 5 ya da 6 kere değiştirmeniz gerekir.

Bebeğin altını değiştirirken kullandığınız ürünlerin içeriğine de dikkat etmelisiniz. Bebeğinizin poposunu ve genital bölgesini temizlemek için pamuklu bezler kullanmanız gerekir. Bununla birlikte kullandığınız ürünlerde alkol olmadığından emin olmalısınız. Bebeğinizin poposunu temizledikten sonra tamamen kurumasını sağlamalısınız. Daha sonrasında yeni bez bağlayabilirsiniz.

Yeni bezi bağlamadan önce ise bebeğinizin poposunu en az 5 dakika boyuncu açıkta bırakmanız gerekir. Bu şekilde bebeğinizin poposunun havalanmasını sağlayabilirsiniz. Bu işlemi her bez değiştirdiğinizde uygularsanız bebeğinizde pişik oluşumu meydana gelmez.

Bebeğinizin altına bağladığınız bezin doğru ölçülerde olması gerekir. Fazla sıkı bez cilde sürtünerek pişik oluşmasına neden olur. Çok gevşek olan bez ise idrarın sızmasına sebep olur ve sızan idrar da pişik yapar. Bu nedenle de bebeğinizin tam ölçülerine uygun bez kullanmaya özen göstermeniz gerekir.

Eğer bebeğinize pişik kremi sürüyorsanız kullandığınız pişik kremi miktarını fazla tutmamalısınız. Ayrıca bir önceki alt değiştirmeden kalan krem kalıntılarının ciltte birikmesine izin vermemelisiniz.

Bebeklerde Hangi Pişik Kremi Kullanılmalı

Bebeklerde kullandığınız pişik kreminin alkol ya da kimyasal içermemesi gerekir. Pişik kremi kullanmadan önce doktorunuza danışmanız gerekir. Pişik için genel olarak çinko içerikli kremlerin kullanılması önerilir. Doktorunuz tavsiye etmediği sürece ise herhangi bir antibiyotik içerikli kremi bebeğinizin tenine değirmemelisiniz.

Bebeklerde hangi pişik kreminin kullanılacağı en çok merak edilen sorulardan bir tanesidir. Bebeklerde pişik kremi kullanırken önceki temizlemelerden bebeğinizin derisinin kıvrımlarına yerleşen krem kalıntılarını temizlemeniz gerekir. Bebeğinizin ishal olduğu durumlarda poposunu ılık su ile yıkamak pişik oluşan bölgelerin daha fazla etkilenmemesine neden olur.

Pişik kremi kullanımı öncesinde doktorunuz ile görüşmeniz gerekir. Her bebeğin cildi aynı değildir ve bebeğinize sürdüğünüz krem pişiği iyileştirmek yerine bebeğin derisine hasar verebilir. Bu gibi durumlar ile karşılaşmamak için doktorunuz ile görüşmeniz oldukça önemlidir.

Bebeklerde Mama Pişik Yapar Mı?

Bebeklerde mama da pişik oluşumuna neden olabilir. Anne sütüne ek olarak verilen mamalar bebeklerde pişiğe neden olur. Bu nedenle de bebeğinize mama veriyorsanız ter bölgelerinin ve altının temizliğine özellikle dikkat etmeniz gerekir. Pişik oluştuktan sonra krem kullanmak yerine pişik oluşmadan önce krem kullanmalısınız. Bu şekilde oluşabilecek pişiklerin önüne geçersiniz.

Bebeğinizin kıyafetleri ve vücudunun hava alması da pişik yaşanmaması için önemli bir durumdur. Bebeklerde pişik sonrasında antibiyotik ve benzeri ürünleri doktoruna danışmadan kullanmamanız gerekir. Eğer bebeğinizi emziriyorsanız asitli gıdalar tüketmekten kaçınmanız gerekir. Asitli ve alerjik olabilecek tüm gıdalardan kaçınmalısınız. Bu şekilde bebeğinizi pişikten koruyabilirsiniz. Bebeğinizin cildini nemlendirmeye özen göstermeniz de pişik oluşumunun engellenmesi açısından son derece önemlidir.

Bebeklerde Mandalina Pisik Yapar mı

Bebeklerde mandalina pişik oluşumuna neden olan asitli yiyeceklerden bir tanesidir. Bu nedenle de eğer bebeğinizi emziriyorsanız mandalinadan uzak durmanız gerekir. Eğer ek gıdaya geçtiyseniz bebeğinize mandalina verirken aşırıya kaçmamalısınız. Asitli olan bütün gıdalar pisik olmasına neden olur. Asitli alerjik olabilecek bütün yiyecekleri bebeğinize tattırmadan önce mutlaka doktorunuz ile konuşmalısınız.

