Ketojenik Diyet Nedir | Keto Diyeti Nedir Nasıl Yapılır?

14.02.2021
734
Ketojenik Diyet Nedir | Keto Diyeti Nedir Nasıl Yapılır?

Ketojenik diyet nedir: En basit tanımıyla nişastasız ve şekersiz yapılan diyet olarak bilinen ketojenik diyet, son yılların en etkili zayıflama yöntemleri arasına girmeyi başardı. Hem kadınlar hem de erkekler tarafından çok sık tercih ediliyor. Buna dair merak edilen her hususu sizler için yazdık.

Ketojenik Diyetin Tarihçesi Nedir?

Ketojenik diyet etkili bir zayıflama yöntemi olarak kabul edilir. Tarihçesine baktığımız zaman, henüz tarımın tam anlamıyla modern bir biçimde yapılmadığı döneme kadar gitmemiz gerekiyor. Özellikle hayvanların evcilleştirilmesinin hemen ardından insanlar genellikle yabani olan meyvelerle karınlarını doyurdular. Gerek protein gerekse yağ o senelerde uzun aralıklı olarak tüketilmekteydi. Karbonhidrat ve şekerler ise kış döneminden önce yeniliyordu. Bu açıdan bakıldığı zaman eski insanlar bir nevi bu diyeti uygulamışlardır.

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik Diyetin Mantığı Nedir?

Ketojenik diyetin temel mantığı; karbonhidrat alımının azaltılmasıdır. İnsanlar için gerekli olmasına rağmen özellikle çok fazla kilo yapması dolayısıyla sakıncalılar arasında bulunan karbonhidrat, diyet boyunca fazla alınmaz. Keto diyeti olarak da bilinen bu yönteme göre yağ oranı yüksek olan besinler ve proteinler önceliklidir. Karbonhidrat geri planda kullanılır. Vücudun enerji ihtiyacını karşılaması ise alınmış olan yağlarla sağlanmaktadır.

Ketojenik Diyet Nasıl Çalışır?

Ketojenik diyet nedir: Yağ alarak zayıflama mantığının olduğu bu diyetin vücuttaki çalışma sistemi şöyledir;

  • Karbonhidratın daha az alınmasının sonrasında yeni bir metabolik durum ortaya çıkar ve buna ketoz adı verilir.
  • Ketoz halinde enerji için vücuttaki yağların kullanılması söz konusudur.
  • Böylelikle son derece verimli bir biçimde yağlar yakılır.
  • Bunun sonucundan karbonhidrat yerine yağlar erir.
  • Yağ, karaciğer sayesinde ketona evrilir.
  • İşlemin ardından enerji yakımı bu çerçevede devam eder.
  • İnsülin ve kan şekeri değerleri de düşmeye başlamaktadır.

Ketojenik Diyet Nerelerde Kullanılır?

Belli oranlarda yağ ve proteinin alındığı diyet, sadece zayıflamak için kullanılan bir yöntem değildir. Ketojenik diyet nedir diye soranlar için bunun birçok hastalığın tedavisinde tercih edilen bir metot olduğunu da eklemek lazım. Özellikle kanser, diyabet ve alzheimer’ın yanı sıra epilepsi hastalarında vermiş olduğu başarılı sonuçlarla dikkat çekmektedir.

Epilepsi hastaları üzerinde kullanılan bu yöntem sayesinde elde edilmiş olan sonuçlara baktığımız zaman, bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin en az yarısında epilepsi nöbetlerinde azalma görülmüştür. Diyet, yapılan araştırmaların ardından insanların kilo vermesi için gündeme gelmiştir. Aynı şekilde alınmış olan iyi sonuçlar sayesinde keto diyeti popüler hale gelmiştir.

Ketojenik Diyet Nedir; Ketojenik Diyet Planlaması Nasıl Yapılır?

Ketojenik diyet nedir: Yağın yakılması, karbonhidratların alınması mantığına sahip olan bu diyetin yapılmasından önce mutlaka bir planlama gerçekleştirilmelidir. Bu noktada içeriğin hesaplanması şarttır. Besinlerin miktarına karar vermek gerekiyor. 5/1, 4/1 ve bunun gibi oranların kullanılması, daha sağlıklı bir zayıflamayı da beraberinde getirmektedir. Mevcut oranların mantığı; toplam yağ ile protein ve karbonhidratın toplamına olan oranı demektir.