Bebeğinizde pişik oluşumunu önleyebilmek için henüz pişik oluşmadan önce krem kullanmaya başlamalısınız. Bu şekilde bebeğinizde pişik oluşma sorunu ile karşı karşıya kalmazsınız. Mandalina asitli bir yiyecek olduğu için bebeklerde de pişiğe neden olabilir. Bebeğinizin pişik sorunu geçene kadar yediklerine dikkat etmeniz ve pişiğe neden olabilecek gıdalardan kaçınmanız gerekir.

Bebeklerde Mantar Pişiği Neden Olur

Bebeklerde mantar pişiği pişiğin ilerlemesi ile oluşur. Bebeğinizde kendisini gösteren pişiği önemsemez ve zamanında pişiğe tedavi uygulamazsanız pişik üzerinde mantar enfeksiyonu olur. Bebeklerde kortizonlu krem kullanımı sonrasında ise mantar enfeksiyonu kendisini daha fazla belli eder. Pişikte mantar enfeksiyonu olup olmadığını anlamak için pişiği incelemelisiniz. Mantar kendisini pişiğin üzerinde parlak kırmızı, küçük serpinti şeklinde gösterir.

Yani pişiğin olduğu bölgenin üzerinde ve çevresinde kırmızı küçük benekler bulunur. Bununla birlikte pişik alanı çevreye doğru genişlemeye başlar. Pişikler üzerine doktora danışmadan mantar ilacı sürmek sakıncalıdır. Bazı durumlarda mantar ilaçları yan etkilerini de bebeğiniz üzerinde gösterebilir. Bu nedenle de mutlaka bebeğinizde mantar ve pişikten şüpheleniyorsanız doktorunuz ile iletişime geçmeniz gerekir.

Bebeklerde Muz Pişik Yapar Mı

Bebeklerde muz tüketimi de pişiğe neden olur. Eğer bebeğinizde pişik olduğunu görüyorsanız en azından pişik geçene kadar bebeğinize muz vermeyi azaltmanız gerekir. Bu şekilde bebeğinizin pişiğini hızlı iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz.

Bebeklerde asitli yiyecekler pişiğe neden olur. Özellikle ek gıdaya geçiş döneminde mutlaka verdiğiniz besinlere dikkat etmeniz gerekir. Eğer bebeğinize ek gıda vermiyor ve emziriyorsanız kendi yediğiniz besinlere dikkat etmelisiniz.

Bebeklerde en sık rastlanılan cilt problemlerinin başında pişik gelir. Bütün bebeklerin yaşadığı sorunlardan biri olan pişik iyi bakıldığında hızlı şekilde iyileşir. Ancak pişik olan bölge ile ilgilenmezseniz daha büyük enfeksiyonlar oluşur. Bu nedenle de bebeğinizin pişik görülen bölgelerine pişik kremi uygulamanız gerekir.

Bebeklerde Parmak Arası Pişik

Bebeğiniz parmak arası pişiği yaşıyorsa ayağını yeterince havalandırmıyorsunuz demektir. Ayrıca sıkı çoraplar da pişiğin oluşmasına neden olur. Bebeğinizin pişik oluşan parmak aralarına pişik kremi sürmeli ve ayaklarını havalandırmalısınız. Bebeğinize giydirdiğiniz çorapların kendi ayak numarasına uygun olmasına ekstra önem göstermelisiniz. Aksi takdirde çorap ayağı sıkar ve parmakların birbirine yapışarak terleyip nemlenmesine neden olur.

Bebeğinizin ayaklarına pişik kremi sürmeniz ve belirli bir süre çorapsız olarak havalandırmanız pişiğin geçmesini sağlar. Bebeklerde en sık rastlanan pişik türü de parmak arası pişikleridir. Bu pişikler çoğu zaman bebeğin ayağına uygun olmayan çorap kullanmaktan oluşur. Parmak arası pişiğini önlemek için bebeğinizin ayaklarının çorapsız olarak hava aldığından emin olmanız gerekir.

Bebeklerde Pişik Acısı Nasıl Geçer

Bebeklerde pişik acısını geçirmek için bebeğin pişik oluşan bölgesinin hava almasını sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte pişik oluşumu sonrasında acıyı alması için pişik olan bölgeye yoğurt sürmeniz de mümkündür. Bebeklerde pişik acısını geçirmek için pişik olan bölgeye temas etmemelisiniz. Pişikler derinin incelmesi ile oluşur. Bu nedenle de pişik olan bölgeye dokunmanız bebeğinizin canını daha fazla yakar. Pişik olan bölgeyi havalandırmanız ve bu bölgeyi temizlerken ılık su ile ıslattığınız pamuğunu kullanmanız pişiğin acısını alacaktır. Eğer bebeğinizin pişik acısı onu çok rahatsız ediyorsa doktorunuz ile görüşmeniz gerekir. Bazı ilerlemiş pişiklerde acı daha fazla olur. Bu nedenle de bir doktorun görmesi daha iyi olacaktır.