Ketojenik diyet nedir diyenlerin bu hesaba uyum sağlaması önemlidir. Pay olarak tanımlanmış olan kısımda yağ oranı yer almaktadır. Payda da ise yağın dışında kalan karbonhidrat ve protein gösterilir. Genellikle 4/1, hazırlanması ve uygulanması en zor olandır. Çünkü yağ içeriği son derece yüksektir. Mevcut rakamlara tek başınıza karar vermeniz, sağlık açısından birtakım sorunları da beraberinde getireceği için bunu uzman bir diyetisyenin ya da doktorun yapması daha mantıklı olacaktır.

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik Diyete Başlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ketojenik diyet nedir: Yağ alımının yoğun olması ile kilo vermenin kolaylaştırılması, bu diyetin en dikkat çekici yönünüdür. Ketojenik diyete başlarken bir yol haritasının çıkarılması sizin için son derece mantıklı olacaktır. Buna göre şunların bilinmesi lazım;

  • Bolca su içmek her daim tavsiye edilen bir durumdur.
  • Ketojenik diyet yaparken mutlaka uyku düzenine büyük bir önem göstermek gerekiyor. Hem kaliteli hem de yeterli uyku sayesinde, diyetin etkilerini kısa bir zaman dilimi içerisinde görmek mümkündür.
  • Makro olarak tanımlanmış olan hedeflerin hesaplanması şarttır. Yani diyet sonrasında toplamda kaç kilo vermek istediğinizi belirlemelisiniz. Uzman diyetisyenle beraber buna yönelik bir yol haritasının çıkarılması avantaj sağlayacaktır.
  • Yanlış adımlar atmamak için beslenme program ve planı son derece iyi bir biçimde belirlenmelidir. En ufak bir yanlışa ya da hataya yer verilmemesi gerekiyor.
  • Ketojenik diyet nedir: Yağ alıp yakarak, karbonhidratların korunması sayesinde sağlıklı bir biçimde kilo vermek mümkündür. Hesaplama işlemleri bazı kişiler için genellikle kafa karıştırıcı olabilir. Makro tablo yaparak, hangi besinlerin sizin için yararlı olduğunu ve hangilerinin sorun çıkaracağını bilerek bir plan oluşturulabilir. Hem günlük olarak yenilecekler hem de haftalık bir biçimde tüketilecek tüm ürünler bu şekilde belirlenmiş olacaktır.  Ketojenik diyet nedir sorusunun yanıtı açıktır.

Ketosis Moduna Geçmek Nasıl Olur?

Ketojenik diyet nedir: Ketosis moduna geçmek, bu diyete başlamış olan kişiler için yapılması şart olan bir durumdur. Bunun anlamı vücudun yeterince ve istediği kadar karbonhidrat alamadığı için enerji üretebilmek adına yağları yakmaya başlamasıdır. Normal şartlarda çok büyük eforlar sarf ederek gerçekleştirilen bu işlem, mevcut diyet sayesinde hızlı olmaktadır.

Yağlarının yakımı sonrasında kilo vermenin çok zor olmadığı bu diyette ilgili moda geçebilmek için şunları yapmak şarttır;

  • Her şeyden önce kişinin karbonhidratları kısıtlamaya başlaması çok büyük bir önem taşır. Atılacak olan ilk adımdır. Genellikle 20 gramdan fazla tüketilmemelidir. Böylelikle diyete tam bir uyum sağlamış olacaksınız.
  • Kısıtlanması gereken bir diğer besin ise proteindir. Zaten diyetin mantığı buna dayanır. Aşırı bir biçimde alınmış olan proteinden dolayı, bunun fazlası her daim glikoz olmaktadır. Genellikle günlük olarak tüketilen kalorinin yüzde 25’lik kısmı yeterlidir. Bunun üstündeki rakamlar ise problem demektir.
  • Ketojenik diyet, diğer birçok diyetten farklı olarak yağ alımını teşvik eder. İlk başlarda bu durum sizler için garip gelse de zamanla alışmanız mümkündür.
  • Aynı zamanda bol bol su içmek gerekiyor.

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik Diyet Türleri Nelerdir?

Ketojenik diyet nedir: Ketojenik diyet birden çok türe sahiptir ve her birinin kendi içinde farklı özellikleri söz konusudur. Vücut yapınız ve koymuş olduğunuz hedefe göre bunlardan birisine karar vermek gerekmektedir.

Döngüsel Ketojenik Diyetler: Genellikle en gelişmiş olan diyet olarak tanımlanır. Hedefli adıyla da bilinmektedir. Özellikle amatör veya profesyonel bir şekilde spor yapanlar tarafından tercih edilmektedir. Kesinlikle profesyonel destek gerektirmektedir. Hızlı şekilde kilo verdirmesi en bilinen özellikleri içinde yer almaktadır.