Bebeklerde Pişik Belirtileri Nelerdir

Pişik bebeğinizin cildinin sürekli şekilde ıslak olması ve havasız kalmasına karşı olarak verdiği bir tepkidir. Pişik kendisini şu şekilde belli eder;

  • Bebeklerde pişik oluşumu başlamadan önce hafif bir kızarıklık kendisini gösterir.
  • Deride oluşan kızarıklıklar bir süre sonra ise kendisini kabarcıklara bırakır.
  • Bazı durumlarda kabarcıkların görüntüsü yara şeklinde olabilir.
  • Pişiği olan bebeklerde sürekli bir huzursuzluk vardır.

Bebeklerde pişik belirtileri yukarıda yer aldığı gibidir. Pişik en çok rastlanan bebek deri rahatsızlıklarından bir tanesidir. Pişik derinin ıslak ve havasız kalmasına karşı olarak ortaya çıkar. Pişik oluşumunu engelleyebilmek için bebeğinizin altını havalandırmanız gerekir. Bu şekilde pişik oluşmasını engellemeniz mümkündür.

Bebeklerde Pişik Bitkisel Tedavi

Bebeklerde oluşan pişik için bitkisel tedavi yöntemlerinin olup olmadığı merak edilir. Bebeklerin cildinde oluşan pişik için adaçayı, doğal zeytinyağı, doğal yoğurt, ceviz yağı, sarı kantaron yağı ve yumurta beyazı gibi bitkisel çözümler kullanılır. Ancak bunlardan hiçbirini doktorunuza danışmadan bebeğinizin tenine sürmemelisiniz. Bebeklerin cildi çok hassastır.

Bu nedenle de bebeğiniz derisine sürdüğünüz bir bitkiye alerjik tepki verebilir. Ya da sürdüğünüz bitki bebeğinizin pişik olan bölgesinin daha fazla yanmasına neden olabilir. Bu nedenle de bebeğinizi cildine tedavi amaçlı da olsa doktora danışmadan herhangi bir şey sürmemelisiniz. Pişik oluşumunu engelleyebilmek için en başından doktorunuz ile görüşerek henüz pişik oluşmadan doktorun önerdiği bir pişik kremini bebeğinizde kullanabilirsiniz.

Pişiği en çabuk ne geçirir?
Pişik, genel olarak bebeklerde yaşanılan bir durumdur. Bebek bezinin sürekli olarak cilde temas etmesinden dolayı pişik oluşumunu ortaya çıkar. Pişik, en çabuk pişik kremleriyle geçer. Ancak zeytinyağı da pişiği geçiren, oldukça etkili doğal yağdır.
Bebek pişiği için evde ne yapılmalı?
Bebeklerde oluşan pişik problemi için evde doğal yöntemlerle bu durum önlenebilir. Evde doktor kontrolünde alınan bir krem, bebek beşiği için faydalıdır. Ancak krem bulunmadığı takdirde doğal yöntemlerle pişik azaltılır. Bunun için zeytinyağı, Hint yağı ya da doğal yağlar, masaj yaparak pişik bölgesine uygulanmalı. Böylelikle bebek daha rahat hareket edebilir.
Pişik olmaması için ne yapmalı?
Bebekler ev içerisinde sürekli olarak bebek bezi ile hareket ettiği için belirli bir noktadan sonra cilde temas eden bebek bezi, pişik oluşumuna sebep gösterir. Pişik olmaması için bebek bezi öncesinde bebeğin cildine zeytinyağı uygulanmalıdır. Zeytinyağı bebek bezinin temas ettiği noktaların, pişik olmaması için önler.
Mantar ve pişik nasıl ayırt edilir?
Günümüzde mantar ve pişik, belirli öğretmenlerden dolayı kolay ayırt edilemez. Bundan dolayı da mantar ve pişik oluşumunda aynı kremler ya da aynı yöntemler kullanılıp, cilde daha fazla zarar verilmesi mümkün. Pişik bebeklerde oluşan, kızarık bir görünüme sahiptir. Ancak mantar pişik oluşan bölgede önlenmediği takdirde ortaya çıkan bir durumdur. Mantar enfeksiyon oluşturur.

İlginizi Çekebilir;

Bebeklerde Alerji Belirtileri | Bebeklerde Alerji Sorunu

Bebeklerde Egzama | Bebeklerde Alerjik Egzama Tedavisi

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu

Covid-19 Mide Bulantısı Yapar Mı?

Mantar Tedavisi

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.