Yüksek Proteinli Ketojenik Diyetler: Ketojenik diyet nedir sorusunun bir diğer yanıtı olan yüksek proteine sahip olan diyet; yüzde 60 oranlı yağ, yüzde 35 oranlı protein ve yüzde 5 oranlı karbonhidratla uygulanmaktadır.

Standar Ketojenik Diyetler: SKD olarak kısaltılmıştır. Son derece düşük olan karbonhidrat miktarı söz konusudur. Protein ise orta miktarlı olmak zorundadır. Aynı zamanda yüksek yağlı besinlerin alınması şarttır. Bunun oransal karşılığına baktığımızda yağın yüzde 75, proteinin yüzde 20 ve son olarak karbonhidratın da yüzde 5 olduğunu görmekteyiz.

Ketojenik Diyet Nedir; Ketojenik Diyette Neler Yenilir?

Ketojenik diyet nedir: İnsan vücudundaki yağları gündelik döngü içinde yakan sistemin harekete geçmesini sağlayan diyet, belli şeylerin tüketilmesi mantığına dayalıdır. Düşük karbonhidrata sahip olan sebzeler, avokado, sağlık açısından sorun teşkil etmeyen yağlar, fındık, tereyağı, yumurta, balık, et gibi ürünlerin tüketilmesi gerekmektedir. Bunları sınıflandırdığımızda şöyle bir tablo karşımıza çıkıyor;

Sağlıklı Yağlar: Türk mutfağının çok zengin olmasından dolayı birden çok yağ türü söz konusudur. Ketojenik diyet için en fazla tavsiye edilen ise sızma olarak bilinen zeytin yağıdır. Bunun yanı sıra bitkisel özelliğe sahip olan yağların kullanımı mutlaka olmak zorundadır. Hiçbir şekilde katkı içermeyen tereyağı da öne çıkar. Şeker barındırmayan krema türlerini tüketebilirsiniz.

Peynir: Ketojenik diyet nedir sualinin yanıtı; yağ alarak kilo vermektir. Bu diyet boyunca birçok peynir türünü rahatlıkla tüketebilirsiniz. Bunların arasında mozarella peyniri, krem peynir, keçi peyniri, kaşar peyniri, beyaz peynir söz konusudur.

Meyveler: Sınırlı olmak kaydıyla taze olan guacamole ve avokada yenilebilir. Ancak porsiyonların hiçbir şekilde fazla olmaması en temel kuralların başında gelmektedir. Ketojenik diyet nedir diyenler için meyve tercihlerinin son derece önemli olduğunu belirtmek lazım.

Kuruyemiş ve Tohumlar: Ketojenik diyet nedir noktasında yağ yakımının son derece hızlı olduğu bu diyette, hem tohum hem de kuruyemiş tüketilmesi mümkündür. Bunun belli miktarlarda olması şarttır. Kabak çekirdeği, fındık, ceviz, badem ve ay çekirdeği tüketilebilir.

Çeşniler: Ketojenik diyet nedir diye merak edenler için bunun en basit yanıtı, yağ alımını arttırmak ve bu şekilde zayıflamaktır. Bu diyet çerçevesinde tüketilebilecek olan çeşnilerin içinde sağlıklı olan otlar, kekik, kırmızıbiber, karabiber, tuz bulunur.

Et, Tavuk ve Balık Ürünleri: Diyetin önemli parçası olarak kabul edilen sosis, salam, pastırma, jambon tüketilmelidir. Aynı zamanda bol yağ içermesinden dolayı yayın balığı, uskumru, ton balığı, somon, sazan, ringa, orkinaz, kefal, hamsi, alabalık da yenilmelidir.

Düşük Karbonhidratlı Sebzeler: Ketojenik diyet nedir çerçevesinde az karbonhidrat alımı her daim büyük bir öneme sahiptir. Diyete başlamış olan kişilerin mutlaka biber, soğan, domates yemeleri tavsiye edilmektedir.

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik Diyet Nedir; Sırasında Kaçınılması Gereken Besinler

Ketojenik diyet nedir: Belirlenmiş olan miktarlarda yağ alarak zayıflamak, birçok kişi için kulağa garip gelse de, Ketojenik diyet bunu sağlamaktadır. Bunu uygularken kaçınılması gereken bazı besinler söz konusudur. Özellikle alkollü içeceklerin alımının durdurulması gerekiyor. Ketojenik diyet nedir çerçevesinde daha az karbonhidrat alabilmek için mutlaka nohut, mercimek, bezelyeden kaçınmanız şarttır.

Ketojenik diyet nedir: Yağ alarak zayıflatan diyette uzak durulması gereken bir diğer şey ise şekerli olan yiyeceklerdir. Dondurma, şekerli çay, meyve suyu, meyveli soda gibi şeyler, vücudun ketoz durumu üzerinde olumsuz etkiler yapabilmektedir. Pirinç, makarna, bulgur gibi buğday bazlı olanların tüketilmesi tavsiye edilen bir durum değildir. Bu kuralların tümüne başarılı bir biçimde uyum sağlandığı vakit, zayıflama da kaçınılmaz olacaktır.

Ketojenik Diyet Nedir; Ketojenik Diyetin Faydaları Nelerdir?

Ketojenik diyet nedir: Sağlıklı bir zayıflamayı beraberinde getiren diyet, birçok fayda sağlamaktadır. Bunların başında ise kilo vermek gelmektedir. Aynı zamanda bazı hastalıkların ortaya çıkma oranını da düşürür. Elbette bunun için kurallara uygun bir programın hazırlanması ve uygulanması çok büyük önem arz eder. Özellikle kalori sayımının yapılması gerekmektedir.

Son derece sağlıklı bir zayıflamayı sağlayan mevcut yöntem; aynı zamanda HDL kolesterol, vücut yağı, kan şekeri gibi birtakım hastalıkların önlenmesinde size avantaj sağlayacaktır. Yapılmış olan bazı araştırmalara göre Alzheimer semptomlarının bu diyetle azaldığı tespit edilmiştir.

Ketojenik Diyetin Yan Etkileri Var mı?

Başarılı bir zayıflama yöntemi olarak dikkat çeken bu diyetin belli handikapları da söz konusudur. Bunların başında ise büyümenin yavaşlaması gelmektedir. Çocuklarda bu diyetin çok uzun bir süre boyunca uygulanması, onun büyümesini olumsuz bir biçimde etkileyebilmektedir. Ayrıca diyetin başlangıç aşamasında bazı uyum sorunları görülebilir.

Ketojenik diyet nedir:  En sağlıklı diyet türlerinden birisi olan bu yöntemde ilk zamanlarda ortaya çıkan ve Keto gribi olarak bilinen duruma göre son derece yorgun, enerjisi bitmiş bir biçimde hissetmeniz söz konusu olabilmektedir. Aynı zamanda açlık hissi artar. Bunun yanı sıra mide bulantısı en çok karşılaşılan yan etkilerin içinde dikkat çekmektedir. Genellikle en az 2 en çok 7 gün boyunca devam etmektedir.

Ketojenik diyetle 1 ayda kaç kilo verilir?
Ketojenik diyetle bir ayda yaklaşık 9 kilo verilebilir. Ancak diyetin sizden istedi etmenler doğru şekilde uygulanırsa, 9 kilo verilmesi mümkündür. Diyet programına uyulmadığı takdirde 1 ayda 9 kilo verilmesi mümkün olmaz. Bu diyetin uygulanabilmesi için doktor kontrolünde olmanız önemlidir. Doktorunuz önermediği takdirde diyet kesinlikle uygulanmamalı.
Ketojenik diyet en fazla ne kadar sürmeli?
Ketojenik diyet kişinin kilo ve yaş durumuna göre farklılık sağlar. Yaklaşık iki ya da üç gün sürer. Burada vücuttaki karbonhidrat depoları tükendiği takdirde yağ yakımı ile vücut enerji üretmeye başlar. Yaklaşık 2 ya da 3 gün kadar ketojenik diyeti uygulayabilirsiniz. Ancak yaş ya da kilo durumunuz ketojenik diyete uygun olmadığı takdirde 3 gün dayanmanız mümkün değil.
Ketojenik diyette ne yasak?
Ketojenik diyet uyguladığınız takdirde buradaki beslenmenizde belirli ürünleri yiyemezsiniz. Bunlar unlu mamül, işlenmiş et, yüksek şeker ve karbonhidratlı sebzeler, alkol ve son olarak şekerli mısır gevreğidir. Bu ürünleri tükettiğiniz takdirde ketojenik diyete tam anlamıyla uyduğunuz söylenemez.
Ketojenik yiyecekler nelerdir?
Ketojenik diyette belirli ürünler bulunur. Bu ürünleri tüketmeniz gerekir. İşlenmiş işlenmemiş organik kırmızı et, organik tavuk, deniz somonu, ton balığı, yumurta ve tereyağı, yoğurt, peynir gibi doğal süt ürünleri yenilmeli. Bu ürünler dışında diyet programı içerisinde bulunmayan unlu mamüller kesinlikle tüketilmeli. Ketojenik diyete iki ya da üç gün düzenli bir şekilde uyduğunuz taktirde etkilerini görebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir;

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.